Δευτέρα 13 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΤΙΚΗ
«Οργωσαν» τις φτωχογειτονιές για να σημάνει ξεσηκωμός

Με πικετοφορίες, συγκεντρώσεις, πορείες και εξορμήσεις σε πάνω από 52 σημεία ολοκληρώθηκε η μάχη της 48ωρης απεργίας

ΝΙΚΑΙΑ
ΝΙΚΑΙΑ
Με αμέτρητες και πολύμορφες κινητοποιήσεις που το ΠΑΜΕ και οι Λαϊκές Επιτροπές οργάνωσαν το Σάββατο σε ολόκληρη τη χώρα, ολοκηρώθηκε η μάχη της 48ωρης απεργίας, αναδεικνύοντας ότι μονόδρομος για τους εργάτες και το λαό είναι ο ξεσηκωμός ενάντια στη στρατηγική που υπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα».

Στις φτωχογειτονιές της Αττικής, σε κάθε πλατεία, σε κάθε δρόμο και συνοικία, ήχησε το περασμένο Σάββατο, δεύτερη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας, το σάλπισμα του εργατικού - λαϊκού ξεσηκωμού. Το σύνθημα: «εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά. Γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», ακούστηκε σε όλες τις περιοχές του λεκανοπεδίου όπου πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις και πικετοφορίες με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, των Λαϊκών Επιτροπών. Εκτός από τα 52 προγραμματισμένα ραντεβού, κινητοποιήσεις έγιναν και αλλού, ενώ σε ορισμένες περιοχές αγωνιστικές παρεμβάσεις έγιναν και το πρωί και το απόγευμα.

Εκατοντάδες χιλιάδες ήταν οι προκηρύξεις που μοιράστηκαν χέρι-χέρι. Απεργοί, μέλη των λαϊκών επιτροπών, συνταξιούχοι, νεολαίοι, γυναίκες, βγήκαν στους δρόμους, μπήκαν στα μαγαζιά, έστησαν πηγαδάκια στις πλατείες και κάλεσαν το λαό της Αττικής σε αγώνα μαζικό - καθολικό για να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα - σφαγείο των δικαιωμάτων και της ζωής της εργατικής τάξης. Οι συνοικίες της Αττικής σηκώθηκαν στο πόδι. Αλλοι από τα μπαλκόνια, άλλοι πεζοί χειροκροτούσαν έπαιρναν την ανακοίνωση, έδιναν ραντεβού στην συγκέντρωση στην Ομόνοια, την Κυριακή (σ.σ. χτες). Οδηγοί με τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια πάταγαν τις κόρνες τους.


Δεν υπήρχε άνθρωπος, εργαζόμενος, καταστηματάρχης που να μην κοντοστάθηκε, να μη ζήτησε να πάρει στα χέρια του την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, να μη συμφώνησε ότι δεν πάει άλλο πια, στις συζητήσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της εξόρμησης που πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο στις γειτονιές και τα καταστήματα του κέντρου, δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μέλη των λαϊκών επιτροπών, απεργοί από το εμπόριο και τις υπηρεσίες, από τον επισιτισμό, τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία. Ξεκίνησαν δύο συγκεντρώσεις από την πλατεία Ομονοίας και κυριολεκτικά όργωσαν ολόκληρο το κέντρο (3ης Σεπτεμβρίου-Αγ. Μελετίου-28ης Οκτωβρίου και Αιόλου-Ερμού- Αθηνάς). Οι δύο πορείες, συνενώθηκαν στα Χαυτεία κι από εκεί πραγματοποίησαν νέα πορεία, προς το Σύνταγμα στη συνέχεια στις οδούς Ερμού, Αιόλου και Ομόνοια, όπου και διαλύθηκαν.

«Στο πόδι» σηκώθηκε και το Περιστέρι. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία του Αγ. Αντωνίου. Παρόντες συγκροτημένα με το πανό τους και οι απεργοί από την «Λουκίσα». Ακολούθησε πορεία στη Θηβών και στον εμπορικό πεζόδρομο του Περιστερίου όπου μοιράστηκε πλατιά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και το κάλεσμα για την συγκέντρωση στην Ομόνοια την Κυριακή.

Στη Ν. Ιωνία, η συγκέντρωση ξεκίνησε από το εμπορικό τρίγωνο και συμμετείχε πλήθος κόσμου. Ακολούθησε πορεία από τον σταθμό του ηλεκτρικού στα Πευκάκια έως τον σταθμό της Ν. Ιωνίας, ενώ ταυτόχρονα έγιναν εξορμήσεις μέσα στα σούπερ - μάρκετ και καταστήματα της περιοχής.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Κινητοποιήσεις έγιναν σε όλες τις λαϊκές συνοικίες του λεκανοπεδίου, όπως Καλλιθέα, Γκύζη.

«Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε...»

Σε μαζικές διαδηλώσεις μετατράπηκαν οι τοπικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που έγιναν στην πειραιώτικη περιφέρεια ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Σε Νίκαια, Κορυδαλλό, Κερατσίνι, πλήθος λαού είχε κατακλύσει τις κεντρικές πλατείες. Μοναδικό ήταν το στιγμιότυπο, όταν οι πορείες που είχαν ξεκινήσει από Κορυδαλλό και Νίκαια συναντήθηκαν στην Πέτρου Ράλλη για να μετατραπούν για τα δεδομένα της περιοχής σε ένα ανθρώπινο ποτάμι, που έφτανε μέχρι τα «ΒΙΛΑΤΖ» στο Ρέντη, ενώ τα απανωτά συνθήματα, η ζωντάνια, ο παλμός, το κάλεσμα του ΠΑΜΕ «όλοι αύριο στην Ομόνοια», ξεσήκωσαν τους πάντες στο πόδι.

«Δεν μπορούμε πια να κάνουμε διαφορετικά. Από το 1993 που απολύθηκα από εργοστάσιο, δεν ξανάπιασα σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Από τότε μέχρι σήμερα έχω δουλέψει συνολικά με συμβάσεις 42 μήνες. Ο άντρας μου εργαζόμενος στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά απειλείται με εκ περιτροπής εργασία, 2 φορές δουλειά τη βδομάδα και έχω δύο παιδιά άνεργα. Τέλος, όλοι στους δρόμους». Ηταν οι αποστομωτικές εκφράσεις μιας εργαζόμενης από την Νίκαια που βρέθηκε στη διαδήλωση.

Ανάλογες σκηνές εκτυλίχτηκαν και στο Κερατσίνι όπου στη συγκέντρωση ξεχώριζε το πολύ μαζικό μπλοκ των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Από όπου πέρασε η διαδήλωση έβγαλε τον κόσμο στα μπαλκόνια και στο πεζοδρόμιο. Αλλοι χειροκροτούσαν θερμά, ενώ στο εμπορικό κέντρο της οδού Βενιζέλου, ορισμένοι εντάχθηκαν στην πορεία λέγοντας ο ένας από αυτούς: «Ετσι πρέπει να κάνουμε. Και την άλλη φορά να είμαστε περισσότεροι. Ολοι μαζί θα τα καταφέρουμε».


ΚΑΛΛΙΘΕΑ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ