Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ «PROUD MANTA»
Πολεμικές προετοιμασίες μεγάλης κλίμακας

Αμεση η εμπλοκή της Ελλάδας, η οποία για το 2012 έχει αναλάβει τη διοίκηση της Δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης

Από την ίδια Νατοϊκή άσκηση, που έγινε το 2011
Από την ίδια Νατοϊκή άσκηση, που έγινε το 2011
Χαρακτηριστικά πολεμικής προετοιμασίας για μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις στη θάλασσα και την προστασία νηοπομπών, έχει η ΝΑΤΟική άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου «PROUD MANTA», που διεξάγεται νοτιοανατολικά της Σικελίας και στο Ιόνιο Πέλαγος (μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου), με την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας, στο διάστημα 14-26 Φλεβάρη.

Η άσκηση παραπέμπει σε πολεμικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο επέμβασης στη Συρία και στο Ιράν και συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη της Νατοϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης (ΝRF), τη διοίκηση της οποίας για το 2012 έχει αναλάβει η Ελλάδα, μέσω του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου της Θεσσαλονίκης. Το NDC-GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού), έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για συγκέντρωση και ναύλωση 24 εμπορικών πλοίων, που θα μεταφέρουν πολεμικό υλικό από Θεσσαλονίκη και Καβάλα για Μέση Ανατολή και Περσικό Κόλπο.

Στη άσκηση θα πάρουν μέρος δυνάμεις από το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν 6 υποβρύχια (ένα ελληνικό), πλοία επιφανείας της μόνιμης δύναμης της Μεσογείου (ΝΑΤΟ Maritime Group 1) και άλλα πολεμικά πλοία, συνολικά 12. Επίσης, θα πάρουν μέρος 15 μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα πραγματοποιήσουν 100 εξόδους.

Η άσκηση θα συντονίζεται από το πολυεθνικό γενικό στρατηγείο της διοίκησης υποβρυχίων και τον αεροπορικό διοικητή του στρατηγείου της Νάπολης της Ιταλίας. Οπως αναφέρεται από ΝΑΤΟϊκές πηγές, στόχος της άσκησης είναι να «επιδείξει την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ, επάρκεια και τη διαλειτουργικότητα σε συντονισμένες επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου, πλοίων επιφάνειας και παράκτιες δραστηριότητες επιτήρησης». Οπως, μάλιστα, σημειώνεται, η άσκηση σκοπεύει «να παράσχει επιχειρησιακή εκπαίδευση στο δυναμικό της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), τα καθήκοντα, τους ρόλους και τις αποστολές».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε επαγρύπνηση

Σε ανακοίνωση για τη Νατοϊκή άσκηση, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η άσκηση διοργανώνεται τη στιγμή που «εντείνονται οι πιέσεις των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ προς τους λαούς του Ιράν και της Συρίας» και προσθέτει: «Η Ανατολική Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή και ο Περσικός Κόλπος γίνονται πεδία οξείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που με νύχια και με δόντια αγωνίζονται -η καθεμιά για τον εαυτό της- να εξασφαλίσουν το φυσικό πλούτο και τους εμπορικούς διαύλους που συγκεντρώνονται σε αυτές τις περιοχές.

Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της ιμπεριαλιστικής ειρήνης. Ο,τι δεν μπορούν να λύσουν οι ιμπεριαλιστές με Συνόδους Κορυφής και γεύματα εργασίας θα τα λύσουν με πόλεμο. Οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν. Το ΝΑΤΟ προθερμαίνει την πολεμική μηχανή του. Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) πτωχεύει τον ελληνικό λαό και την ίδια στιγμή ετοιμάζεται να στείλει τα παιδιά του, τους φαντάρους, σε νέες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Δίνει γη και νερό στους ιμπεριαλιστές διεκδικώντας καλύτερη θέση για τα ντόπια μονοπώλια. Βαθαίνει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ».

Η ΕΕΔΥΕ «καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση για άμεση αντίδραση στα σχέδιά τους! Για να ακυρωθεί στην πράξη η βαθύτερη ενσωμάτωση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Για να ανατραπεί η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και της χρεοκοπίας. Για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ