Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μνημονιακοί και «αντιμνημονιακοί» διαγραμμένοι του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν τους όρους του νέου μνημονίου

Στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο με τίτλο: «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις» που αφορά ακίνητα εκατοντάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και περίπου 11 εκατ. στρεμμάτων δημόσιας γης. Η συνολική φιλοσοφία του στη γραμμή που χάραξαν το μνημόνιο, η τρόικα, η ΕΕ και η αντιδραστική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δηλαδή η παραχώρηση χρήσης, αλλά και κυριότητας της δημόσιας γης και ακινήτων σχεδόν τσάμπα σε επιχειρηματικούς ομίλους, με τη μεθοδολογία του Βατοπεδίου (παραχώρηση και μη διεκδίκηση δημόσιας περιουσίας και στη συνέχεια ανταλλαγή). Ακόμη προωθείται η βίαιη και μαζική αλλαγή χρήσης της γης από αγροτική σε βιομηχανική ή οικοπεδική κ.ά., όπως και μαζική αλλαγή χρήσης δασών, δασικής ακόμη και αναδασωτέας έκτασης και παραχώρησης, όπως επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς το 2008 από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη, για αναθεώρηση των άρθρων εκείνων του Συντάγματος (άρθρο 24 και 119) που στοιχειωδώς προστατεύουν τα δασικά οικοσυστήματα.

Χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων στο άρθρο 22 με τίτλο και περιεχόμενο «Μη προβολή δικαιωμάτων κυριότητας από το Δημόσιο» αποποιείται το Δημόσιο την περιουσία του, ενώ στο άρθρο 29, όπου τροποποιεί το νόμο 998/1979 «περί προστασίας των δασών και των δασικών εν γένει εκτάσεων της χώρας», ανταμείβονται οι καταπατητές που ξεχέρσωσαν δασικές εκτάσεις. Μέσα από αυτές τις νομοθετικές αλλαγές επιβραβεύεται ο εμπρηστής, ο καταπατητής και αμείβεται με την κυριότητα επίσημα και με βούλα των καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων, έναντι συμβολικού τιμήματος ή και καθόλου.

«Δεν υπάρχει απώλεια της δεδηλωμένης πλειοψηφίας»

Το νομοσχέδιο αυτό το ψήφισε στην επιτροπή μόνο το ΠΑΣΟΚ, ενώ τα άλλα κόμματα ήταν σαφές ότι δεν το ψήφισαν (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ κατά, ενώ ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. επιφυλάχτηκαν).

Εμπαινε λοιπόν ζήτημα απόρριψης του νομοσχεδίου, αφού το ΠΑΣΟΚ μετά τις διαγραφές βουλευτών του δεν έχει την πλειοψηφία. Και όμως ο πρόεδρος της επιτροπής (Θαν. Παπαγεωργίου του ΠΑΣΟΚ) διαβεβαίωσε ότι και οι διαγραμμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του νομοσχεδίου και έτσι δεν υπάρχει ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης πλειοψηφίας.

Ας μην υπάρχουν λοιπόν αυταπάτες ότι το «όχι» των βουλευτών ΠΑΣΟΚ (αλλά και ΝΔ) στο πρόσφατο νέο μνημόνιο σημαίνει ιδεολογικοπολιτική αλλαγή και αλλαγή στάσης σε αυτή την άγρια βάρβαρη πολιτική που ενισχύει το κεφάλαιο, ιδιωτικοποιεί μαζικά και γρήγορα την κρατική περιουσία, εξοντώνει τη λαϊκή οικογένεια και τσακίζει το μέλλον της νεολαίας. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μόνη εγγύηση σήμερα για αγώνες δυνατούς, αποτελεσματικούς, υπέρ του λαού και ενάντια στα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους.


Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ