Τετάρτη 21 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Στο χέρι του λαού να την κάνει σκουπίδι

Μόνο η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων μπορεί να βγάλει τα λαϊκά στρώματα από τη στενωπό που τα σέρνουν κυβέρνηση - τρόικα

Από τη χτεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, την ώρα που στη Βουλή συζητιόταν η δανειακή σύμβαση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, την ώρα που στη Βουλή συζητιόταν η δανειακή σύμβαση
Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και ανεξάρτητων βουλευτών - μετά από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε το ΚΚΕ - ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση για την τμηματική εκταμίευση του δανείου των 109,1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο μερτικό της ΕΕ για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας (άλλα 28 δισ. βάζει το ΔΝΤ). Στη συζήτηση, για μια ακόμη φορά, κυριάρχησαν τα τρομολαγνικά ψευτοδιλήμματα για «αποδοχή της σύμβασης ή χρεοκοπία», με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τους άλλους υπερασπιστές του κεφαλαίου να κουνάνε το δάχτυλο στο λαό που έχει ήδη πτωχεύσει.

Με την κύρωση της δανειακής σύμβασης ολοκληρώνεται το έγκλημα κατά του λαού και του χαλκεύουν νέες αλυσίδες για τουλάχιστον 30 χρόνια, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος. Με όσα προωθούνται, είπε, φορτώνονται στο λαό τα βάρη της δημοσιονομικής πειθαρχίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και γι' αυτό ο λαός δεν πρέπει να νομιμοποιήσει ούτε το χρέος, ούτε τα ελλείμματα. Με την πάλη του να αρνηθεί να συμβάλει στην αποπληρωμή χρεών και δανείων.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ να έχουν μια ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη και στην Ελλάδα και στην ΕΕ και ότι αυτό είναι προαπαιτούμενο για να επανεκκινήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη, η οποία προϋποθέτει συνθήκες γαλέρας για την εργατική τάξη, με μισθούς και μεροκάματα φτώχειας, χωρίς εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τα κόμματα του κεφαλαίου και η ΕΕ - συνέχισε - εκβιάζουν το λαό, λέγοντας «ή εμείς ή το χάος», «ή εμείς ή η πτώχευση», την ίδια στιγμή που με τις επιλογές τους οδηγούν το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Σχετικά με αυτή καθαυτή τη δανειακή σύμβαση, επανέλαβε ότι έχει σαφή αντιλαϊκό χαρακτήρα, αφού μεταξύ άλλων προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της κάθε δόσης του δανείου είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων των μνημονίων, ενώ απαγορεύει διά ροπάλου κάθε αλλαγή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Μάλιστα, είπε, προβλέπεται ότι η σύμβαση δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με νομοθετική ρύθμιση, ούτε με αποφάσεις δικαστηρίων, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι πόροι του δανείου θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των δανειστών και όχι για μισθούς και συντάξεις. Γι' αυτό, τόνισε, δεσμεύονται και τα έσοδα του κράτους ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από την ασυλία της περιουσίας του Δημοσίου, η οποία μπορεί να κατασχεθεί από τους δανειστές.

Το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ένιωσε την ανάγκη να ευθυγραμμιστεί με τις συκοφαντικές επιθέσεις κατά του ΚΚΕ και θέλουμε και από αυτό το βήμα να τον διαβεβαιώσουμε πως με τον εφιάλτη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, των απεργιών και των αγώνων των εργαζομένων και με την εργατική ανυπακοή θα ξυπνά και θα κοιμάται για πολύ καιρό. Με αυτήν την ξεκάθαρη απάντηση στον Δ. Δασκαλόπουλο ξεκίνησε την ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, χαιρετίζοντας τις δεκάδες χιλιάδες λαού που έδωσαν χτες το αγωνιστικό «παρών» στις μεγάλες συγκεντρώσεις που οργάνωσε το ΚΚΕ σε όλη τη χώρα.

Χαιρετίζουμε, είπε, και από αυτό το βήμα τους ηρωικούς ναυτεργάτες που έδωσαν το αγωνιστικό «παρών» στην απεργία, κόντρα στους εφοπλιστές και την πλειοψηφία της πουλημένης ηγεσίας της ΠΝΟ, και χαιρετίζουμε επίσης τους εργαζόμενους της «Χαλυβουργίας» που μένουν όρθιοι, περήφανοι και αγωνιστικοί. Για το ΚΚΕ, τόνισε, αυτοί οι αγώνες έρχονται να δείξουν ότι σημαντικά τμήματα των λαϊκών στρωμάτων γυρίζουν την πλάτη στην προπαγάνδα της συγκυβέρνησης και δεν τσιμπάνε στο μονομπλόκ ενημέρωσης που με μια φωνή έχουν συστρατευθεί με την κυβέρνηση και την τρόικα.

Φτήνια και διαστρέβλωση

Αδυνατώντας να αντιπαρατεθεί επί της ουσίας με το ΚΚΕ και σε μια προσπάθεια με κραυγές να φοβίσει το λαό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, εξαπέλυσε επίθεση σε όσους «στέκονται κριτικά απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα». Διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, κάλεσε δημαγωγικά τις δυνάμεις που υποστηρίζουν ότι η χώρα «έπρεπε να προχωρήσει άμεσα το 2010 σε στάση πληρωμών» και «ταυτοχρόνως να προχωρήσει σε έξοδο από το ευρώ» να εξηγήσουν «τι σηματοδοτεί αυτό για τον άνεργο, το συνταξιούχο. Δε μας εξήγησαν πώς μια χώρα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη διαφορά ανάμεσα σε δαπάνες και έσοδα. Ο μόνος τρόπος θα ήταν να προχωρήσει σε αυτόματη και βίαιη περικοπή μισθών και όλων των δαπανών».

Μέτρο για τον Σαχινίδη και το κόμμα του είναι τα μονοπώλια και ο καπιταλισμός. Εχθρεύεται την κοινωνικοποίησή τους, όπως παλεύει το ΚΚΕ και γι' αυτό κόβει και ράβει στα μέτρα του τις θέσεις του Κόμματος, για να το συκοφαντήσει και για να παρουσιάσει σαν μονόδρομο τα μέτρα στον καπιταλισμό.

Υπηρετώντας τη λογική της τρομο-λαγνείας, υποστήριξε ότι «το κόστος θα ήταν τεράστιο» και «η οικονομία θα βυθιζόταν στο απόλυτο χάος», ότι «θα σύρονταν η χώρα σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για να αποπληρώσει τα χρέη της, αυτό μας λέει η ιστορία χωρών που μετά από επαναστάσεις προχώρησαν σε διαγραφή του χρέους». Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτές «οι προτάσεις δεν βρήκαν απήχηση μεταξύ των πολιτών», ζητώντας προκλητικά από το ΚΚΕ «αντί να περιγράφει τον εφιάλτη, θα πρέπει να βοηθήσει στο όνειρο»!

Απαντώντας στον Φ. Σαχινίδη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε ότι ο υπουργός κατέφυγε σε «φθηνό συνδικαλισμό», αφού ενώ γνωρίζει καλά τις θέσεις του Κόμματος και τη συνολική του πρόταση, θέτει το ζήτημα ότι τάχα η στάση πληρωμών, η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ σημαίνει βύθιση της οικονομίας και χάος. Το ΚΚΕ, είπε, ποτέ δεν είχε την αυταπάτη ότι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και άλλα κόμματα θα μπορούσαν να εφαρμόσουν μια διαφορετική πολιτική και γι' αυτό «περιγράψαμε με σαφήνεια και ακρίβεια τι θα έκανε το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ όταν έρχονταν στην κυβέρνηση, όσα ζούμε σήμερα και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης».

Εμείς, συνέχισε, δεν είπαμε ποτέ, ούτε καλλιεργήσαμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική χωρίς να έχει ο λαός στα χέρια του την εξουσία ή ότι τα αστικά κόμματα μπορούν να δώσουν διέξοδο από την κρίση. Η δική μας θέση, είπε ο Θ. Παφίλης, είναι διαφορετική από τα άλλα κόμματα, αφού λέμε ότι η παρούσα κρίση δεν είναι «κρίση χρέους», αλλά κρίση του ίδιου του συστήματος που έχει φάει τα ψωμιά του, δεν μπορεί να δώσει προοπτική και πρέπει να ανατραπεί.

Είναι φανερό, ανέφερε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει σε καμία περίπτωση φιλολαϊκή διέξοδος μέσα στην ΕΕ και επειδή διάφοροι μας προκαλούν τονίζουμε ότι σήμερα υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες να ζήσει καλύτερα ο κόσμος αφού η εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και ο πλούτος που παράγεται, εξ αντικειμένου δίνουν τη δυνατότητα για καλύτερη ζωή και όχι επιστροφή στη δεκαετία του '50.

Τα άλλα κόμματα

Την υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης ζήτησε στην παρέμβασή του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου, θέτοντας κι αυτός το ψευτοδίλημμα για «υπερψήφιση ή χρεοκοπία». Χαρακτήρισε «επιτυχία» το «κούρεμα» του χρέους, το οποίο απαιτεί «σκληρές και οδυνηρές αποφάσεις». Σχολιάζοντας τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, δήλωσε πως έτσι «διασφαλίστηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας», τονίζοντας πως το ζητούμενο σήμερα είναι «να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα».

Σκόπιμα μακριά από την ουσία των αντιλαϊκών μέτρων που φέρνει η δανειακή σύμβαση και τα οποία διαμόρφωσε ο ΛΑ.Ο.Σ. συμμετέχοντας στη συγκυβέρνηση, ήταν η κριτική που άσκησε ο Α. Ροντούλης. Υποστήριξε ότι η σύμβαση ορίζει ένα «δάνειο μεταλλαγμένο», αφού «λιγότερο από το 20% ανήκει σε ιδιώτες» και έτσι τα δάνεια αυτά «δεν μπορούν να "κουρευτούν" για κανένα λόγο». Επίσης ανέφερε ότι σύμφωνα με τους όρους δανεισμού «μπορεί ο δανειστής να κατάσχει την ιδιωτική περιουσία του ελληνικού Δημοσίου».

Σε σειρά θεσμικών ζητημάτων επικέντρωσε την κριτική του ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά υποστήριξε ότι «αυτές οι συμβάσεις συνταγματοποιούν την προτεραιότητα των δανειστών», ενώ υποστήριξε ότι αρνητικά στοιχεία της είναι η «υπαγωγή στο αγγλικό δίκαιο και η παραίτηση από την ασυλία», που επιτρέπουν την κατάσχεση ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ