Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Πάλη και ενάντια στην καταστολή

Αμεση εφαρμογή μέτρων κατά των εργατικών διαδηλώσεων ετοιμάζει η συγκυβέρνηση σε συνεργασία με τους μεγαλεμπόρους, το ΣΕΒ, το ΕΒΕΑ, τους μεγαλοξενοδόχους, τον δήμαρχο Αθήνας. Με πρόσχημα το οργανωμένο σχέδιο προβοκάτσιας που υλοποίησαν συντονισμένα οι κρατικές δυνάμεις καταστολής και κουκουλοφόροι για να χτυπήσουν το οργανωμένο εργατικό, λαϊκό κίνημα, το οποίο οργάνωσε την τεράστια κινητοποίηση την Κυριακή και πλημμύρισε το κέντρο της πόλης - κάτι που δεν το κατάφεραν - βάζουν μπρος αντιδραστικά σχέδια με στόχο τον περιορισμό ή την παρεμπόδιση της δράσης του. Αλλωστε, από το 2006 επιχειρηματίες και κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προετοιμάζουν το «κλίμα» ώστε να παρθούν τα ανάλογα μέτρα. Οι προβοκάτσιες που στήνονται κατά καιρούς κατά των εργατικών κινητοποιήσεων αποτελούν το καλύτερο πρόσχημα για τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης.

Η συγκυβέρνηση σχεδιάζει να υλοποιήσει μέτρα με βάση προτάσεις των επιχειρηματιών, όπως έχουν διατυπωθεί μέσω του ΕΒΕΑ. Τα οποία προωθεί ο δήμαρχος Αθήνας. Το σχετικό πόρισμα αναφέρει ότι όποιο συνδικάτο, Ομοσπονδία κ.λπ., θέλει να διαδηλώνει στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να ζητά εγγράφως την άδεια της Αστυνομίας και του δήμου, πέντε μέρες πριν τη διεξαγωγή της διαδήλωσης. Επίσης, θα πληρώνει την αποζημίωση για τις ζημιές που προκαλούνται από την κοινή δράση κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών για να χτυπηθεί η διαδήλωση το Συνδικάτο που την οργανώνει, γιατί θα του φορτώνουν στο ακέραιο την ευθύνη της προβοκάτσιας κράτους και παρακράτους! Λένε, επίσης, ότι κάθε λαϊκός φορέας που διοργανώνει κινητοποίηση πρέπει να συνεργάζεται με την Αστυνομία για πρόσθετα μέτρα περιφρούρησης. Δηλαδή, η άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι θέλουν να γίνεται με τη συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών. Ταυτόχρονα, συζητούν τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου, για τους όρους και τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης διαδηλώσεων στα αστικά κέντρα έτσι που να ενισχύεται η αυθαίρετη δράση των δυνάμεων κρατικής καταστολής.

Δεν πρέπει δε να ξεχνάμε πως αν το ένα πρόσωπο της δικτατορίας των μονοπωλίων είναι η ένταση των μέτρων καταστολής, το άλλο είναι μέσα στους χώρους δουλειάς, με την ένταση της εκμετάλλευσης, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την καταπάτηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τα εργοδοτικά εγκλήματα, την τρομοκρατία και το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας. Αυτά πάνε μαζί. Και μάλιστα σε μια συγκυρία με τη βαθιά οικονομική κρίση, την αδυναμία των αστών να τη διαχειριστούν, το δυνάμωμα του εργατικού κινήματος, ως απάντηση στην κλιμάκωση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, η καταστολή ταυτίζεται με την πολιτική επιβολής των άγριων μέτρων αλλά χρειάζεται και την προβοκάτσια για να ενταθεί. Και να μην ξεχνάμε τις δικαστικές αποφάσεις που κηρύσσουν παράνομες και καταχρηστικές σχεδόν όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αυτοί είναι οι σχεδιασμοί τους. Αλλά δε σημαίνει ότι πρέπει να τους αφήσουμε να τους περάσουν. Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της έχουν τη δύναμη να αντισταθούν, να βάλουν εμπόδια, να ακυρώνουν στην πράξη τα βάρβαρα μέτρα. Η δύναμη του οργανωμένου κινήματος είναι ανεξάντλητη και ανίκητη, αν γίνει πανεργατική, παλλαϊκή υπόθεση πάλης. Αυτή η δύναμη μπορεί να βάλει φραγμό και στα σχέδια καταστολής που απεργάζονται. Γι' αυτό η πάλη ενάντια στα μέτρα πρέπει να συνδέεται από το λαϊκό κίνημα με την πάλη ενάντια στην καταστολή. Μπορούμε και πρέπει να σηκώσουμε φράχτη μαζικής και μαχητικής αντίστασης ώστε οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί τους να καταργηθούν στην πράξη.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ