Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Εχουν σύμμαχό τους την κυβερνητική πολιτική

Ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιριών πως η κυβέρνηση «δουλεύει» γι' αυτούς, με τα μέτρα υποβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης, το συνταξιοδοτικό κλπ.

Την απόφαση της κυβέρνησης να ξηλώσει την κοινωνική ασφάλιση, εξωθώντας τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση προς ενίσχυση των κερδών των ασφαλιστικών εταιριών, που καραδοκούν να βάλουν στο χέρι το φιλέτο της κοινωνικής ασφάλισης, επανέλαβε με ωμό τρόπο χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας μετά τις αρχαιρεσίες του κλάδου για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Ο υπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, δε δίστασε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση από τη μεριά της «δουλεύει» για λογαριασμό των ασφαλιστικών εταιριών, με τα μέτρα υποβάθμισης του κράτους πρόνοιας, των δημόσιων νοσοκομείων και των συντάξεων, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να στρέφονται στην ιδιωτική ασφάλιση.

Ομολογώντας δημόσια ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν σύμμαχό τους την κυβερνητική πολιτική, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά: «Ισως ο μόνος σύμμαχος των ασφαλιστικών εταιριών την περίοδο αυτή να είναι η αναποτελεσματικότητα της κοινωνικής ασφάλισης, νοσοκομειακής περίθαλψης και ζωής, που αναγκάζουν όλο και περισσότερους πολίτες να αναζητούν πρόσθετη ιδιωτική ασφάλιση». Ο ίδιος έκανε λόγο για «αρμονική συνύπαρξη τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλεια ζωής» και για ένα «κρατικό μοντέλο υγείας και ασφάλισης που να ελέγχεται από την πολιτεία, αλλά να επιτρέπει και τη συμπληρωματική παρουσία του ιδιωτικού τομέα». Επανέλαβε, δε, την κυβερνητική πρόθεση για δραστικό περιορισμό του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση και κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρίες να επεκταθούν και σε καλύψεις που μέχρι σήμερα αναλάμβανε το κράτος. Σ' αυτά τα πλαίσια ανέφερε σαν παράδειγμα την ενίσχυση της αυτασφάλισης των τουριστικών επιχειρηματιών, προκειμένου να αποζημιώνονται σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που η κυβέρνηση ανεπίσημα αφήνει να διαρρεύσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέπει τη γνωστοποίηση στις ασφαλιστικές εταιρίες προσωπικών δεδομένων που προέρχονται από το DΝΑ των υποψηφίων ασφαλισμένων, ο Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας ενώπιον των εκπροσώπων των ασφαλιστικών εταιριών, «μάσησε τα λόγια» του, καλώντας τους να «επανεξετάσουν τη σκέψη τους αυτή». Μάλιστα, επιχειρηματολόγησε επ' αυτού στη βάση των οικονομικών τους συμφερόντων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δε θα είναι για τις εταιρίες... κερδοφόρο! Στην ουσία, δηλαδή, άνοιξε την όρεξη των εταιριών για νέες αξιώσεις, με επικίνδυνες κοινωνικές προεκτάσεις.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για ενίσχυση της συγκέντρωσης κερδών και στο χώρο των ασφαλιστικών εταιριών, λέγοντας ότι θα πρέπει να ενταθούν οι συγχωνεύσεις στον κλάδο των αυτοκινήτων όπως γίνεται στον κλάδο ζωής.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2001 θα λειτουργήσει ο νέος εποπτικός φορέας των ασφαλιστικών εταιριών που εξαγγέλθηκε την προηγούμενη άνοιξη.

Από τη μεριά του ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας Δ. Κοντομηνάς δήλωσε την αξίωση των εταιριών να συμμετέχουν σαν ισότιμοι συνομιλητές και άμεσα ενδιαφερόμενοι στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό, επαναλαμβάνοντας τις προθέσεις τους να βάλουν χέρι στο φιλέτο της κοινωνικής ασφάλισης.

Ο ίδιος ζήτησε φορολογικά κίνητρα για τους επιχειρηματίες προκειμένου να αυξηθούν οι ασφαλίσεις προσωπικού στις εταιρίες.

Αναφερόμενος στην πορεία της ασφαλιστικής αγοράς, ο Δ. Κοντομηνάς είπε ότι στην Ευρώπη τα ασφάλιστρα που εισέπραξαν οι εταιρίες το 1989 ήταν 317 δισ. ευρώ, ενώ το 1999 αυξήθηκαν σε 700 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα το 1989 ήταν 120 δισ. δρχ. και το 1999 820 δισ. Από αυτό το ποσό το 55% αντιστοιχούσε σε ασφάλιστρα στον κλάδο ζωής, το 30% σε ασφάλιστρα οχημάτων και το 95% σε ασφάλιστρα πυρός και σεισμού. Ενα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει περίτρανα ότι οι εργαζόμενοι εξωθούνται στην ιδιωτική ασφάλιση εξαιτίας της υποβάθμισης του κράτους πρόνοιας είναι ότι από το 1989 μέχρι το 1999 τα ασφάλιστρα που εισέπραξαν οι εταιρίες για προγράμματα συνταξιοδότησης και νοσηλείας αυξήθηκαν κατά 230%, από 48 δισ. το '89 σε 456 δισ. το '99.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ