Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκαλεί η κυβέρνηση με τα περί «εθνικής ομοψυχίας»

-- Η 25η Μαρτίου έχετε πολλές φορές θίξει το θέμα ότι μπορεί να έχουμε προβοκάτσιες, γενικότερα υπάρχει μια κινητικότητα, η πολιτική ηγεσία λέει θα είναι παρούσα, ο κόσμος λέει θα πάει να αποδοκιμάσει, πώς τα σχολιάζετε όλα αυτά και τι φοβάστε ότι μπορεί να γίνει;

-- Εμείς καταρχήν δε φοβόμαστε ποτέ τις λαϊκές κινητοποιήσεις και το ξέρετε. Μπορεί με κάποια συνθήματα να μη συμφωνούμε και να το λέμε αλλά δε φοβόμαστε. Προσέξτε όμως. Εμείς διαβάσαμε επίσημες ανακοινώσεις όπου κάποιοι έφεδροι καλούν τους βατραχανθρώπους και διάφορα άλλα στρατιωτικά σώματα, με εθνικιστικό περιεχόμενο, να πάνε και κατά κάποιο τρόπο να επαναλάβουν αυτά που γίνανε εδώ στη Θεσσαλονίκη. Γιατί, λέει, στη Θεσσαλονίκη έπεσε η κυβέρνηση. Αν έπεσε η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη... Εφυγε ο Παπανδρέου και ήρθε ο Παπαδήμος.

Εμείς εκτιμάμε ότι ο τρόπος, το κάλεσμα που γίνεται και οι στόχοι που μπαίνουν, συνιστούν κίνδυνο προβοκάτσιας. Αλλο πράγμα οι λαϊκές κινητοποιήσεις και άλλο οι προβοκάτσιες. Και η προβοκάτσια είναι μέσα στη λογική σήμερα να χρησιμοποιηθεί για να φοβηθεί ο λαός. Αρχίζουν, «τα άκρα και τα άκρα», και δεν είναι τυχαίο τώρα που λένε ότι τα δύο άκρα ετοιμάζονται να χαλάσουν τις παρελάσεις. Καταρχήν, εμείς είμαστε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ούτε άκρο, ούτε μέσο, ούτε πάνω, ούτε κάτω. Και είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε το λαό ότι ετοιμάζεται αυτό το πράγμα.

Δεύτερον, λέει η κυβέρνηση και αυτή προκαλεί με τις θέσεις της, λέει ότι την 25η Μαρτίου θα δείξουμε την εθνική ομοψυχία πάνω στο ζήτημα της κρίσης, της σωτηρίας της Ελλάδας που πέτυχε η κυβέρνηση με το PSI και τη δανειακή σύμβαση. Οχι, κύριοι. Δεν μπορεί να ταυτίσει ο λαός την 25η Μαρτίου με την εθνική ομοψυχία γύρω απ' τη σύμβαση και το PSI και τα 400 και 500 ευρώ. Πολύ περισσότερο που εθνική ομοψυχία δεν υπήρχε ούτε το 1821. Μα παίζουμε τώρα; Υπήρχε εθνική ομοψυχία; Απ' τη μια μεριά ήταν η φτωχή αγροτιά και τμήματα της αστικής τάξης, που τότε έπαιζε προοδευτικό ρόλο, απ' την άλλη ήταν οι εκπρόσωποι της φεουδαρχίας που ήταν πολύ κοντά στην Πύλη. Το «φωτιά και τσεκούρι» που είπε ο Κολοκοτρώνης έδειχνε εθνική ομοψυχία; Μα παίζουμε τώρα;

Προκαλεί και η κυβέρνηση με τη λεγόμενη εθνική ομοψυχία. Αλλά η απάντηση στην εθνική ομοψυχία δεν είναι ο εθνικιστικός πατριωτισμός ούτε η αλλοίωση του χαρακτήρα της Επανάστασης του 1821, ούτε η αλλοίωση του χαρακτήρα του κινήματος σήμερα. Επομένως, εμείς δεν μπορούμε να στηρίξουμε ούτε την εθνική ομοψυχία της κυβέρνησης, ούτε τις εθνικιστικές κορόνες που μπορεί να οδηγήσουν ή να συνδεθούν με μια προβοκάτσια σε βάρος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ