Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΝΗΣΙΑ ΜΑΛΒΙΝΑΣ
30 χρόνια διεκδικεί την κυριαρχία τους

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Ακριβώς 30 χρόνια πριν, στις 2 Απριλίου, ο στρατηγός Λεοπόλδο Γκαλτιέρι, επικεφαλής του χουντικού καθεστώτος στην Αργεντινή, διέταξε την κατάληψη των νησιών Μαλβίνας, Φόκλαντς κατά τους Βρετανούς, των νησιών στη νότια άκρη αυτή του Ατλαντικού που αποτελούν μέχρι σήμερα πεδίο διαμάχης μεταξύ της Βρετανίας και της Αργεντινής.

Η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, απέστειλε μία πολεμική νηοπομπή 127 σκαφών, μεταξύ αυτών και των δύο αεροπλανοφόρων «Invincible» και «Hermes». Ο πόλεμος αστραπή έληξε 74 ημέρες μετά, με ήττα της Αργεντινής και ένα σύμφωνο, μία αργεντίνικη εκδοχή της «συνθήκης Βερσαλιών» που είχε μακροχρόνιες συνέπειες: παραδίδοντας το δημόσιο τομέα και πλουτοπαραγωγικές πηγές στο εγχώριο και διεθνές κεφάλαιο, ουσιαστικά έστρωσε το δρόμο για το ΔΝΤ, που οδήγησε μετά στην χρεοκοπία και το λαό στη φτώχεια.

Τρεις ακριβώς δεκαετίες μετά, το θερμόμετρο της διπλωματικής έντασης βρίσκεται και πάλι στο «κόκκινο» κυρίως εξαιτίας της θέσης της Αργεντινής να θέσει στους διεθνείς οργανισμούς το ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών. Θέση που έχει την απόλυτη στήριξη και όλων των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Η Βρετανία αντέδρασε και πάλι άμεσα στρατιωτικοποιώντας τη διαμάχη με την αποστολή στρατιωτικών, καταδρομικών κ.ά. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ανήμερα της 30ής επετείου, χαιρέτησε «τον ηρωισμό των βρετανικών δυνάμεων που απελευθέρωσαν τα νησιά» μετά την «επιθετική ενέργεια της Αργεντινής» που είχε ως στόχο «να κλέψει την ελευθερία και τον τρόπο ζωής» των κατοίκων των Φόκλαντς. Επανέλαβε δε προκλητικά την απόλυτη δέσμευση της Βρετανίας ...«για την κυριαρχία των νησιών», που θεωρεί δικά της όντας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Γηραιά Αλβιόνα.

Στην Αργεντινή, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενώ η Πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες προετοιμάζεται να καταφύγει ενάντια σε τέσσερις πετρελαϊκές εταιρείες βρετανικών συμφερόντων οι οποίες παραβιάζουν διεθνείς νομοθεσίες και την κυριαρχία της Αργεντινής καθώς προχωρούν σε έρευνες για εξόρυξη πετρελαίου στο θαλάσσιο χώρο ευρύτερα της περιοχής των νησιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ