Σάββατο 11 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Τριγμούς και ελιγμούς προκαλεί η λαϊκή αγανάκτηση

Παραιτήσεις υπουργών και βουλευτών, ανακατατάξεις στα κόμματα του «μαύρου μετώπου», ενόψει της ψηφοφορίας για το νέο μνημόνιο

Να αξιοποιήσει τη δύναμή του ο λαός. Τώρα να βγει στο προσκήνιο, να μεγαλώσει τα ρήγματα που τους προκάλεσε, μέχρι την ανατροπή τους
Να αξιοποιήσει τη δύναμή του ο λαός. Τώρα να βγει στο προσκήνιο, να μεγαλώσει τα ρήγματα που τους προκάλεσε, μέχρι την ανατροπή τους
Σε πολιτικούς ελιγμούς, με στόχο να διασφαλίσουν την ψήφιση των βάρβαρων μέτρων του νέου μνημονίου, προχωρούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης, κάτω από την πίεση που προκαλεί η κλιμακούμενη λαϊκή αγανάκτηση για τη βάρβαρη πολιτική τους. Μετά και τις προχτεσινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης, ακολούθησαν αλυσιδωτές διεργασίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου, κατέθεσε χτες την παραίτησή της από την κυβέρνηση. Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις των τεσσάρων υπουργών του ΛΑ.Ο.Σ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας, μετά τη νέα «κωλοτούμπα» του Γ. Καρατζαφέρη, που δήλωσε ότι οι βουλευτές του «δεν θα ψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση».

Ωστόσο, ο υπουργός Μεταφορών Μ. Βορίδης και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Αδ. Γεωργιάδης, αν και παραιτήθηκαν, δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν τα νέα μέτρα, ενώ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αστ. Ροντούλης, που επίσης παραιτήθηκε, δήλωσε ότι «δεν θα ψηφίσει τα μέτρα». Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Γ. Γεωργίου, που δεν είναι βουλευτής, με επιστολή ανακοίνωσε την παραίτησή του. Τη θέση του παραιτηθέντα Μ. Βορίδη ανακοινώθηκε ότι θα καταλάβει προσωρινά ο Γ. Μαγκριώτης.

Την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και την πρόθεσή του να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα, είχε ήδη ανακοινώσει από προχτές ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Κουτσούκος.

Αμεση ήταν η αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να διαρρέουν ότι «όποιος υπουργός δεν ψηφίζει τα μέτρα τίθεται εκτός κυβερνητικού σχήματος». Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι θα υπάρξουν «ραγδαίες εξελίξεις» και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο Λ. Παπαδήμος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό αμέσως μετά την ψηφοφορία για τα μέτρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής δήλωσε στον «Guardian» ότι «από τη στιγμή που ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν στηρίζει τη δανειακή συμφωνία, είναι λογικό να υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης».

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να «ανανεώσει» άμεσα το κυβερνητικό σχήμα, ώστε να ολοκληρώσει με διαδικασίες εξπρές το πρόγραμμα - πτώχευσης των λαϊκών στρωμάτων. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι «οι παραιτήσεις και οι διαφωνίες δε θα επηρεάσουν τον κυβερνητικό προγραμματισμό».

Ψευτοδιλήμματα και εκβιασμοί

Υπερασπιζόμενος με φανατισμό τις στρατηγικές επιλογές υπέρ της ντόπιας πλουτοκρατίας και της ΕΕ, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, στο υπουργικό συμβούλιο που ακολούθησε αργά το απόγευμα, κάλεσε τους υπουργούς και τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να υπερψηφίσουν τα μέτρα. Στην εισηγητική του ομιλία, στη συνεδρίαση που ενέκρινε το μνημόνιο, προχώρησε σε ένα παραλήρημα απειλών, κινδυνολογίας και ψευτοδιλημμάτων, με στόχο να καταστείλει τις λαϊκές αντιδράσεις και να αποτρέψει τους εργαζομένους στην αναζήτηση διεξόδου πέρα από τη βαρβαρότητα του ευρωμονόδρομου.

Κρύβοντας επιδεικτικά ότι η λαϊκή οικογένεια έχει ήδη χρεοκοπήσει, είπε ότι «η χρεοκοπία είναι επιλογή που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε». Εκανε λόγο για «ώρα ιστορικής ευθύνης» και διεμήνυσε στα κυβερνητικά στελέχη ότι «όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση». Διασαφήνισε ακόμα ότι «οι εταίροι της χώρας ζητούν τις έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων» ότι θα στηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος και λεπτομερέστερη εξειδίκευση των νέων μέτρων.

Στην ομιλία του απαρίθμησε τα βάρβαρα μέτρα για τη «συνολική δημοσιονομική προσαρμογή την περίοδο 2012 - 2014» που «αντιστοιχεί σε 7% του ΑΕΠ» και θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ. Προανήγγειλε νέα μέτρα «εάν η οικονομική ύφεση είναι μεγαλύτερη από την εκτιμώμενη στο τρέχον έτος και τις αρχές του 2013». Είπε ακόμα ότι μέσα στο 2012 θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ύψους 1,5% του ΑΕΠ, περίπου 3,2 δισ. ευρώ, μέσω της εφαρμογής σειράς διαρθρωτικών μέτρων (σ.σ. δραστικές περικοπές), μειώσεις των συντάξεων και του νέου φορολογικού συστήματος. Κατέληξε λέγοντας ότι η «υλοποίηση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων προβλέπει έσοδα ύψους τουλάχιστον 19 δισ. ευρώ μέχρι το 2015», με μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Τέλος, καλώντας το λαό να διαλέξει επί της ουσίας ανάμεσα στην εξαθλίωση με ευρώ ή με δραχμή, υποστήριξε: «Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια. Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης. Το κράτος θα αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία (...) Η εισαγωγή βασικών αγαθών, όπως φάρμακα, πετρέλαιο, μηχανήματα κλπ., θα γινόταν ιδιαίτερα προβληματική (...) Επιχειρήσεις θα έκλειναν μαζικά, αδυνατώντας να αντλήσουν χρηματοδότηση».

Τί ετοιμάζουν;

Αμέσως μετά το υπουργικό υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή. Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν ότι στη συνάντηση ο Χρ. Παπουτσής, θα παρουσίαζε στον πρωθυπουργό έκθεση της ΕΥΠ, για το ενδεχόμενο -όπως λένε- «κοινωνικών εντάσεων» εξαιτίας των μέτρων. Αν ισχύει η πληροφορία, γεννάει τεράστια ερωτηματικά για το τί ετοιμάζουν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της ενόψει των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων τις επόμενες ώρες και μέρες.

Στη διάρκεια εξάλλου του χθεσινής συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να ψηφιστούν μέχρι την Κυριακή και οι εφαρμοστικοί νόμοι. Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου πρότεινε την παράταση του βίου της συγκυβέρνησης, όπως και ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος. Ο υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος της ΝΔ Στ. Δήμας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό «για καθυστέρηση στο χρόνο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών» που, όπως υποστήριξε, οδήγησε στα «ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα» από την τρόικα. Ο Χρ. Παπουτσής, τέλος, σε μια κίνηση αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, κάλεσε τον πρωθυπουργό να «επαναδιαπραγματευτεί το ποσοστό της μείωσης των κατώτατων μισθών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ