Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
ΟΗΕ: «Εκατομμύρια θα καταδικαστούν σε πείνα»

Κοριτσάκι επαιτεί στην Καμπότζη. Το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» θα καταδικάσει εκατομμύρια ανθρώπων σε πείνα, κατά την υπηρεσία του ΟΗΕ

Associated Press

Κοριτσάκι επαιτεί στην Καμπότζη. Το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» θα καταδικάσει εκατομμύρια ανθρώπων σε πείνα, κατά την υπηρεσία του ΟΗΕ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Εκθεση υπηρεσίας, που υπάγεται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, αναφέρει ότι, λόγω του «φαινόμενου του θερμοκηπίου», τον αιώνα που διανύουμε εκατομμύρια ανθρώπων θα καταδικαστούν σε πείνα, αφού θα πληγεί η αγροτική παραγωγή και θα υπάρξει σαφής έλλειψη νερού. Κυρίως, η Ασία και η Αφρική θα πληγούν από μειώσεις της αγροτικής τους παραγωγής, ενώ Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λειψυδρίας.

Η έκθεση του Διακυβερνητικού Συντονιστικού Οργάνου για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change -IPCC), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, τονίζει ακόμη ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει περισσότερες πλημμύρες, ενώ η ανατολική ακτή των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει αύξηση του επιπέδου της θάλασσας και περισσότερες καταστροφικές θύελλες.

Η θερμοκρασία, σύμφωνα με το IPCC, θα αυξηθεί παγκόσμια σε αυτόν τον αιώνα ανάμεσα στους 1,4 και τους 5,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ το επίπεδο της θάλασσας θα ανέβει κατά αρκετές δεκάδες εκατοστά.

Η έκθεση, που υπογράφουν κάπου 700 επιστήμονες, σημειώνει ορισμένες ενδείξεις, που θεωρεί «ανησυχητικές», όπως ότι η έκταση του πάγου στην Αρκτική Θάλασσα μειώθηκε κατά 10-15%, όπως και ο πάγος στη Θάλασσα της Ανταρκτικής υποχώρησε σημαντικά από τη δεκαετία του '50, ότι υπήρξε μετακίνηση των δασών της Αλάσκας προς βορρά λόγω αύξησης της θερμοκρασίας κ.ά. Επίσης σημειώνεται ότι οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες από τις φυσικές καταστροφές αυξήθηκαν από τα περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια, που ήταν ετησίως στη δεκαετία του '50, στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια το 1999. Ακόμη, το IPCC κάνει λόγο για επέκταση των ερήμων, αλλαγή των εποχών κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ