Κυριακή 12 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δύναμη κρούσης στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αυτές τις ώρες τις δύσκολες πρέπει να κοιτάμε τον απλό τον κόσμο, τον συνταξιούχο. Δεν έχω δικαίωμα να μην το κάνω, δεν έχω δικαίωμα να μην διαπραγματεύομαι σκληρά (...) Προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο»(Από τη δήλωση του Αντ. Σαμαρά, μετά την ολοκλήρωση του νέου Μνημονίου).

***

Πρόκληση πρώτου μεγέθους, «αντάξια» της ενεργούς συμμετοχής της στη σφαγή του λαού, συνιστά το άθλιο θέατρο που παίζει η ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να κοροϊδέψει το λαό και να ξεγελάσει την αγανάκτησή του. Ο πρόεδρος της ΝΔ προσυπέγραψε το σύνολο των μέτρων που συνθλίβουν τους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις, τις συντάξεις, επιβάλλουν άγριες περικοπές στα φάρμακα και τα κοινωνικά επιδόματα, τις μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Σε καμία περίπτωση δεν ταλαντεύτηκε ούτε δίστασε. Ευθύς εξαρχής είχε προαποφασίσει ότι θα υπερψηφίσει το πακέτο των μέτρων του νέου μνημονίου στο όνομα της «παραμονής στο ευρώ» και της «διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους», όπως ισχυριζόταν, αναπαράγοντας και ενισχύοντας τα κυρίαρχα εκβιαστικά διλήμματα.

Με δεδομένη λοιπόν τη συμμετοχή της στο έγκλημα κατά του λαού, αυτό που κυρίως απασχολούσε την ηγεσία της ΝΔ ήταν να εφαρμόσει ταυτόχρονα ένα σχέδιο «επικοινωνιακής διαχείρισης», με στόχο την παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων και την απόκρυψη των ευθυνών της. Προκειμένου να θολώσει τα νερά, καλλιέργησε την εικόνα του Αντ. Σαμαρά ως δήθεν «σκληρού διαπραγματευτή», που προσέρχεται στις συσκέψεις των αρχηγών υπό τον Λ. Παπαδήμο, με μοναδική τάχα έγνοια και στόχο να δώσει μάχες για την «απλό κόσμο» και «τον συνταξιούχο», όπως ο ίδιος δήλωσε ανερυθρίαστα.

Ψέματα και εμπαιγμός

Μάλιστα δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι χάρη σε αυτήν τη «σθεναρή» του στάση «αποφύγαμε τα χειρότερα» και «πετύχαμε αρκετά πράγματα»! Πρόκειται βέβαια για ξεδιάντροπη παραποίηση της πραγματικότητας και βάναυση υποτίμηση της νοημοσύνης του λαού. Ενα προς ένα τα ψέματα που επιστράτευσε η ΝΔ, αποδεικνύουν τη συνενοχή της.

  • «Ματαιώσαμε την οριζόντια περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Επέμεινα να εξαιρεθούν από κάθε νέα μείωση οι χαμηλότερες επικουρικές και οι κύριες συντάξεις. Και έτσι έγινε...», ισχυρίστηκε προκλητικά το βράδυ της Πέμπτης ο Αντ. Σαμαράς. Η αλήθεια είναι ότι συμφώνησε στην οριζόντια περικοπή κατά 15% των επικουρικών συντάξεων άνω των 150 ευρώ, αλλά και σε ισόποση μείωση των συντάξεων των ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΝΑΤ, τραπεζών.

Πρόκειται όμως για λειψή και παραπλανητική εικόνα σχετικά με τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ, όσον αφορά τις συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση. Την ίδια στιγμή που εμφανίζεται σαν δήθεν «προστάτης» των χαμηλοσυνταξιούχων, στηρίζει και προωθεί μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που διαλύουν τα ασφαλιστικά ταμεία και βάζουν ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Δική της ήταν η ιδέα της μείωσης του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή των εργοδοτικών εισφορών, που πλέον έχει συμπεριληφθεί στο νέο μνημόνιο και θα αφαιρέσει από τα ταμεία περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

Αποκρύβει επίσης η ηγεσία της ΝΔ ότι η μείωση του κατώτερου μισθού, που επίσης συμφώνησε, θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις κύριες συντάξεις, οι οποίες, είτε με νόμο, είτε χωρίς, συνδέονταν πάντα με το ύψος του κατώτερου μισθού. Ακόμα χειρότερα, η ηγεσία της ΝΔ εδώ και καιρό προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα αντιδραστική «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού, που θα δώσει τη χαριστική βολή στην Κοινωνική Ασφάλιση και θα μετατρέψει τις συντάξεις σε φιλοδώρημα. Στο κείμενο του νέου μνημονίου, αναφέρεται μάλιστα ότι επίκειται νέα «προσαρμογή του συνταξιοδοτικού μέχρι το προσεχές φθινόπωρο».

  • «Δώσαμε ακόμα τη μάχη, ώστε η μείωση του κατώτατου μισθού να μην επεκταθεί και στους υπόλοιπους μισθούς. Και αυτό έγινε», είπε ο Αντ. Σαμαράς. Είναι πελώριο ψέμα ότι η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% επηρεάζει μόνο τους εργαζόμενους που αμείβονται με τα κατώτερα όρια ή όσους θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Πλήττει τους πάντες και τα πάντα.

Ομως ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να περάσει ως «ήσσονος σημασίας» το γεγονός ότι συμφώνησε και προσυπέγραψε τη μείωση του κατώτατου μισθού στα 487 ευρώ καθαρά, του μεροκάματου στα 26,18 ευρώ, του επιδόματος ανεργίας στα 356 ευρώ και του «μισθού» του νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας στα 400 ευρώ! Από την άλλη, βέβαια, όλες οι κλαδικές συμβάσεις οδηγούνται στην κατεδάφιση και όλοι οι μισθοί καταβαραθρώνονται σε επίπεδα του βασικού μισθού.

Αποκορύφωμα της υποκρισίας του προέδρου της ΝΔ αποτελεί αναμφίβολα το γεγονός ότι στο ίδιο το κείμενο που συμφώνησαν οι αρχηγοί των κομμάτων υπό τον Λ. Παπαδήμο, αναφέρεται ρητά ότι τον Ιούνη θα συνεχιστεί ο «διάλογος» των «κοινωνικών εταίρων», προκειμένου ο κατώτατος μισθός να «προσγειωθεί» στα επίπεδα των ευρωπαϊκών χωρών, όπως «η Πορτογαλία», αλλά και «η Τουρκία και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης»! Αυτό δεν εμποδίζει όμως τον πρόεδρο της ΝΔ να εμπαίζει προκλητικά το λαό δηλώνοντας ότι «το μισθολογικό κόστος δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα» και πως «εχθρός μου είναι η ύφεση».

Ούτε «κιχ» για όλα τα μέτρα

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν έβγαλε «κιχ» για τις 15.000 νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012, μέσω της «εργασιακής εφεδρείας», τη μείωση των συμβασιούχων του Δημοσίου, τις περικοπές ύψους 636 εκατομμυρίων στις αποδοχές των υπαλλήλων του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, τις περικοπές ύψους 1,1 δισ. ευρώ στην υγειονομική περίθαλψη και τα φάρμακα, το μαχαίρι στα κοινωνικά και πολυτεκνικά επιδόματα, ενώ πλειοδοτεί υπέρ των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ολα τα παραπάνω βάρβαρα μέτρα και οι αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, το «Ζάππειο 1 και 2», που είχαν στην προμετωπίδα το σύνθημα «Ολα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων». Κατά συνέπεια, δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι έχει μπει μπροστά για την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και του νέου μνημονίου στη Βουλή, διεκδικώντας να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο στην κλονιζόμενη συγκυβέρνηση της πλουτοκρατίας.

Ταυτόχρονα, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της επιχείρησης εκφοβισμού και τρομοκράτησης του λαού, αναπαράγοντας στο έπακρο τα εκβιαστικά διλήμματα. «Αν φύγουμε από το ευρώ, η κόλαση που θα ζήσουμε θα είναι άνευ προηγουμένου», τόνισε χαρακτηριστικά χτες ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, αξιώνοντας στην πραγματικότητα από το λαό να εξαθλιωθεί ολοκληρωτικά για να σωθεί η πλουτοκρατία και τα κέρδη της.

Η ΝΔ δεν μπορεί να αποτελεί εναλλακτική λύση για το λαό, επειδή η στρατηγική της είναι ίδια με του ΠΑΣΟΚ και πολεμάει τα λαϊκά συμφέροντα. Ο λαός δεν πρέπει να χάσει άλλο χρόνο, καταπίνοντας τα αστικά αναμασήματα περί «άλλου μείγματος» πολιτικής στη διαχείριση της κρίσης.

Η συγκυβέρνηση απέδειξε περίτρανα ότι όλα τα «μείγματα πολιτικής» που προτείνουν και υλοποιούν τα κόμματα του κεφαλαίου, οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα: Στην παραπέρα εξαθλίωση της λαϊκής οικογένειας, που πρέπει να τους πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Να απεγκλωβιστεί από τα ιδεολογήματα και την πολιτική τους. Να τους πολεμήσει με τη δύναμη που δίνει στην πάλη του η προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ