Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Μαζικό συλλαλητήριο στην Κέρκυρα

Ακολουθούν σήμερα η Λευκάδα, αύριο οι Γαργαλιάνοι στη Μεσσηνία και τη Δευτέρα τα Χανιά

Ενα μαζικότατο συλλαλητήριο, που ήταν από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων, πραγματοποίησαν χτες οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας, αναδεικνύοντας αγωνιστικά την οξύτητα του προβλήματος, που αντιμετωπίζουν φέτος.

Περισσότεροι από 2.000 ελαιοπαραγωγοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παγκερκυραϊκής Επιτροπής Αγώνα και συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στην πλατεία Σαρόκου για να διεκδικήσουν αγωνιστικά:

  • Την προστασία της τιμής παραγωγού, με την καθιέρωση τιμής ασφάλειας (900 δραχμές το πεντάρι).
  • Να δοθεί από το υπουργείο Γεωργίας έκτακτη οικονομική ενίσχυση 150 δραχμές το κιλό στους αγρότες της Κέρκυρας για τη φετινή καταστροφή της σοδειάς.
  • Να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων και οι εισαγωγές λαδιών από άλλες χώρες.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής στο νησί.

Στο πλευρό τους, οι αγρότες της Κέρκυρας, είχαν πλήθος μαζικών φορέων και οργανώσεων του νησιού, που είτε με χαιρετισμούς είτε με την παρουσία εκπροσώπων στο συλλαλητήριο, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα τους.

Στη συγκέντρωση βασικός ομιλητής ήταν ο Μάνθος Γισδάκης, μέλος της Παγκερκυραϊκής Επιτροπής Αγώνα, πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Δαιάκων και μέλος της διοίκησης της ΟΑΣ Ν. Κέρκυρας. Στην ομιλία του τόνισε ανάμεσα σε άλλα τα παρακάτω: «Στόχος του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Γι' αυτό απαξιώνονται βασικές αγροτικές καλλιέργειες, όπως το λάδι και υπάρχει αυτή η εικόνα της εγκατάλειψης και της ερήμωσης της επαρχίας. Οι αγρότες κυκλοφορούν απογοητευμένοι και σκυφτοί, σα να ντρέπονται γι' αυτό που είναι. Ομως πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τα όσα μας επιφυλάσσουν. Πρέπει να αντισταθούμε στη συρρίκνωση κι αφού δεν το κάνει η κυβέρνηση θα το κάνουμε εμείς».

Στη συνέχεια οι ελαιοπαραγωγοί της Κέρκυρας πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα και κατέληξαν έξω από τη νομαρχία, την οποία και κατέλαβαν συμβολικά για λίγη ώρα. Επίσης, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.

Ο αγώνα συνεχίζεται

Ο αγώνας των ελαιοπαραγωγών της χώρας συνεχίζεται με συγκεντρώσεις και συλλαλητήριά που έχουν αποφασιστεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη Λευκάδααγωνιστική συγκέντρωση στις 10 πμ στον Αϊ - Μηνά και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στη Νομαρχία. Το σημερινό Παλλευκαδίτικο συλλαλητήριο διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, στην οποία συμμετέχουν η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΤΑΟΛ), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ελαιοτριβείς, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, η Ομοσπονδία ΕΒΕ και οι Δήμοι Απολλωνίων, Ελλομένου. Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράστασή του στον αγώνα των ελαιοπαραγωγών του νησιού, κήρυξε για σήμερα δίωρη στάση εργασίας 10 π.μ. με 12 μ.
  • Αύριο στη Μεσσηνία οι αγρότες - ελαιοπαραγωγοί της επαρχίας Τριφυλίας, αλλά και από την επαρχία Πυλίας προχωρούν αγωνιστικά με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στις 11 π.μ. στην πλατεία Γαργαλιάνων. Το συλλαλητήριο διοργανώνουν οι αγροτικοί φορείς της περιοχής, με επικεφαλής το Γεωργικό Συνεταιρισμό, τον Αγροτικό Σύλλογο και το Δημοκρατικό Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων. Την απόφαση για την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου χαιρετίζουν οι Συνεταιρισμοί των χωριών Καλλιθέα, Χανδρινός, Γλυφάδα και Νερόμυλος Πυλίας, οι οποίοι καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά σε αυτό. Το Νομό Μεσσηνία θα επισκεφτεί σήμερα και αύριο ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, ο οποίος αύριο θα δώσει «παρών» στο συλλαλητήριο στους Γαργαλιάνους.

Η σκυτάλη του αγώνα περνά τη Δευτέρα 19 του Φλεβάρη στους αγρότες των Χανίων Κρήτης. Κάτω από την πίεση των προβλημάτων η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανιών ανακοίνωσε συλλαλητήριο που θα γίνει στις 10 πμ στην πλατεία Αγοράς. Από την πλευρά της η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, τονίζοντας την ανάγκη για ένταση και συνέχιση του αγώνα. Τα προβλήματα που «καίνε» τους αγρότες των Χανιών είναι οι εξευτελιστικές τιμές στο λάδι, στα εσπεριδοειδή και τα πρώιμα κηπευτικά, ενώ σοβαρά είναι και προβλήματα των κτηνοτρόφων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικό συλλαλητήριο ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική(8/6/2004)
Τη Δευτέρα η αγωνιστική απάντηση(20/12/2003)
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ελαιοπαραγωγών(6/12/2002)
Συλλαλητήριο ελαιοπαραγωγών στις 10 Δεκέμβρη(24/11/2001)
Αγωνιστικές συγκεντρώσεις ελαιοπαραγωγών(21/3/2001)
Συλλαλητήρια παντού(5/2/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org