Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ
Εβγαλε «παράνομη» την απεργία στη «ΣΕΛΜΑΝ»

Στο πλευρό των εργοδοτών, για άλλη μια φορά, η «Δικαιοσύνη». Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ροδόπης την απεργία των εργαζομένων στη ΣΕΛΜΑΝ και το ΧΑΤΖΗΛΟΥΚΑ στην Κομοτηνή, μετά από προσφυγή της εργοδοσίας του ομίλου «Alfa Wood», στην οποία ανήκουν. Ο πρωτοδίκης Ιωάννης Αγγελόπουλος έκρινε την απεργία καταχρηστική με την αιτιολογία ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν ως αίτημα να μην γίνουν απολύσεις και παράνομη για τυπικούς λόγους που αφορούν στη διαδικασία κήρυξης της απεργίας.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 12 μέρες απεργία αντιδρώντας στα σχέδια της εργοδοσίας να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις και να επιβάλει μειώσεις στους μισθούς. Στο δικαστήριο όπου συζητήθηκε η προσφυγή της επιχείρησης ενάντια στην απεργία, ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση της επιχείρησης για απολύσεις, απλά εξετάζονται όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Το δικαστήριο, με την απόφαση που εξέδωσε τη Δευτέρα, έστρωσε το έδαφος για την επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η εργοδοσία, αφού έκρινε ότι: «Παράνομη ως καταχρηστική είναι και η απεργία που έχει ως αίτημα τη μη απόλυση εργαζομένων, εάν η διενέργεια απολύσεων επιβάλλεται από οικονομοτεχνικούς λόγους, ήτοι είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και γίνεται με ορθά κριτήρια».

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν αναστολή της απεργίας, όμως παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και ζητούν από την εργοδοσία να συζητήσει με το Σωματείο για την υπογραφή ΣΣΕ χωρίς μειώσεις μισθών.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ, με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου, σημειώνει: «Τόσο η Δικαιοσύνη, όσο και κάθε θεσμός ενός καπιταλιστικού κράτους, έχει σκοπό να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αφεντικών και μόνο... Τώρα, είναι η ώρα να ορθώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά το ανάστημά τους και οργανωμένα, συλλογικά, μαζικά και ταξικά, με στόχο να μη γίνουν απολύσεις, να μη μειωθούν οι μισθοί, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ