Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Κλιμάκωση της έντασης...

Ενας από τους δολοφονημένους Σέρβους αστυνομικούς δίπλα στο ανατιναγμένο φορτηγό
Ενας από τους δολοφονημένους Σέρβους αστυνομικούς δίπλα στο ανατιναγμένο φορτηγό
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Οι νέες επιθέσεις των Αλβανών εξτρεμιστών του λεγόμενου Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς (UCPMB), που είχαν ως αποτέλεσμα μέσα στο περασμένο 48ωρο το θάνατο τριών Σέρβων αστυνομικών, φορτίζουν ακόμη περισσότερο με ένταση την εύφλεκτη περιοχή της Νότιας Σερβίας και προκαλούν τον εκνευρισμό των ομοσπονδιακών και σερβικών αρχών.

Ενα μόλις 48ωρο μετά την πολύνεκρη επίθεση εξτρεμιστών κατά Σέρβων προσκυνητών στο Ποντούγεβο του Κοσσυφοπεδίου, τρεις Σέρβοι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους, όταν το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν πάτησε αντιαρματική νάρκη σε δρόμο κοντά στο χωριό Λούτσανε. Οταν λίγη ώρα αργότερα, Σέρβοι αστυνομικοί επιχείρησαν να πλησιάσουν στα συντρίμμια, δέχτηκαν απανωτές ρίψεις πυρών από αυτόματα όπλα Αλβανών ανταρτών...

Εντούτοις, ο Γιονούζ Μουσλίου, «πολιτικός» εκπρόσωπος των Αλβανών εξτρεμιστών του «UCPMB» αρνήθηκε ότι η οργάνωσή του ευθύνεται για τους θανάτους των τριών αστυνομικών και έσπευσε μάλιστα να καταδικάσει την επίθεση εναντίον του οχήματος της σερβικής αστυνομίας...

Αργότερα το βράδυ της Κυριακής, Αλβανοί αντάρτες του «UCPMB» εξαπέλυσαν επίθεση με πυροβόλα όπλα κατά ομάδας Σέρβων αστυνομικών από τη στρατηγικής σημασίας περιοχή Ιλιγια δίχως να σημειωθούν τραυματίες. Οι σποραδικές επιθέσεις των Αλβανών αυτονομιστών κατά των Σέρβων αστυνομικών στο χωριό Λούτσανε συνεχίστηκαν και χτες, λίγο μετά τα ξημερώματα, δίχως και πάλι να ανακοινωθούν τραυματισμοί ατόμων και από τις δύο πλευρές.

Εντείνεται ο εκνευρισμός του Βελιγραδίου...

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις προκαλούν τον εκνευρισμό των γιουγκοσλαβικών και σερβικών αρχών, καθώς διαπιστώνεται πως παρά την - επικροτούμενη από τις υπερδυνάμεις - ψυχραιμία του Βελιγραδίου τίποτε δεν κατευνάζει την κλιμακούμενη ένταση στη Νότια Σερβία.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την τελευταία (προχτεσινοβραδινή) σύσκεψη αξιωματούχων της ομοσπονδιακής, σερβικής κυβέρνησης και στρατηγών, ο πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» κατά της πολυεθνικής δύναμης του ΝΑΤΟ και της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, αναγγέλλοντας αόριστα τη λήψη «μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Σε δηλώσεις που έκανε ο Κοστούνιτσα προς τους δημοσιογράφους υπογράμμισε πως οι διοικητές της ΚΦΟΡ και της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο απέτυχαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Σημείωσε πως η κλιμάκωση της δραστηριότητας των Αλβανών αυτονομιστών «είναι προσχεδιασμένη προσπάθεια των εξτρεμιστών, με σκοπό να προκαλέσουν τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ασφαλείας και να εκτροχιάσουν το ειρηνευτικό σχέδιο του Βελιγραδίου για τη Νότια Σερβία».

Ο Κοστούνιτσα επαίνεσε την «ψύχραιμη στάση και πειθαρχία» των δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας στην κοιλάδα του Πρέσεβο, προσθέτοντας πάντως πως το Βελιγράδι θα εξακολουθήσει να αναζητεί την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση και να λαμβάνει μέτρα για την κατά το μέγιστον προστασία του ντόπιου πληθυσμού.

«Συμφωνήσαμε σε μία σειρά από μέτρα κατά της τρομοκρατίας, που προς το παρόν θα είναι επιλεκτικά και θα στρέφονται αποκλειστικά ενάντια στους οργανωτές και τους αυτουργούς των τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ θα προβλέπεται στο μάξιμουμ η προστασία των απλών πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο Κοστούνιτσα. Σχολιάζοντας το θάνατο των τριών Σέρβων αστυνομικών ο Κοστούνιτσα υποστήριξε πως «ήταν μία σκληρή υπενθύμιση του γεγονότος πως αν και η ΚΦΟΡ είναι υπεύθυνη για τη ζώνη ασφαλείας από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου, εντούτοις αυτή η ζώνη χρησιμοποιείται ελεύθερα από τους Αλβανούς τρομοκράτες προκειμένου να φέρουν εις πέρας τις εγκληματικές τους δραστηριότητες»...

Επιπλέον, ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς, απέστειλε επιστολή προς το ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ζητώντας να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να σφραγιστούν τα όρια του Κοσσυφοπεδίου με τη Νότια Σερβία. «Αν συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα δε ληφθούν επειγόντως και αν οι δραστηριότητες των τρομοκρατών συνεχιστούν, η Γιουγκοσλαβία θα είναι υποχρεωμένη να αναλάβει τις ευθύνες της και να αρχίσει να λύνει το πρόβλημα με τον αρμόζοντα τρόπο», αναφέρει ο Σβιλάνοβιτς στην επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, καταλήγοντας με την ακόλουθη, γνωστή, προειδοποίηση: «Η Γιουγκοσλαβία δεν μπορεί να επιτρέψει στους Αλβανούς τρομοκράτες να σκοτώνουν τους πολίτες της».

Στρατόπεδα ανταρτών του «UCPMB» και στην ΠΓΔΜ

Κέντρα συγκέντρωσης και εκπαίδευσης Αλβανών νεοσυλλέκτων, που προετοιμάζονται για την εξαπόλυση γενικευμένων επιθέσεων στη Νότια Σερβία την ερχόμενη άνοιξη, λειτουργούν και στο έδαφος της ΠΓΔΜ... Αυτή την καταγγελία έκανε σε χτεσινή συνέντευξή του στην ημερήσια εφημερίδα των Σκοπίων ΒΕΣΤ ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Πάβλε Τραγιάνοφ.

Ο Τραγιάνοφ αναφέρει στη συνέντευξη αυτή ότι σε χωριά της περιφέρειας Τετόβου και συγκεκριμένα στο χωριό Γιάζιντσε, καθώς επίσης στα χωριά της περιφέρειας Σκοπίων Πανούσεφσκι, Μάλινο και Μπρεστ, καθώς επίσης και της περιφέρειας Κουμανόβου στα χωριά Λόγιανε και Βάκσιτσε λειτουργούν κέντρα συγκέντρωσης και εκπαίδευσης Αλβανών, που προετοιμάζονται για το μέτωπο της Νότιας Σερβίας, όπου - όπως τονίζει ο ίδιος - πρόκειται να εξαπολυθεί εαρινή εκστρατεία συγχρόνως από διάφορα σημεία και από το έδαφος της ΠΓΔΜ.

Ο Τραγιάνοφ προσθέτει ότι πιθανά να υπάρχει «σιωπηρή συμφωνία» ανάμεσα στο κυβερνητικό κόμμα BMRO και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, με την έννοια ότι το αλβανικό κόμμα έχει υποσχεθεί ότι δεν πρόκειται να αποσταθεροποιηθεί η ΠΓΔΜ.Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ενώ προηγουμένως η διακίνηση των όπλων γινόταν από την Αλβανία προς την ΠΓΔΜ και από εκεί προς το Κόσσοβο, τώρα η διακίνηση των όπλων ξεκινάει από το Κόσσοβο με κατεύθυνση την ΠΓΔΜ. Γι' αυτό το λόγο, ο Τραγιάνοφ πρότεινε να ψηφιστεί νόμος από τη Βουλή της ΠΓΔΜ προκειμένου να απαγορεύεται σε πολίτες της χώρας αυτής να συμμετέχουν σε ξένους στρατούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟικές συμφωνίες προσωρινής «πυρόσβεσης»...(2001-03-13 00:00:00.0)
«Αυτοσυγκράτηση» και προτάσεις περί «πολυεθνικής δύναμης»...(2001-03-07 00:00:00.0)
Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου...(2001-03-06 00:00:00.0)
To ΝΑΤΟ προειδοποιεί τώρα για τα σχέδια περί... «Μεγάλης Αλβανίας»!(2001-02-02 00:00:00.0)
«Τα μπλόκα θα φύγουν μόνον εάν ...εξαφανιστούν οι Αλβανοί αυτονομιστές»(2000-12-15 00:00:00.0)
Στο Πρέσεβο «ακονίζουν τα μαχαίρια»...(2000-11-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ