Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Τους χωρίζουν από τις οικογένειές τους!

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και εγκύκλιο του ΟΑΕΔ, απαγορεύεται η αναγραφή «προστατευόμενων μελών» στις πράσινες κάρτες και συνακόλουθα η δυνατότητα νόμιμης παραμονής τους στη χώρα

Δεν υπάρχουν για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην ελληνική επικράτεια... παιδιά και σύζυγοι μεταναστών. Με έγγραφο της προς τις περιφερειακές διευθύνσεις και τα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ η διοίκηση του Οργανισμού ζητά να μην αναγράφονται στο εξής τα προστατευόμενα μέλη στην πράσινη κάρτα που ανανεώνεται κάθε χρόνο από τις σχετικές υπηρεσίες. Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες παιδιά, σύζυγοι αλλά και ανήμποροι υπερήλικες θεωρούνται ότι ζουν παράνομα στη χώρα μας και κινδυνεύουν με απέλαση. Ακόμη, με την εφαρμογή της εγκυκλίου εδώ και δεκαπέντε μέρες, άρχισαν να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στις καθημερινές συναλλαγές των μεταναστών με τις υπηρεσίες. Αλλοδαποί που εργάζονται πέντε και δέκα χρόνια στην Ελλάδα, δεν μπορούν να εισπράξουν το οικογενειακό επίδομα που έπαιρναν κανονικά τα προηγούμενα χρόνια γιατί απλά στην πράσινη κάρτα δεν εμφανίζεται να υπάρχει (όταν υπάρχει) οικογένεια. Επίσης, κανένας από τους ξένους εργαζόμενους που έλαβε πρόσφατα την κάρτα δεν μπορεί να ταξιδέψει με την οικογένεια του γιατί στην επιστροφή η είσοδος στη χώρα θα επιτραπεί μόνο στην ίδιο.

Πολλοί από τους μετανάστες καταφεύγουν τις τελευταίες μέρες σε δικηγορικά γραφεία, διεκδικώντας μια σειρά δικαιώματά τους που αφαιρούνται με την εφαρμογή της εγκυκλίου, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό το ήδη πενιχρό βαλάντιό τους.

Το έγγραφο που έχει σταλεί στις 30-1-2001 από τη διεύθυνση Απασχόλησης της Διοίκησης του ΟΑΕΔ και έχει αριθμό πρωτοκόλλου Β103556 αναφέρει τα εξής:

«Κατόπιν σχετικού ερωτήματός μας, σας γνωρίζουμε ως έχει τη με αριθμό 30052/19-1-2001 απάντηση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Απαντώντας στο παραπάνω σχετικό και όπως αναλυτικά έχουμε αναφερθεί στο έγγραφό μας 31195/15-12-00, η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει για τους κατόχους Πράσινης Κάρτας με ισχύ μέχρι πέντε ετών δικαιώματα των μελών της οικογενείας τους για την είσοδο στη χώρα. Ο όρος «προστατευόμενα μέλη» δεν υπάρχει στην κείμενη νομοθεσία και η ασάφειά του μπορεί να δημιουργεί παρερμηνείες.

Συνεπώς δεν υφίσταται θέμα αναγραφής «προστατευόμενων μελών» στις Πράσινες Κάρτες.

Παρακαλούμε για την απόλυτη εφαρμογή των ανωτέρω στις χορηγούμενες στο εξής Βεβαιώσεις Ανανέωσης (παλαιού τύπου Β` ή νεότερου τύπου, πλαστικοποιημένου) καθώς επίσης και στις χορηγούμενες στο εξής Πράσινες Κάρτες (Ανανεωμένες ή πρώτες Πράσινες Κάρτες)

Στην περίπτωση που κάποιο από τα ανωτέρω έγγραφα έχει εκδοθεί με αναγραφόμενα σ' αυτό μέλη, αλλά δεν έχει επιδοθεί στον δικαιούχο του, παρακαλούμε για την καταστροφή του και την επανέκδοσή του σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο σχετικό έγγραφό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

Για σκλήρυνση της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους μετανάστες κάνει λόγο ο δικηγόρος και μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Χρ. Μπακέλας, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η εγκύκλιος έρχεται την ώρα που γίνεται μεγάλη κουβέντα για το μεταναστευτικό νομοσχέδιο. «Πολλοί έχουν κριθεί ήδη σαν προστατευόμενα μέλη και γεννώνται πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου εγγράφου μάλιστα δυόμισι χρόνια μετά την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για τους μετανάστες. Σημειώνουμε ότι ήδη έχει δημιουργηθεί μια κοινωνική πραγματικότητα και έρχεται μια εγκύκλιος του διοικητή του ΟΑΕΔ να την ανατρέψει», σημειώνει ο Χρ. Μπακέλας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ