Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πιο επιθετικό και επικίνδυνο το ΝΑΤΟ

Η επίσκεψη στην Αθήνα του γγ του ΝΑΤΟ, Αν. Ράσμουσεν, επαληθεύει τον άκρως επικίνδυνο για τους λαούς ρόλο του ΝΑΤΟ και καταδεικνύει το βάθος της ελληνικής εμπλοκής στα φονικά σχέδια της λυκοσυμμαχίας. Εξήντα χρόνια μετά την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και 63 χρόνια από την ίδρυσή της, επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι η λυκοσυμμαχία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου είναι ο στρατιωτικός βραχίονας του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού ενάντια στους λαούς και τα κινήματά τους, η σιδερένια γροθιά των μονοπωλίων, για τη διασφάλιση των γενικών συμφερόντων τους όπου Γης. Το νέο στρατηγικό δόγμα, που επικυρώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στη Λισαβόνα το Νοέμβρη του 2010, έθεσε τους άξονες για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων με μοχλό το ΝΑΤΟ.

Η Σύνοδος ενέταξε στις «απειλές», που η ιμπεριαλιστική συμμαχία καλείται να αντιμετωπίσει, την ενεργειακή ασφάλεια, τον κυβερνοπόλεμο, τη μετανάστευση, ακόμα και την κλιματική αλλαγή. Οτιδήποτε, δηλαδή, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απειλή για τα ιδιαίτερα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και τη σταθερότητα του αστικού συστήματος ή να χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα για επεμβάσεις στο εσωτερικό κρατών. Ως προς αυτό, είναι αποκαλυπτικά τα όσα είπε ο γγ του ΝΑΤΟ στην Αθήνα σε σχέση με τη συμβολή της λυκοσυμμαχίας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στη χώρα μας. Απροκάλυπτα δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια του ΝΑΤΟ», εννοώντας, όπως εξήγησε στη συνέχεια, πως η «ασφάλεια» και η «σταθερότητα» που εξασφαλίζει το ΝΑΤΟ στα μέλη του, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για «οικονομική ανάκαμψη».

Εμμέσως πλην σαφώς, ο γγ του ΝΑΤΟ εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμακούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια σε συνθήκες κρίσης, και αναγόρευσε το ΝΑΤΟ εγγυητή της εσωτερικής «ασφάλειας». Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η λυκοσυμμαχία προσανατολίζει ήδη τους στρατιωτικούς της βραχίονες σε κατασταλτικούς ρόλους και εγγυάται στα κράτη - μέλη της ότι θα συνδράμει τις αντιδραστικές κυβερνήσεις στη διασφάλιση της σταθερότητας, αν αυτή απειληθεί από τους λαϊκούς αγώνες. Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο Ράσμουσεν αναγνώρισε τη συμβολή της Ελλάδας σε όλα τα σύγχρονα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα στην ευρύτερη γειτονιά μας, όπως ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας και η επέμβαση στη Λιβύη, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις επόμενες επεμβάσεις που ήδη σχεδιάζει η λυκοσυμμαχία.

Ο κίνδυνος εμπλοκής της Ελλάδας σε ένα γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι ορατός όσο ποτέ άλλοτε. Η καπιταλιστική κρίση και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων για το πώς θα μοιράσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, πώς θα ελέγξουν τους δρόμους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου διαμορφώνουν τέτοιες προϋποθέσεις. Από δω προκύπτει επιτακτικά η ανάγκη ο λαός και η νεολαία πιο αποφασιστικά να διατρανώσουν την απόφασή τους ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν να δώσουν το αίμα τους στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για να λύσουν με τα όπλα οι ιμπεριαλιστές τις διαφορές τους, τους ανταγωνισμούς τους. Να δυναμώσει η πάλη για απεμπλοκή της Ελλάδας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ. Η γιγάντωση του αγώνα για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων, που σπέρνει φτώχεια και πόλεμο, είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά του ελληνικού λαού στην ειρήνη και την ευημερία όλων των λαών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ