Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΗΜΑΘΙΑ - ΠΕΛΛΑ
Πλούσιες περιοχές με... φτωχούς αγρότες

Η μέση αγροτική οικογένεια, θα αναγκαστεί «να τα φέρει φέτος βόλτα», με εισόδημα περίπου 1 εκατ. δραχμών, λόγω και των χαμηλών τιμών που επέβαλαν στο ροδάκινο, τα μήλα και τα νεκταρίνια η κυβέρνηση και οι μεγαλέμποροι. Νέες κινητοποιήσεις στις 21-22-23 Φλεβάρη

Οι νομοί Πέλλας και Ημαθίας με τα πολλά νερά και τα εύφορα εδάφη θεωρούνταν από τις πιο πλούσιες αγροτικές περιοχές. Σήμερα τα περισσότερα νοικοκυριά βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η μέση αγροτική οικογένεια που, λόγω των οικονομικών δυσκολιών των τελευταίων χρόνων είναι καταχρεωμένη, φέτος θα εισπράξει για το ροδάκινο, το μήλο ή το νεκταρίνι που παρέδωσε 1 εκατομμύριο δρχ! Με αυτά τα χρήματα θα πρέπει να περάσει έναν ολόκληρο χρόνο και να αντιμετωπίσει και τα αυξημένα έξοδα παραγωγής. Αν είναι δυνατόν να επιβιώσουν αυτές οι οικογένειες! Κι όμως, αυτή είναι την εικόνα παρουσιάζει ο ευλογημένος αυτός κάμπος της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η οικονομική εξαθλίωση του αγρότη οδηγεί και την οικονομία των δύο νομών στην κατάρρευση. Το Συνδικάτο Ροδακινοπαραγωγών νομού Πέλλας και Ημαθίας υπολογίζει ότι ελάχιστα από τα 45.000 νοικοκυριά που ασχολούνται με το ροδάκινο θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Πάντως, τη στιγμή αυτή οι άνθρωποι εδώ δίνουν αγώνα για να μην πεινάσουν. Οπως μας λένε στο χωριό Μαυροβούνι, όπου οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια των ροδάκινων πολλές οικογένειες τους τελευταίους μήνες παίρνουν βερεσέ και το ψωμί. Η αγορά της Σκύδρας, όπως και της Νάουσας, έχει νεκρώσει. Το αποκορύφωμα της στυγνής εκμετάλλευσης των αγροτών, που τους οδήγησε στον ξεσηκωμό, ήταν η διεπαγγελματική συμφωνία για το συμπύρηνο ροδάκινο. Σύμφωνα με αυτήν τη «συμπαιγνία», καταστρατηγείται η θεσμική τιμή των 96 δρχ. το κιλό και ο παραγωγός παίρνει το πολύ στα χέρια του 52 δρχ. όσο δηλαδή υπολογίζεται και το κόστος παραγωγής.

«Δεν είμαστε, όμως, ευχαριστημένοι και με τις τιμές που πήραμε φέτος για το επιτραπέζιο ροδάκινο», μας λέει ο Ανανίας Κερεμίδης, από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Αγροτικού Συλλόγου Ανθεμίων. «Οι κρατήσεις είναι πάρα πολλές, το κόστος ανέβηκε, έτσι που να φτάνει στο 60% της τιμής που παίρνουμε για το προϊόν. Είμαστε στα όρια της φτώχειας. Στα μέρη μας ασχολούμαστε με τη δεντροκαλλιέργεια και κύρια με το ροδάκινο. Τα μήλα είναι αδιάθετα, δεν πήραμε καλές τιμές για τα ακτινίδια και τα αχλάδια. Στην καλύτερη περίπτωση ο ροδακινοπαραγωγός που έχει 40-50 στρέμματα θα εισπράξει στο τέλος 2 εκατομμύρια δραχμές. Οι μικροκαλλιεργητές στη συντριπτική τους πλειοψηφία δε θα πάρουν πάνω από ένα εκατομμύριο και σε σχέση με τις άλλες χρονιές ο δεντροκαλλιεργητής θα έχει μικρότερο εισόδημα κατά 30% περίπου».

Οι παραγωγοί της Σκύδρας μιλάνε για μεγάλες ποσότητες μήλων που σαπίζουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών. Γιατί δεν προωθήθηκε φέτος το προϊόν; Κάνουν λόγο για την αδιαφορία των συνεταιρισμών, των αγροτικών συλλόγων και όλων των κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων. Μας αναφέρουν, μάλιστα, για την περίπτωση ενός αγρότη από την Επισκοπή Ναούσης που έχει τρεις χιλιάδες αδιάθετες κλούβες μήλα και θα πληρώσει ενάμισι εκατομμύριο για τη φύλαξη στα ψυγεία! Στο τέλος, μάλιστα, μπορεί αυτά να τα πετάξει!

Συναντάμε μια ομάδα παραγωγών από τον Αξιό που ήρθαν στη Σκύδρα, για να πάρουν μέρος σε αγροτική σύσκεψη. «Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της τιμής παραγωγού και της τιμής καταναλωτή, λένε. Αποτελεί μεγάλο σκάνδαλο το θέμα αυτό. Ο παραγωγός πληρώνεται το πολύ 70 δραχμές το κιλό το ροδάκινο κι αυτό πουλιέται σε τετραπλάσια ή πενταπλάσια τιμή στον καταναλωτή».

«Η περιοχή φημίζεται για τα εξαιρετικά προϊόντα τους, τόσο στο επιτραπέζιο και το συμπύρηνο ροδάκινο καθώς και το νεκταρίνι. Με τις τιμές, όμως, που παίρνει ο παραγωγός δεν μπορεί να αντέξει», λέει και προσθέτει: «Τα παιδιά μας αγχώνονται περισσότερο από μας. Οταν βλέπει τον πατέρα, τη μάνα του να φυσάει και να ξεφυσάει πώς θα τα βγάλει πέρα, τι να κάνουν και τα παιδιά».

Οπως μας λέει ο Μάκης Στόκας, ροδακινοπαραγωγός από την Ημαθία και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, σε πολλά χωριά του νομού του οι αγρότες κατάφεραν να δώσουν το προϊόν τους σε λιγότερο εξευτελιστικές τιμές. «Για παράδειγμα, οι παραγωγοί πίεσαν την κατάσταση από νωρίς στο συνεταιρισμό του Διαβατού με σειρά κινητοποιήσεων και μπόρεσαν να πάρουν λογικότερες τιμές. Επίσης, τα άλλα συνεταιριστικά εργοστάσια δίνουν τιμή που προσεγγίζει εν μέρει τη θερμική τιμή. Στην Πέλλα, όμως, τα εργοστάσια όλα είναι ιδιωτικά και με τη διεπαγγελματική που υπογράφηκε πιέζουν να πάρουν το προϊόν όσο γίνεται φθηνότερα».

Στόχος το βίαιο ξεκλήρισμα

Στο νομό Πέλλας οι παραγωγοί έχουν πάρει μόνο προκαταβολές.

«Το σχέδιό τους είναι να μας πάνε μέχρι το καλοκαίρι, λέγοντάς μας ότι «θα δούμε με την τιμή, μη στενοχωριέστε». Μετά θα αρχίσει η παραγωγή και όταν έρθει ο Σεπτέμβρης θα πάρουν τα προϊόντα μας με ακόμη πιο εξευτελιστικές τιμές», δηλώνει ο πρόεδρος του συνδικάτου ροδακινοπαραγωγών Στ. Βιτάλης.

«Απώτερος στόχος του, συνεχίζει, είναι οι 45.000 οικογένειες ροδακινοπαραγωγών που υπάρχουν να γίνουν τρεις χιλιάδες. Πώς θα το πετύχουν αυτό; Ηδη φέτος όσοι δεν είχαν δανειστεί από πέρσι, θα δανειστούν για να περάσουν αυτή τη χρονιά. Η Αγροτική Τράπεζα που μπαίνει πλέον σε πεδίο ιδιωτικής αντίληψης του πώς θα χρηματοδοτεί την αγροτική παραγωγή, θα ενισχύσει με ειδικά δάνεια κάποιους συγκεκριμένους για να αρχίσουν να αγοράζουν τα κτήματα μας».

Ο Στ. Βιτάλης λέει ότι στην περιοχή του παίχτηκε ένα άσχημο παιχνίδι από κάποιες ομάδες παραγωγών και τους βιομηχάνους, με αποτέλεσμα να αγοράζεται σε τελείως εξευτελιστικές τιμές το ροδάκινο. Ηδη το Συνδικάτο υπέβαλε μηνύσεις για καταπάτηση της θεσμικής τιμής εναντίον αυτών των ομάδων παραγωγών, των βιομηχάνων αλλά και κατά του προέδρου της ΓΕΣΑΣΕ και του υφυπουργού κ.Αργύρη ως ηθικών αυτουργών. Επιτροπή της Κομισιόν αναμένεται να έρθει στη χώρα μας, για να εξετάσει τις καταγγελίες και ήδη ο προϊστάμενος της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Τους έδωσα ένα εξαιρετικό προϊόν και πήρα μετά από εφτά μήνες 300 χιλιάρικα και η αγανάκτησή μου απέναντι σ' αυτό το σαθρό κύκλωμα δικαιολογείται», λέει ο Στ. Βιτάλης.

«Ο δρόμος μας είναι από εδώ και μπρος η οργανωμένη αντίσταση, οι κινητοποιήσεις και η καταφυγή στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, αγωνιζόμαστε να ανοίξει η πόρτα του ενιαίου φορέα όλων των ροδακινοπαραγωγών και να ξαναζωντανέψουνε οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις. Στις 21, 22 και 23 Φεβρουαρίου θα καλέσουμε τον κόσμο να κατεβάσει τα τρακτέρ στους δρόμους. Την τρίτη μέρα θα κάνουμε μια γύρα, θα δούμε τι λέει το μπλόκο κι αν ο κόσμος συμπαρίσταται, θα κάνουμε το επόμενο βήμα», υπογράμμισε ο Στ. Βιτάλης, μιλώντας σε σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών στη Σκύδρα.

«Αντιστρατευόμαστε αυτές τις πολιτικές που έρχονται από τις Βρυξέλλες και βρίσκουν ανταπόκριση από τις ελληνικές κυβερνήσεις», δηλώνει ο αγροτιστής από τα Γιαννιτσά Λευτέρης Ζεγγίνης. «Δεν πρέπει να έχουμε ψευδαισθήσεις όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ. Αν φέτος ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας ενδιαφέρθηκε να εισπράξουμε τις 96 δρχ, τη θεσμική τιμή, του χρόνου θα έρθει ο ίδιος υπουργός και θα μας ζητήσει να δεχτούμε τις 16 δρχ. Δε μένει τίποτα άλλο από την κοινή συστράτευση και τη μαχητική, μαζική μας απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org