Δευτέρα 13 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Κλυδωνισμοί στο φόντο γενικότερων διεργασιών

Τα «απόνερα» της χτεσινής ψηφοφορίας, αναμένεται να επιταχύνουν την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που επιδιώκει η πλουτοκρατία

Να μην «τσιμπήσει» ο λαός στις αλλαγές που ετοιμάζουν στο πολιτικό σύστημα για να εγκλωβίσουν την οργή του. Ολη η Ελλάδα να γίνει μια Χαλυβουργία, μέχρι την ανατροπή τους
Να μην «τσιμπήσει» ο λαός στις αλλαγές που ετοιμάζουν στο πολιτικό σύστημα για να εγκλωβίσουν την οργή του. Ολη η Ελλάδα να γίνει μια Χαλυβουργία, μέχρι την ανατροπή τους
Κλυδωνισμούς στο μπλοκ των αστικών κομμάτων αναμένεται να προκαλέσει η χτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο μνημόνιο πτώχευσης των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, έφερε καλύτερα στην επιφάνεια τις συντονισμένες προσπάθειες βουλευτών, κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να μετατρέψουν την αρνητική τους στάση στην ψηφοφορία, σε αφετηρία για να δρομολογήσουν εξελίξεις στο πλαίσιο της ανασύνταξης και αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος, με στόχο την απορρόφηση της οξυμένης λαϊκής δυσαρέσκειας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το νέο μνημόνιο, αναμενόταν να προκαλέσει εξελίξεις και στο κυβερνητικό σχήμα. Σήμερα ή αύριο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε γενικευμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλίσει, όπως σημείωναν, ένα «σφικτό σχήμα» που θα επιταχύνει την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων και των άλλων που ετοιμάζονται.

Ηδη από χτες τα μεσάνυχτα, είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν ονόματα τεχνοκρατών που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ανάμεσά τους, ήταν και αυτό του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Πρόκειται για στελέχη που έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους στην προώθηση της ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής.

Σε απόλυτο συντονισμό, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χρησιμοποίησαν χτες κάθε μέσο εκβιασμού, προκειμένου να μετριάσουν τις αντιδράσεις στις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι θα εφαρμόσουν «διά πυρός και σιδήρου» τα βάρβαρα μέτρα του νέου μνημονίου. Είναι ενδεικτικό ότι χτες, οι «διαφωνούντες» βουλευτές επιχειρούσαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις να διαχωρίσουν τη θέση τους από τα νέα μέτρα του μνημονίου. Ωστόσο, έσπευδαν να ξεκαθαρίσουν ότι η διαφωνία τους εδράζεται είτε στην «απουσία διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση», είτε στα «σφικτά χρονοδιαγράμματα που έθεσε η τρόικα», φανερώνοντας ότι δεν αμφισβητούν τον πυρήνα της εφαρμοζόμενης πολιτικής για τη διασφάλιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Εξάλλου, και με δεδομένο ότι ο Αντ. Σαμαράς πρότεινε τη διενέργεια εκλογών στις αρχές Απρίλη, βουλευτές εκτιμούσαν χτες ότι μετά την ψήφιση των μέτρων μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο που θα προκαλέσει έντονες αναδιατάξεις στο εσωτερικό των αστικών κομμάτων.

Εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, μετά τη χτεσινή ψηφοφορία, στελέχη του κόμματος θεωρούσαν πιθανή την αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα του Ευ. Βενιζέλου, προκειμένου να διεκδικήσει χωρίς το «βάρος» της υπουργική καρέκλας τον προεδρικό θώκο. Σύμφωνα με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η διαγραφή της Λ. Κατσέλη ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσει στη δημιουργία «νέου πολιτικού σχήματος».

Επιπλέον ερωτηματικά δημιούργησε η στάση έξι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που χτες δε μετείχαν στην ψηφοφορία και διαγράφηκαν. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Χ. Καστανίδης, Λ. Μίχος, Κ. Τεκτονίδου, Μ. Κυριακοπούλου, Ηλ. Θεοδωρίδης και Αν. Τριανταφυλλόπουλος, σε ανακοίνωση για την αποχή τους, υποστήριξαν ότι «η διαδικασία του κατεπείγοντος εξοστρακίζει το δικαίωμα των βουλευτών να εκφράσουν την άποψή τους για όσα αναγκαία πρέπει να συμβούν». Δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν τα συγκεκριμένα στελέχη να αποτελούν τον εσωκομματικό πυρήνα που θα τεθεί απέναντι στον Ευ. Βενιζέλο για την κούρσα διαδοχής.

Νωρίτερα χτες, υπέρ της έγκρισης της νέας σύμβασης από τη Βουλή, με την ταυτόχρονη ανάγκη «ριζικών αλλαγών» στο πολιτικό σύστημα, στην κατεύθυνση θωράκισης της εξουσίας των μονοπωλίων, εξέφρασαν σε κοινό τους άρθρο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Καρανίκας, Κεδίκογλου, Μόσιαλος, Ντόλιος, Οικονόμου, Παρασύρης και Ραγκούσης. Πριν ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια, ορκίστηκαν οι τρεις νέοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρ. Γκόγκας, Α. Βαγενά και Μ. Κλαυδινού οι οποίοι κατέλαβαν τις θέσεις των βουλευτών Δ. Βαρβαρίγου, Π. Ζούνη, Π. Στασινού που παραίτηθηκαν.

Ισχυρές αναταράξεις στον ΛΑ.Ο.Σ.

Την κεντρική επιτροπή του ΛΑ.Ο.Σ. συγκάλεσε εκτάκτως το περασμένο Σάββατο ο Γ. Καρατζαφέρης, στον απόηχο της απόφασής του να αποχωρήσει απ' τη συγκυβέρνηση, της παραίτησης των 4 στελεχών του που διατελούσαν υπουργοί αλλά και της διαφοροποίησης των Μ. Βορίδη και Α. Γεωργιάδη απ' την «γραμμή» για καταψήφιση της δανειακής σύμβασης. Οι δύο βουλευτές και πρώην υπουργοί υπερψήφισαν το βράδυ το νέο μνημόνιο και αναμενόταν η επίσημη αντίδραση του Καρατζαφέρη.

Στην συνεδρίαση της ΚΕ δεν προσήλθε ο Μ. Βορίδης, ενώ άγνωστο παραμένει ποια στάση κράτησε εκεί ο Α. Γεωργιάδης. Στο σχετικό δελτίο Τύπου, αναφέρεται ότι τα μέλη του οργάνου συμφώνησαν «ομόφωνα με τις επιλογές του προέδρου του Κόμματος», κάτι που όμως δεν είναι αληθές. Ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της εισήγησής του που διανεμήθηκαν απ' το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. ανέφερε μετά την ψηφοφορία «υπάρχει συγκλονιστική πλειοψηφία...».

Στην εισήγησή του ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε «προσοχή, μελετημένη πράξη» καταρχήν για «τη συνοχή του κόμματος». Ενώ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real» είπε για τους δύο: «Η ιδεολογία μας είναι ο πατριωτικός φιλελευθερισμός. Εάν κάποιοι έχουν απολέσει ως κυρίαρχο στοιχείο τον πατριωτισμό, τότε το πρόβλημα είναι δικό τους». Ακόμα πως «σε κάποια υπουργεία εκ του αντικειμένου δημιουργούνται και κακές συναναστροφές». Σε ερώτηση αν θα διαγραφούν απάντησε: «Υπάρχουν όργανα στο κόμμα. Θα πρέπει να έλθουν να εξηγήσουν την πολιτική τους σε ένα έκτακτο συνέδριο ή στην Κεντρική Επιτροπή. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να πείσουν».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα που υπήρχε ως εκείνη τη στιγμή με τους Βορίδη - Γεωργιάδη, ενδεχομένως και άλλα στελέχη, ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε πως ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι μεν κόμμα «δημοκρατικό, ελεύθερο, που ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του», όμως είναι και «ένα συντεταγμένο κίνημα και δεν είμαστε ένα μπουλούκι - ασκέρι». Η εισήγησή του έκλεισε με «εθνικοπατριωτικό» παραλήρημα λέγοντας «δεν θα παραδώσουμε την Ελλάδα σε ολοκληρωτικά συστήματα. Ούτε "μαύρα", ούτε "κόκκινα". Θα κρατήσουμε το "γαλάζιο" της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ