Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Συνεχίζουν ενωμένοι τον αγώνα κατά της συγχώνευσης

Παρά τον υπονομευτικό ρόλο των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Από την προχτεσινή γενική συνέλευση
Από την προχτεσινή γενική συνέλευση
Στον εκφυλισμό οδήγησαν προχθές οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ μια από τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων του νοσοκομείου «Σωτηρία», σε ένα νοσοκομείο που καταργούνται τμήματα και κλίνες με τη συγχώνευσή του με το «Γενικό Κρατικό». Παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συνέλευση και μάλιστα αμφισβητώντας το ρόλο της ηγεσίας του σωματείου και επιδοκιμάζοντας τις παρεμβάσεις των ταξικών δυνάμεων. Αυτό φάνηκε και με το πέρας της συνέλευσης, όταν οι εργαζόμενοι σύσσωμοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή. Νέα κινητοποίηση γίνεται σήμερα το πρωί, ενώ συνεχίζεται το καθημερινό μπλοκάρισμα των ταμείων.

Οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ επιχείρησαν να διασπάσουν τους εργαζόμενους και να περιορίσουν τη δυναμική του πολυήμερου αγώνα τους με τα εξής επιχειρήματα: Οτι τώρα διακυβεύεται η ύπαρξη του ίδιου του νοσοκομείου και των θέσεων εργασίας και πρέπει ο αγώνας τους να επικεντρωθεί σε αυτό και όχι στους χαμηλούς μισθούς, στους απλήρωτους εργαζόμενους στα ιδιωτικά συνεργεία κλπ. Οτι πρέπει να παλέψουν σαν «Σωτηριανοί» και πως οι εργαζόμενοι του «Γενικού Κρατικού» δεν δέχονται να συντονιστούν μαζί τους. Επίσης κατηγόρησαν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ότι μέσα από την αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό οδηγούν τους εργαζόμενους έξω από τα θεσμικά τους όργανα. Ωστόσο, το πιο αντιπροσωπευτικό θεσμικό όργανο, που είναι η γενική συνέλευση, οι ίδιοι το κουρελιάζουν: Στις διαπραγματεύσεις με τον υπουργό και τον διοικητή της Α' ΥΠΕ δεν μεταφέρουν τα αιτήματα των γενικών συνελεύσεων για κατάργηση των συγχωνεύσεων και του ενιαίου μισθολογίου, αλλά εξαίρεση του «Σωτηρία».

Οι εκπρόσωποι της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» υπογράμμισαν πως ο αγώνας των εργαζομένων, έτσι όπως οργανώνεται από τα κάτω, πρέπει να περάσει σε νέο επίπεδο. Να δυναμώσει ο συντονισμός με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με τις Λαϊκές Επιτροπές, με τους ασθενείς, με τους εργαζόμενους των άλλων νοσοκομείων, είτε είναι μόνιμοι, είτε εργολαβικοί. Να απορρίψουν οι εργαζόμενοι τους συνδικαλιστές - στηρίγματα των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Αυτούς που μιλούν τάχα για ενότητα για να πηγαίνουν σε διαπραγματεύσεις στο υπουργείο και χωρίζουν τους εργαζόμενους σε μόνιμους - εργολαβικούς, νοσηλευτές - γιατρούς ή καθαρίστριες. «Είναι ψέμα», σημείωσαν, «πως οι εργαζόμενοι του Γενικού Κρατικού δεν θέλουν να αγωνιστούν μαζί μας ενάντια στη συγχώνευση. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προτείνουν συντονισμό, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός τον υπονομεύει».

«Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι εκφράζουμε την αγωνία μας για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας. Οι εργαζόμενοι καταθέτουν την ψυχή τους για να βγουν τα περιστατικά κάθε μέρα», είπε εκπρόσωπος της Λαϊκής Επιτροπής Καλυβίων, που σήμερα θα διαδηλώσει μαζί με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, καθώς στην περιοχή λειτουργεί Κέντρο Υγείας υπό τη διοίκηση του «Σωτηρία». Στη συνέλευση μίλησε και ασθενής με κυστική ίνωση, αφού η συγχώνευση του «Σωτηρία» θα σημαίνει και την κατάργηση αυτού του τμήματος: «Εδώ και χρόνια ζούσα με το φόβο ότι μπορεί να μη ζω του χρόνου. Αν καταλάβουμε τι μπορούμε να κάνουμε, αν δεν φοβόμαστε, θα ήμασταν όλοι εκεί έξω», είπε χαρακτηριστικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ