Σάββατο 11 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διεκδικεί ρόλο σταθεροποιητή της συγκυβέρνησης

Διαβεβαιώνει το κεφάλαιο σε όλους τους τόνους ότι θα υπερψηφίσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Σαν πυλώνας σταθερότητας της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου επιδιώκει να εμφανιστεί η ηγεσία της ΝΔ, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση του πακέτου των μέτρων που εξαθλιώνουν το λαό. Σε όλους τους τόνους το επιτελείο της ΝΔ διαμηνύει ότι οι βουλευτές του κόμματος θα υπερψηφίσουν στη Βουλή τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο που τη συνοδεύει, έστω και αν χρειαστεί να επιβληθεί «κομματική πειθαρχία».

Ταυτόχρονα, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της επιχείρησης εκφοβισμού και τρομοκράτησης του λαού, αναπαράγοντας στο έπακρο τα εκβιαστικά διλήμματα. «Αν φύγουμε από το ευρώ η κόλαση που θα ζήσουμε θα είναι άνευ προηγουμένου», τόνισε χαρακτηριστικά χτες (στον ΑΝΤ1) ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, παίρνοντας τη σκυτάλη του εκφοβισμού από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που αναμασάει διαρκώς το τελευταίο διάστημα το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα.

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ παρουσιάζει την υπερψήφιση του νέου πακέτου μέτρων ως «την πιο ισχυρή δέσμευση» και αυτή επισείει απέναντι στους εταίρους - δανειστές στην ΕΕ που ζητούν «ισχυρές διαβεβαιώσεις» από τα κόμματα που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση ότι θα στηρίξουν τα νέα μέτρα και μετά τις εκλογές. Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο γραμματέας της ΝΔ Α. Λυκουρέντζος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της «κομματικής πειθαρχίας», δηλώνοντας ότι «σε καμία των περιπτώσεων η ΝΔ δεν θα θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Στο εσωτερικό, πάντως, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχουν αντιθέσεις όχι για την ουσία των μέτρων, αλλά για τον τρόπο διαχείρισης των αναταράξεων στο πολιτικό σκηνικό. Μια ομάδα ζητά να γίνουν εκλογές το ταχύτερο δυνατόν για να μην υποστεί περαιτέρω φθορά η ΝΔ, ενώ ισχυρή είναι και η ομάδα που επιθυμεί παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου. Σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των βουλευτών, ο Γ. Μιχελάκης επανέφερε χτες τη θέση για εκλογές μόλις ολοκληρωθεί ο σκοπός της κυβέρνησης. «Εκλογές σε κάθε περίπτωση πριν από το Πάσχα», είπε χαρακτηριστικά.

Προβληματισμός υπάρχει και για τους χειρισμούς εκ μέρους του Α. Σαμαρά, δίχως αυτό να οδηγεί σε ισχυρές αναταράξεις ή ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ενδεικτική είναι η στάση του Κ. Τζαβάρα, που δήλωσε ότι «προβληματίζεται για ποιο λόγο αναγκαστήκαμε να πάμε σε μια τέτοια λύση, όταν εμείς ως ΝΔ τις προηγούμενες μέρες, τα προηγούμενα δυο χρόνια προσπαθούσαμε να πείσουμε τον κ. Παπανδρέου ότι αυτά τα μέτρα που παίρνει είναι ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και της ύφεσης». Πάντως, η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, που επρόκειτο να γίνει χτες το βράδυ, αναβλήθηκε για σήμερα, «λόγω της κρίσιμης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου μετά τις παραιτήσεις των υπουργών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρουσιάζει ως μονόδρομο την αντιλαϊκή πολιτική(2014-05-22 00:00:00.0)
Μαζική υπερψήφιση του ΚΚΕ(2012-04-13 00:00:00.0)
Αταλάντευτη στήριξη στα βάρβαρα μέτρα(2011-12-02 00:00:00.0)
Σταθερά εντός της αντιλαϊκής στρατηγικής(2011-11-05 00:00:00.0)
Επιμένει στα κάλπικα διλήμματα(2011-06-03 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η προεκλογική δημαγωγία(2010-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ