Τετάρτη 4 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Θα απαντήσει σε οποιοδήποτε πλήγμα

TEXEΡΑΝΗ.--

Οι ιρανικές δυνάμεις είναι έτοιμες ν' ανταποδώσουν το οποιοδήποτε πλήγμα δεχτούν από οποιονδήποτε και αν προέρχεται. Αυτό διεμήνυσε, χτες, ανώτερος αξιωματούχος του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης καθιστώντας σαφές ότι η προειδοποίηση αφορά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος επανέλαβε ότι το Ιράν δεν προτίθεται να πλήξει στρατιωτικά πρώτο κανέναν, αλλά υπογράμμισε ότι η στρατιωτική απάντηση του Ιράν δε θα αφορά μόνο την περιοχή του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής αλλά και στόχους εντός των ΗΠΑ σε περίπτωση που αυτές εξαπολύσουν επίθεση.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται ενώ εντός του τρέχοντος μήνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση ανάμεσα στην ιρανική ηγεσία και στην ομάδα των «6» -τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία- με αντικείμενο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει τις πιέσεις προσπαθώντας ουσιαστικά, εκτός των άλλων κυρώσεων, να πετύχει και δραματική μείωση των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου και ο Πρόεδρος Ομπάμα, ασχέτως αν δηλώνει ότι η διπλωματία είναι η καλύτερη δυνατή λύση, έχει προειδοποιήσει ότι ο επικείμενος γύρος συνομιλιών είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του Ιράν να συνεργαστεί.

Οι περισσότερες πληροφορίες θέλουν τη νέα συνάντηση να πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, μετά από σχετικό αίτημα και της τουρκικής ηγεσίας που στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος στέκεται, σε γενικές γραμμές, στο πλευρό του Ιράν. Εντούτοις, χτες, Ιρανοί βουλευτές φέρονται να ζήτησαν από την ηγεσία τους να μη δεχτεί να γίνει η συνάντηση στην Τουρκία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στις εξελίξεις στη Συρία, όπου η Αγκυρα έχει εμπλακεί άμεσα στηρίζοντας απροκάλυπτα την αντιπολίτευση των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ