Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Τότε και τώρα...

Πριν δύο περίπου χρόνια, οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ αποφάσιζαν να βομβαρδίσουν την ανεξάρτητη Γιουγκοσλαβία. Σ' αυτόν τον ακήρυκτο, βρώμικο, πόλεμο, που κράτησε 71 μέρες, είχαν εξασφαλίσει όχι μόνο τη σύμφωνη γνώμη των ηγετών της «δημοκρατικής» Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και την άμεση εμπλοκή και συμμετοχή τους στους βομβαρδισμούς. Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως με τους βομβαρδισμούς τιμωρούν το καθεστώς Μιλόσεβιτς επειδή παραβιάζει τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στο Κόσσοβο. Αυτή ήταν η επίσημη θέση που πρόβαλαν και συνεχίζουν να προβάλουν μέχρι σήμερα όχι μόνο τα «γεράκια» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και οι ηγέτες της ΕΕ, που κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν σαν μασκαράδες με τη μάσκα του «ανθρωπιστή» και του «δημοκράτη».

Στην πραγματικότητα, ήταν το μεγαλύτερο ψέμα του αιώνα για να δικαιολογήσουν ένα ακόμη μεγάλο έγκλημα που διέπρατταν τον τελευταίο χρόνο του 20ού αιώνα οι μεγάλοι της Δύσης, στο πολιτικοοικονομικό ξαναμοίρασμα της Γης και ειδικότερα των Βαλκανίων. Οι μάσκες των ιμπεριαλιστών της ΕΕ άρχισαν να πέφτουν σιγά σιγά και στην ουσία ξεβρακώθηκαν εντελώς μόλις προχτές, όταν κλήθηκαν να πάρουν θέση στο νέο βομβαρδισμό που δέχτηκε το Ιράκ την περασμένη βδομάδα από τα αμερικάνικά και βρετανικά αεροπλάνα. Ετσι, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ φρόντισε να θυμίσει την περασμένη Παρασκευή στην ανθρωπότητα ότι μπορεί να άλλαξε το πρόσωπο του πλανητάρχη, όχι όμως και η πολιτική του και χαρακτήρισε τη νέα επίθεση στο Ιράκ «ρουτίνα»! Η νέα, προκλητική επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας, στο Ιράκ, φέρεται να...«δίχασε» τους ηγέτες της ΕΕ.

Του λόγου το αληθές, βεβαιώνει και χτεσινό τηλεγράφημα του «Αθηναϊκού Πρακτορείου» από τις Βρυξέλλες, που αναφέρει πως «τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι "διχασμένα" όσον αφορά την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί έναντι του Ιράκ». Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις αμερικανο-βρετανικές επιδρομές εναντίον της Βαγδάτης, ομολογώντας πως δεν υπάρχει ενιαία θέση της ηγεσίας της ΕΕ στο ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων, κάνοντας λόγο για «περίπλοκο τομέα της διεθνούς πολιτικής, στον οποίο διαπιστώνουμε διαιρέσεις».

Και με τον όρο «διαιρέσεις», υπονοούσε ότι τα διαφορετικά συμφέροντα έχουν διχάσει την ηγεσία της ΕΕ, όχι μόνο στο κατά πόσο είναι δικαιολογημένη η νέα αμερικανοβρετανική επίθεση στο Ιράκ, αλλά και αν δικαιολογείται η επιβολή εμπάργκο. Κι όμως, είναι η ίδια «δημοκρατική» ηγεσία της ΕΕ, που πριν δύο χρόνια συμμετείχε με όλες της τις δυνάμεις στο βρώμικο πόλεμο και στη συνέχεια στο εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας. Βλέπετε, στους κόλπους των ιμπεριαλιστών, ισχύει το «δόγμα» ενωμένοι στον αγώνα και στη μάσα χωριστά...


Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ