Τετάρτη 21 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Θεματοφύλακας των συμφωνιών με την τρόικα

Εγγυήσεις για την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης με κάθε μέσο έδωσε χτες ο Ευ. Βενιζέλος

Η εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες με την τρόικα, συνδυασμένα με ένα «ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» κομμένο και ραμμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, είναι ο στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ, όπως τον παρουσίασε χτες ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του.

Δεν πρέπει «να υπάρξει καμία χαλάρωση. Να μη μειωθεί ο ρυθμός είσπραξης των δημοσίων εσόδων, να μην αποκλίνουμε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, να είμαστε εξαιρετικά αυστηροί στις δημόσιες δαπάνες, να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας τη συνέχιση της σκληρής πολιτικής λιτότητας.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη σύμπνοια με την ηγεσία της ΝΔ και τον ΣΕΒ, κάλεσε σε «εθνική συστράτευση» τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, εξαπολύοντας επίθεση σε όποιον αντιπαλεύει τη στρατηγική τους. Μιλώντας γενικόλογα για «αριστερά», έκανε λόγο για «μη συγκροτημένη λύση από όλες τις εκδοχές της αριστεράς, της παραδοσιακής και της ανανεωτικής», αλλά ουσιαστικά στοχοποίησε τις θέσεις του ΚΚΕ ισχυριζόμενος ότι δεν είναι «ρεαλιστική» και «εφαρμόσιμη», «η εναλλακτική πρόταση που προτείνει».

Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ και του συνόλου των αστικών κομμάτων μπαίνουν οι ξεκάθαρες θέσεις του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με λαϊκή εξουσία, γιατί είναι οι μόνες που αμφισβητούν το πυρήνα της εξουσίας της αστικής τάξης και συσπειρώνουν το λαό για την ανατροπή της.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές και για να τονώσει το κομματικό ακροατήριο, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές είναι η «πρωτιά» και προσπάθησε να «ντοπάρει» πολιτικά τους βουλευτές του, χαρακτηρίζοντας «ηρωική» (!) τη στάση τους στις ψηφοφορίες των μνημονίων - πτώχευσης του λαού. Πίσω από την άσφαιρη κριτική που άσκησε στη ΝΔ, έριξε γέφυρες για επανάληψη της συγκυβέρνησης αμέσως μετά τις κάλπες. «Κάποιοι ζητούν μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, εμείς ζητούμε μια αυτοδύναμη Ελλάδα», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ο κόσμος θέλει να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας. Θέλει μια ισχυρή εθνική συμμαχία υπευθυνότητας και αλληλεγγύης για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για αποκατάσταση αδικιών, για ανάπτυξη. Αυτό είναι το δικό μας πλαίσιο», ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος και παρουσιάζοντας το προγραμματικό πλαίσιο της «εθνικής συμμαχίας», επιχείρησε να πουλήσει κοροϊδία για «στήριξη και αλληλεγγύη στον αδύναμο» και «κλίμα ανάπτυξης και προστασία των θέσεων εργασίας». Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

  • Η υπερψήφιση της πληθώρας των αντιλαϊκών νομοσχεδίων μέχρι τις εκλογές, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της ΝΔ, Α. Σαμαρά. Μετά τη συνάντηση, που κράτησε μια ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις. Ωστόσο, πληροφορίες και από τις δύο πλευρές ανέφεραν ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα και αυτό των εκλογών, χωρίς να δίνονται διευκρινίσεις.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ