Κυριακή 19 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ - ΕΣΤΙΑΣ
Ολοκληρώνεται το έγκλημα σε βάρος χιλιάδων εργατικών - λαϊκών οικογενειών

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη

MotionTeam

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη
Θυσία στο βωμό του κέρδους των καπιταλιστών γίνονται το δικαίωμα στη στέγη, το δικαίωμα στην αναψυχή και στην ψυχαγωγία, η στέγη και η φροντίδα για περισσότερα από 2.000 παιδιά που φιλοξενούνται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, το δικαίωμα στην εργασία των 1.400 εργαζομένων, με την απόφαση της συγκυβέρνησης και της τρόικας να κλείσουν οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εστίας. Ταυτόχρονα, μια σειρά από προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η επιδότηση ενοικίου, επιτοκίου, κ.ά., τινάζονται στον αέρα με βαρύτατες τις συνέπειες για χιλιάδες οικογένειες. Στον αντίποδα οι εργοδότες επιτυγχάνουν την ικανοποίηση ακόμα ενός αιτήματός τους για να διασφαλιστεί η κερδοφορία τους, που είναι η απαλλαγή τους από τις «εισφορές» (μέρος της απλήρωτης δουλειάς των εργαζομένων) προς τους δύο Οργανισμούς. Εγκληματικές ευθύνες γι' αυτή την εξέλιξη έχει η συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ, που έθεσε θέμα μείωσης του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους» στο τελευταίο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» με τους εργοδοτικούς φορείς.

Μια πρώτη άμεση αποφασιστική απάντηση στο έγκλημα που επιχειρούν κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, Ομοσπονδίες και εργατικά συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα, οι εργαζόμενοι στους δύο Οργανισμούς, γονείς και δικαιούχοι, την περασμένη βδομάδα, με μαζικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις στη χώρα. Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας βρίσκονται σε απεργία διαρκείας, ενώ οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας πραγματοποιούν κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι και οι δικαιούχοι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα που τους στήνει η κυβέρνηση, η οποία, μπροστά στις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα εφησυχασμού. Ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, μόλις πριν λίγες μέρες, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης του ΠΑΜΕ και των εργαζομένων στους Οργανισμούς, έκανε λόγο για δύο σενάρια: Το πρώτο αφορά στη συγχώνευση των Οργανισμών και το δεύτερο στη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού, στον οποίο θα περάσουν και τα επιδόματα Πρόνοιας. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση οι Οργανισμοί θα λειτουργήσουν μόνο με τις εισφορές των εργαζομένων (υπολογίζονται στα 450 εκατομμύρια ευρώ). Το σίγουρο είναι ότι στο νέο μνημόνιο ρητά ορίζεται ότι οι Οργανισμοί κλείνουν. Οπως επίσης σίγουρο είναι ότι όσο οξύνεται η ανεργία, όσο μεγαλώνει η εισφοροδιαφυγή, όσο μειώνονται οι μισθοί και τα μεροκάματα σε συνδυασμό με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τα έσοδα των Οργανισμών θα μειώνονται. Αποτέλεσμα θα είναι η συνεχής μείωση των παροχών στους δικαιούχους μέχρι τελικά την οριστική κατάργησή τους.

Τι θα σημάνει το «λουκέτο»

Με το κλείσιμο των δύο Οργανισμών:

  • Καταργείται το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ. Ταυτόχρονα, στον αέρα μένουν τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανέγερση 20 οικισμοί πανελλαδικά, που συνολικά περιλαμβάνουν 1.300 κατοικίες, εκ των οποίων 5 οικισμοί αποτελούμενοι από 200 κατοικίες που μόλις ξεκίνησαν. Σε πολλούς από αυτούς έχει ήδη γίνει η κλήρωση και οι δικαιούχοι περιμένουν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους, ενώ δεν έχουν κληρωθεί 3 οικισμοί αποτελούμενοι από 300 κατοικίες.
  • Οι 1.400 εργαζόμενοι των δύο Οργανισμών απειλούνται με απόλυση.
  • Καταργείται το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. Στο πρόγραμμα του 2011 είχαν υποβληθεί 58.000 αιτήσεις - μειωμένες λόγω των κριτηρίων που επέβαλε το υπουργείο για να μειώσει τους δικαιούχους - η ικανοποίηση των οποίων ξεκίνησε τέλος Δεκέμβρη του 2011 και αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2012.
  • Στον αέρα τινάζεται το πρόγραμμα καταβολής της επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις τράπεζες. Συνολικά έχουν χορηγηθεί από το συγκεκριμένο πρόγραμμα 83.000 δάνεια και αυτή τη στιγμή είναι ενεργά για το 2011 69.703, για το 2012 63.992, για το 2013 57.226, για το 2014 49.082, για το 2015 39.073, μειούμενα σταδιακά μέχρι το 2019 που λήγει η επιδότηση, η οποία διαρκεί για τα πρώτα εννέα χρόνια των δανείων (ο συνολικός χρόνος αποπληρωμής είναι 15 χρόνια).
  • Καταργείται η χορήγηση άτοκων δανείων από κεφάλαια του ΟΕΚ για πολύτεκνους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Οπως επίσης και τα δάνεια αποπεράτωσης και επισκευής κατοικιών που ήταν άτοκα από κεφάλαια του ΟΕΚ. Μέχρι τώρα ο ΟΕΚ χορηγούσε 10.000 τέτοια δάνεια κάθε χρόνο.
  • «Λουκέτο» μπαίνει στους 25 βρεφονηπιακούς σταθμούς πανελλαδικά που προσφέρουν υπηρεσίες σε πάνω από 2.000 παιδιά εργατικών οικογενειών.
  • Καταργούνται τα δελτία Κοινωνικού Τουρισμού. Πάνω από 500.000 δικαιούχοι δε θα μπορέσουν να κάνουν έστω και το 7ήμερο διακοπών που χορηγούσε η Εργατική Εστία. Καταργούνται επίσης τα δελτία αγοράς βιβλίων και θεάτρου. Οπως και τα χειμερινά και θερινά εκδρομικά προγράμματα.
  • Σε κίνδυνο τίθενται τα αποθεματικά - δηλαδή οι εισφορές των εργαζομένων - των δύο Οργανισμών, που ξεπερνούν τα 650 εκατομμύρια ευρώ και είναι τοποθετημένα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Οπως επίσης και η ακίνητη περιουσία των Οργανισμών. Αρκεί να αναφερθεί ότι η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας του ΟΕΕ ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, ο ΟΕΚ κατέχει 1.259 καταστήματα και 258 αίθουσες συγκέντρωσης στους οικισμούς του, 221 ιδιόκτητες οικοπεδικές εκτάσεις σε 45 νομούς της χώρας.
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Ολα τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που εναλλάσσονταν στην κυβέρνηση έσπρωξαν τα λεφτά των εργαζομένων, που προορίζονταν για την εξασφάλιση φτηνής και ποιοτικής κατοικίας, στα ταμεία των τραπεζών και των μεγαλοκατασκευαστών. Το κατασκευαστικό έργο του ΟΕΚ μειωνόταν συνεχώς φτάνοντας τα τελευταία χρόνια να είναι σχεδόν ανύπαρκτο, όταν θα μπορούσαν να χτίζονται φτηνές και ποιοτικές κατοικίες. Αντίθετα, ο ΟΕΚ έστελνε χιλιάδες δικαιούχους πελάτες στις τράπεζες και τους μεγαλοκατασκευαστές, ενώ επιπλέον εκατομμύρια ευρώ από τις εισφορές των εργαζομένων στον ΟΕΚ διοχετεύονταν στα ταμεία των τραπεζών μέσω των προγραμμάτων επιδότησης του επιτοκίου. Τα σκάνδαλα δε που αφορούν στην κατασπατάληση χρημάτων ακόμα «στοιχειώνουν» τον ΟΕΚ. Το μεγαλύτερο όλων αφορούσε στην κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, για το χτίσιμο του οποίου επιστρατεύτηκε ο ΟΕΚ και τα χρήματα των δικαιούχων, για λογαριασμό του κράτους και του «Αθήνα 2004».

Παράλληλα, οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις αξιοποίησαν τα προγράμματα του ΟΕΚ και του ΟΕΕ στο πλαίσιο δήθεν «άσκησης κοινωνικής πολιτικής», χωρίς να καταβάλλουν φράγκο από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να εξυπηρετούν τις ψηφοθηρικές τους ανάγκες. Οι δικαιούχοι των προγραμμάτων χρόνο με το χρόνο μειώνονταν αφού οι Οργανισμοί αιμορραγούσαν οικονομικά από την παράνομη παρακράτηση εκ μέρους του ΙΚΑ των εισφορών που εισπράττει και έπρεπε να αποδίδει στους δύο Οργανισμούς. Αυτή η παρακράτηση σήμερα αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ και όπως ευθέως ομολόγησε πριν τρεις μέρες ο υπουργός Εργασίας, Κ. Κουτρουμάνης, αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να αποδοθούν!

Ξεσηκωμός για να μην περάσει το πλιάτσικο που στήνει η πλουτοκρατία

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους δικαιούχους να απαντήσουν αγωνιστικά καθολικά στο νέο έγκλημα που επιχειρούν να διαπράξουν κυβέρνηση και πλουτοκρατία. Να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ για:

  • Να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης, τρόικας για κατάργηση των Οργανισμών.
  • Αμεση καταβολή από το ΙΚΑ των 4 δισ. ευρώ που παράνομα παρακρατεί από τους Οργανισμούς.
  • Απόδοση όλων των τρεχουσών εισφορών στους Οργανισμούς.
  • Αμεση κρατική χρηματοδότηση.
  • Να ξεπαγώσουν όλα τα προγράμματα του ΟΕΚ.
  • Ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματος.
  • Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους των Οργανισμών.
  • Να μην κλείσει κανένας βρεφονηπιακός παιδικός σταθμός - καμία απόλυση.

Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ