Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Να γίνει η ανησυχία δράση

Εντείνεται η δράση των Επιτροπών Αγώνα, μετά και τη δημοσιοποίηση των θέσεων του ΚΚΕ, ενώ στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ οι ταξικές δυνάμεις θα θέσουν θέμα απεργιακών κινητοποιήσεων

Πιο δραστήρια, πιο αποφασιστικά, συνδικάτα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι περνούν στη δράση για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργατικών δικαιωμάτων τους. Ηδη οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί ξεκινούν τη δράση τους, ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, παίρνουν πρωτοβουλίες για την πιο πλατιά συσπείρωση εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων για να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια.

Σημαντική ώθηση στη δράση αυτή έδωσε η δημοσιοποίηση των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ. Οι κομμουνιστές με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι από την Κυριακή το πρωί, χτύπησαν πόρτες, μπήκαν σε επιχειρήσεις και εργοστάσια, συζήτησαν και έγιναν αποδέκτες της έντονης ανησυχίας που διακατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Μια ανησυχία που πρέπει όμως να «βγει στο δρόμο», να πάρει συγκεκριμένη μορφή, να κινητοποιήσει, να γίνει οργή και ταυτόχρονα να κλείσει κάθε ενδεχόμενο για έναν ακόμη γύρο «κοινωνικού διαλόγου» που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Με την κατάθεση των θέσεών του για την κοινωνική ασφάλιση, το ΚΚΕ «καλεί τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα αν σήμερα πιστεύουν ή συμφωνούν με τη συνολική προοπτική που προβάλει, να συγκεντρωθούν στον αγώνα, να συσπειρωθούν άμεσα σε ενιαίο μέτωπο πάλης και να διεκδικήσουν τα ώριμα και αναγκαία αιτήματά τους».

Και ενώ η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, διαψεύδοντας όσα δημοσιεύματα αναφέρονται στα επικείμενα σχέδιά της, ταυτόχρονα επιβεβαιώνει το χαρακτήρα και την ουσία των μέτρων που προτίθεται να πάρει. Σε χτεσινή συνέντευξή του, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης υποστήριξε ότι η μελέτη του βρετανικού οίκου θα είναι στα χέρια της κυβέρνησης ύστερα από 5-10 ημέρες, έθεσε δε ως στόχο της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης «να μην υπάρξει πρόβλημα στην εθνική οικονομία από τα σοβαρά ελλείμματα και δυσλειτουργίες του ασφαλιστικού συστήματος».

Σήμερα συνεδριάζει από το πρωί η Ολομέλεια της ΓΣΕΕ με κύρια θέματα το ασφαλιστικό και την προετοιμασία του 30ού Συνεδρίου, ενώ θα δοθεί στη δημοσιότητα και η μελέτη που για λογαριασμό της συνέταξε επιστημονική επιτροπή. Στην Ολομέλεια τα στελέχη της ΔΑΣ θα καταθέσουν την πρόταση του ΠΑΜΕ για την κοινωνική ασφάλιση και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσουν από το σώμα ν' αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις και με τη μορφή της απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ