Πέμπτη 22 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντιλαϊκά πακέτα πριν και μετά τις κάλπες

Σε αναζήτηση της ημερομηνίας των εκλογών βρίσκονται ο πρωθυπουργός και τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Η ψήφιση των δυο πολυνομοσχεδίων - σκούπα, με μέτρα του νέου μνημονίου, θα καθορίσει το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, διέρρεαν χτες κυβερνητικά στελέχη. Ωστόσο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, χωρίς όπως σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες. Παράλληλα συνεχίζονται και οι παρεμβάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που προτείνουν μετεκλογικά επανάληψη της συγκυβέρνησης, για να ψηφιστούν τα νέα βάρβαρα μέτρα τον Ιούνη.

Προς το παρόν, τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ φωτογραφίζουν δύο ημερομηνίες (29 Απρίλη ή 13 Μάη) ως τις πλέον πιθανές για εκλογές. Η 6η Μάη διαρρέεται ως «απαγορευτική», επειδή «η τελευταία προεκλογική βδομάδα συμπίπτει με τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς», για τις οποίες προβοκατόρικα ισχυρίζονταν ότι «υπάρχει κίνδυνος επεισοδίων», φτιάχνοντας από τώρα κλίμα τρομοκράτησης του λαού μπροστά στις κάλπες, με προπαγάνδα περί «αποσταθεροποίησης».

Από την πλευρά της, η ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται να ζητάει εκλογές στις 29 ή το πολύ στις 6 Μάη, εκτιμώντας ότι κάθε επιπλέον παράταση ευνοεί τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ και του κόμματος του Καμμένου για καλύτερη προετοιμασία. Προπαγανδιστικά προβάλλει το φαιδρό δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία», την ίδια ώρα που κορυφαία στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ομολογούν ότι «η χώρα δεν θα μείνει ούτε ώρα ακυβέρνητη», όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι ειλημμένη απόφαση. Χτες ο Α. Σαμαράς επισκέφθηκε τα γραφεία της «Καθημερινής» και του «Σκάι» στο Π. Φάληρο και είχε συνάντηση με την ιδιοκτησία και τα διευθυντικά στελέχη.

Με μια ωμή παρέμβαση, στην επιχείρηση νόθευσης της λαϊκής ψήφου, συμμετείχε χτες και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, με δήλωσή του στο «Μέγκα». Είπε μεταξύ άλλων: «Ο κύριος Παπαδήμος μας ενημέρωσε ότι στην Ελλάδα η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει την παραμονή στο ευρώ και επιθυμεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Ετσι ελπίζουμε ότι και μετά τις εκλογές θα επικρατήσουν οι δυνάμεις αυτές. Πάντως η αλληλεγγύη μας δεν είναι μονόδρομος (...) Εσείς αποφασίζετε για το μέλλον σας. Το μέλλον της Ελλάδας είναι στα χέρια σας», δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος των γερμανικών μονοπωλίων, αναπαράγοντας το ψευτοδίλημμα «ευρωπαϊκός προσανατολισμός ή χάος».

Χτες ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν και το χρόνο των εκλογών. Στο φόντο αυτών των διεργασιών, υπουργοί της κυβέρνησης προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ στρώνουν το έδαφος για μετεκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. «Η χώρα θα κυβερνηθεί μετά τις εκλογές, ακόμα και αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία», δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης Αν. Διαμαντοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «η συνεργασία θα γίνει με προγραμματική συμφωνία», που ήδη υπάρχει και προβλέπει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου.

Στους σχεδιασμούς των αστικών κομμάτων, η υπουργός Ανάπτυξης συμπεριέλαβε και τη ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας ότι η στάση της «είναι πολύ καταλυτική για το επόμενο διάστημα και για το τι προτίθεται να κάνει, ως προς τη συμμετοχή της στη διακυβέρνηση». «Παρόντες στις εξελίξεις, και στις εκλογές και μετά από αυτές», δήλωσαν οι Λ. Κατσέλη και Χ. Καστανίδης, αποδεικνύοντας ότι η «Κοινωνική Συμφωνία» ήρθε να παίξει το ρόλο του προεκλογικού «αναχώματος» του συστήματος και του μετεκλογικού «στηρίγματός» του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών το Σεπτέμβρη, ενώ προχτές ο Μ. Χρυσοχοΐδης πρότεινε παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου για ένα χρόνο και διεξαγωγή των εκλογών το 2013. Σε ό,τι αφορά, τέλος, την προχτεσινή ψηφοφορία στην ολομέλεια για τη δανειακή σύμβαση, υπέρ ψήφισαν 213 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΔΗΣΥ, καθώς και πέντε διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ και επτά από τη ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ