Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αγωνιά για τα χρέη και τα κέρδη των αστών

«Αλλο η τρόικα, άλλο η ΕΕ» λέει ο Αλ. Τσίπρας για να εξωραΐσει τη λυκοσυμμαχία στα μάτια του λαού

Το χρέος, και όχι η καπιταλιστική κρίση, είναι το μείζον πρόβλημα επανέλαβε και χτες μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, αγωνιώντας για το «πώς θα το κάνουμε διαχειρίσιμο» και προτείνοντας «λύσεις» στο πλαίσιο της αστικής διαχείρισης. Από τη σκοπιά αυτή, αναπαρήγαγε την προπαγάνδα εκφοβισμού του λαού, ισχυριζόμενος ότι «είμαστε μέσα στον γκρεμό και τώρα καμία λύση δεν είναι εύκολη, χρειάζεται να ανέβουμε την κακοτράχαλη πλαγιά».

Σε μια προφανή αντίφαση, ισχυρίστηκε ότι οι ίδιοι που μαζί με τις ντόπιες αστικές κυβερνήσεις έσπρωξαν το λαό στον γκρεμό, είναι που θα του δώσουν τώρα χέρι βοήθειας. Ετσι, υπεραμύνθηκε με σθένος την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, κοροϊδεύοντας το λαό ότι η λύση βρίσκεται στην ισχυρή διαπραγμάτευση στα ευρωενωσιακά διαβούλια «με το χαρτί ότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα κι αν βγει από το ευρώ η Ελλάδα, η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει μέσα στο 2012 500 δισ., που είναι τα χρέη που χρωστάει η Ιταλία και η Ισπανία».

Διαγράφοντας με μια μολυβιά την ανισομετρία στον καπιταλισμό, ισχυρίστηκε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχει η ίδια η Ευρωζώνη, εμείς λέμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωζώνης με ισότιμες υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα, είναι ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί».

Στην προσπάθεια να παρακάμψει τα καταφανέστατα αδιέξοδα της στρατηγικής του, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί ακόμα και την αυταπάτη ότι είναι άλλο η ΕΕ και άλλο η τρόικα (!) Ετσι, αφού χαρακτήρισε «εξευτελισμό» το γεγονός ότι ο «Βενιζέλος κάθεται στο τραπέζι με υπαλληλίσκους δεύτερης διαλογής», πρόσθεσε: «Εμείς την τρόικα θα την απελάσουμε από τη χώρα, γιατί είναι επικίνδυνοι αυτοί οι άνθρωποι. Είναι κάτι υπαλληλίσκοι δεύτερης κλάσης και δεύτερης γραμμής».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου αν αυτό σημαίνει ότι θα διαρραγούν οι σχέσεις με την ΕΕ, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Γιατί η τρόικα είναι η ΕΕ; ...Το ΔΝΤ είναι η ΕΕ;» και συμπλήρωσε: «Ισα ίσα, εμείς θα εκμεταλλευθούμε την παρουσία μας στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, προκειμένου να διεκδικήσουμε πολιτικές οι οποίες θα έχουν άλλο κοινωνικό αποτέλεσμα και άλλη ανταποδοτικότητα».

Πρόκειται για κοροϊδία ολκής στο λαό, αφού ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως στρατηγικό στόχο να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και λέει ότι κάθε «κούρεμα» του χρέους θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Αρα, στο ενδεχόμενο που κληθεί να διαχειριστεί τη διακυβέρνηση, όπως οραματίζεται και επιδιώκει, με την τρόικα θα διαπραγματεύεται και με την ΕΕ θα αποφασίζει σε βάρος του λαού, παρά τις όποιες προθέσεις.

Σε άλλο σημείο, υπερασπίστηκε την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά «με άλλους όρους» και κάλεσε το λαό να εμπλακεί στις εξελίξεις, «προς ενίσχυση των διαπραγματευτικών δυνατοτήτων της χώρας». Να στηρίξει δηλαδή τα παζάρια των αστικών κυβερνήσεων για τους ρυθμούς της χρεοκοπίας του, προκειμένου να σωθεί το κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ