Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέος αντιτρομοκρατικός νόμος

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Η φήμη της Βρετανίας ως επίγειος παράδεισος για πολιτικούς εξτρεμιστές και τρομοκράτες» αποτελεί παρελθόν σύμφωνα με τους Βρετανούς αξιωματούχους, καθώς ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος, που τέθηκε από χτες σε ισχύ στη Βρετανία, θα αλλάξει ριζικά το βρετανικό τοπίο, που ήθελε το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι ένας εκ τους προτιμώμενους τόπους μετανάστευσης και αναζήτησης πολιτικού ασύλου, κυρίως από τη δεκαετία του '70 και μετά, αριστερών αγωνιστών που προσπάθησαν να διαφύγουν το «μαχαίρι» της χούντας της Τουρκίας... και όχι μόνο.

Ο νέος νόμος, που αντικαθιστά το νόμο πρόληψης της τρομοκρατίας του 1973 - νόμος που έδινε στην αστυνομία ειδικές εξουσίες να σταματά, να ερευνά, να συλλαμβάνει ακόμη και να φυλακίζει υπόπτους που εκτιμούσε ότι είχαν σχέση με τρομοκρατικές ομάδες που βρίσκονταν στον κατάλογο της Σκότλαντ Γιαρντ και ανανεωνόταν ετησίως - έχει στόχο κυρίως τις ομάδες που χρησιμοποιούν τις οργανώσεις τους στο Λονδίνο ως σύνδεσμο για να κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι βάσει αυτού του νέου νόμου, η κυβέρνηση θα μπορέσει να προσθέσει νέα ονόματα οργανώσεων στον κατάλογο όπου ήδη βρίσκονται ο IRA και η Δύναμη των Εθελοντών του Ολστερ (UVF).

Οργανώσεις όπως το «Ισλαμικό Τζιχάντ», η «Χαμάς», η «Χεζμπολάχ», το «Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν»-(PKK) οι «Τίγρεις για την απελευθέρωση των Ταμίλ Ελάμ» (LTTE), μπορούν στο εξής να απαγορευτούν στη Βρετανία. Σύμφωνα με το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, συγκέντρωση χρημάτων και ανοιχτή υποστήριξη αυτών των ομάδων που ενδέχεται να προβούν σε τρομοκρατικές ενέργειες θα οδηγούν σε συλλήψεις και διώξεις. Ο νόμος μιλά και για απαγόρευση και διώξεις ακόμη και για σχεδιαζόμενες πιθανές βίαιες ενέργειες που μπορεί να διαπραχθούν, ακόμη και στο εξωτερικό και όχι σε βρετανικό έδαφος! Μία ακόμη πτυχή του αντιτρομοκρατικού νόμου είναι και ο στόχος του κατά των «πειρατών» της πληροφορικής.

Ηδη ο νόμος συγκεντρώνει τα πυρά εκ μέρους των ισλαμικών οργανώσεων αλλά και πλήθους οργανώσεων κοινωνικών δικαιωμάτων, οι οποίες δικαίως μάλλον εκφράζουν ανησυχίες για σαφέστατες καταπατήσεις συνταγματικών δικαιωμάτων αλλά και τις ενδεχόμενες απαγορεύσεις διαδηλώσεων... Οι αιτιάσεις αυτές απορρίφθηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών Τζακ Στρο που δήλωσε ότι ο νόμος δε θα καταφέρει πλήγμα στις θεμελιώδεις ελευθερίες. «Εχουμε στη χώρα αυτή μια παράδοση πολύ ξεκάθαρη που θέλει οι άνθρωποι να έχουν πλήρες το δικαίωμα να διαδηλώνουν τη διαφωνία τους με πολλούς τρόπους, μερικές δε φορές και με θορυβώδη τρόπο», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο νόμος δίνει μια νέα διάσταση στο ορισμό της τρομοκρατίας, αφού η βρετανική αστυνομία έχει πια τη δυνατότητα να προχωρεί σε συλλήψεις ακόμη και σε ύποπτους που εκτιμάται ότι πήραν μέρος σε τρομοκρατικές ενέργειες στο εξωτερικό και ότι η νομοθεσία είναι αναγκαιότητα και προϊόν προβληματισμών χρόνων σε διεθνές επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ