Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Συνέχεια παζαριών και πιέσεων προς τη Συρία

Τα συριακά στρατεύματα άρχισαν να αποχωρούν από πόλεις υποστηρίζουν αξιωματούχοι σε Δαμασκό και Μόσχα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την υποστήριξή τους στην πλήρη και ολική εφαρμογή του σχεδίου έξι σημείων του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, και στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και προβλέπει ολοκλήρωση της κατάπαυσης πυρός εκατέρωθεν και αποχώρηση του συριακού στρατού από τους δρόμους μέχρι τις 10 Απριλίου, με τελευταίο περιθώριο την 13η Απριλίου, αναμένεται να εκφράζει σε εκτενή ανακοίνωσή του που θα εκδοθεί σήμερα ή αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Οπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, σε μια προσπάθεια να είναι ομόφωνη η ανακοίνωση, γίνονται έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών μελών και έχει, ήδη, αποφασιστεί ότι δε θα διατυπώνεται κανένα τελεσίγραφο ή απειλή.

Η πιθανότερη διατύπωση φερόταν να είναι μια αποστροφή που θα αναφέρει ότι «το Συμβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση και τη στάση του εφόσον δεν εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν». Ολα αυτά, πάντως, δε φαίνεται να ικανοποιούν τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος επιμένοντας στην έντονα παρεμβατική, στις εξελίξεις εντός Συρίας, τακτική (στηρίζεται παντοιοτρόπως η αντιπολίτευση των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων») κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «έχει επίσης τα χέρια του βαμμένα με αίμα γιατί όσο δεν υιοθετεί ομόφωνα μια σκληρή απόφαση σε βάρος της συριακής ηγεσίας, συνεχίζεται η καταστολή».

Παράλληλα, στη Δαμασκό μεταβαίνει εντός 48ώρου, όπως ανακοινώθηκε από συνεργάτες του Ανάν, ομάδα ειδικών από το Τμήμα Επιχείρησης Διατήρησης της Ειρήνης του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσει με τη συριακή ηγεσία τον τρόπο ανάπτυξης παρατηρητών που θα ελέγχουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός. Στη Δαμασκό βρίσκεται, ήδη, από χτες, και ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού που έχει επαφές επίσης με Σύρους αξιωματούχους προκειμένου να διασφαλιστεί απρόσκοπτη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς όλες τις κατευθύνσεις και επιμένει στην υιοθέτηση δίωρης κατάπαυσης πυρός, καθημερινά, μέχρις ότου εφαρμοστεί πλήρως το σχέδιο Ανάν για να παράσχεται βοήθεια προς όλους όσους τη χρειάζονται.

Στο μεταξύ, αργά το βράδυ, συριακές κυβερνητικές πηγές δήλωναν στο πρακτορείο «Ασοσίετεντ Πρες» ότι άρχισαν ν' αποσύρονται τα συριακά στρατεύματα από ορισμένες πόλεις. Λίγες ώρες νωρίτερα αναλόγου περιεχομένου ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που, επικαλούμενη τον Ρώσο πρέσβη στη Δαμασκό και τον Σύρο πρέσβη στη Μόσχα, έκανε λόγο για «έναρξη εφαρμογής του σχεδίου αποκλιμάκωσης του Κόφι Ανάν».

Παρόλα αυτά, πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση μιλούσαν για σφοδρότατες συγκρούσεις ακόμη στο βορρά στην επαρχία Ιντλίμπ, στο νότο στην επαρχία Ντεράα, και στις πόλεις Ραστάν, Ζαμπαντάνι αλλά και στην Ντούμα κοντά στη Δαμασκό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βομβιστικό πλήγμα με νεκρούς υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη(19/7/2012)
Εδαφος για «ζώνη ασφαλείας» καλλιεργεί η Τουρκία(7/4/2012)
Συμφωνία για εκατέρωθεν κατάπαυση πυρός(6/4/2012)
Οι πιέσεις καλά κρατούν(16/3/2012)
Πεδίο αντιπαραθέσεων η «ανθρωπιστική βοήθεια»(1/3/2012)
Πολύμορφες πιέσεις από τους ιμπεριαλιστές(24/2/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org