Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Οι πρόσκαιροι συμβιβασμοί δεν κρύβουν τις αντιθέσεις

«Ανεπαρκή» χαρακτήρισε την πρόσφατη Σύνοδο ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ. Στο Βερολίνο συναντιούνται σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας και Λουξεμβούργου

Η σκιά της κρίσης παραμένει βαριά πάνω από την Ευρωζώνη, πυροδοτώντας διαρκώς νέες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς
Η σκιά της κρίσης παραμένει βαριά πάνω από την Ευρωζώνη, πυροδοτώντας διαρκώς νέες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς
Τα αντιλαϊκά μέτρα που θα συνοδεύουν το «κούρεμα» του χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), που θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα. Ο επικεφαλής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε χτες ότι τα μέτρα που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, την περασμένη Δευτέρα, ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή και χαρακτήρισε «υπερβολικά δύσκολες» τις συνομιλίες για το PSI, επιβεβαιώνοντας τον πρόσκαιρο χαρακτήρα των ενδοκαπιταλιστικών συμβιβασμών.

Τις αντιθέσεις που οξύνονται στην ΕΕ, δημιουργώντας νέες συμμαχίες, αλλά και φυγόκεντρες τάσεις, φανερώνει και η συνάντηση που διοργανώνουν σήμερα στο Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών - μελών της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ, δηλαδή της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου. Οπως μεταδίδει το «Reuters», οι συναντήσεις αυτές πραγματοποιούνται τακτικά, αλλά δε δημοσιοποιούνται στον Τύπο.

Σε ό,τι αφορά το PSI, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν, που το Σαββατοκύριακο αναμένεται στην Αθήνα, δήλωσε χτες ότι «η λύση είναι κοντά». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2011, η γερμανική τράπεζα μείωσε την έκθεσή της σε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας κατά 70%. Αργότερα, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, διευκρίνισε ότι η συμφωνία για το PSI μπορεί να επιτευχθεί «τις επόμενες βδομάδες ίσως και μέρες».

«Δε χρειάζεται πρόσθετη συνεισφορά από το δημόσιο τομέα» στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, σημείωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς συνεχίζεται η συζήτηση για τη συμμετοχή της ΕΚΤ στο πρόγραμμα με τα ελληνικά ομόλογα.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι ιδιώτες πιστωτές «έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη από τα επιτόκια» των ελληνικών ομολόγων και θα πρέπει τώρα να δεχτούν τις απώλειες, δείχνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο ότι η χασούρα των τραπεζών από το «κούρεμα», είναι σταγόνα στον ωκεανό των κερδών που έχουν απομυζήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια από τα ελληνικά ομόλογα. «Η ΕΚΤ ανέλαβε τις ευθύνες της, φροντίζει ώστε να υπάρχει ρευστότητα» πρόσθεσε ο Σόιμπλε και κάλεσε την Ελλάδα «να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις» για το νέο δάνειο, να προωθήσει δηλαδή το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.

Στο μεταξύ, υπογράφτηκε χτες στις Βρυξέλλες η συνθήκη του μόνιμου μηχανισμού δανειοδότησης της Ευρωζώνης (EMS), που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Η συνθήκη προβλέπει στενή συνεργασία με το ΔΝΤ, εγκεκριμένο μετοχικό κεφάλαιο 700 δισ. ευρώ, δάνεια στήριξης σε χώρες της Ευρωζώνης αλλά και άνοιγμα «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» και παρεμβάσεις στις αγορές ομολόγων. Μέχρι την κατάργηση του προσωρινού Μηχανισμού (EFSF), η ενοποιημένη δανειοδότηση των δύο οργανισμών βρίσκεται στα 500 δισ. ευρώ.

Το αρχικό μερίδιο κάθε μέλους του μηχανισμού θα καταβληθεί σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες προβλέπεται δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή του μηχανισμού. Οπως ορίζεται ρητά, ο ESM μπορεί να παράσχει δάνεια σε κράτος της Ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Ο μηχανισμός θα διαθέτει επίσης αποθεματικό κεφάλαιο προς επένδυση, τροφοδοτούμενο από τα καθαρά έσοδα του μηχανισμού από τις δραστηριότητες του ESM και τα έσοδά του από τις οικονομικές κυρώσεις στα μέλη του, στο πλαίσιο της εποπτείας και της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Σε ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο πρόεδρος της «Fed» Μπεν Μπερνάνκι, διαπιστώνει σημάδια βελτίωσης της αμερικανικής οικονομίας, σημειώνοντας όμως πως η ανάκαμψη παραμένει ευάλωτη και η κρίση στην Ευρωζώνη συνεχίζει να αποτελεί απειλή. Ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολία για το κατά πόσο «οι ΗΠΑ θα βγουν αλώβητες από τη συνεχιζόμενη κρίση».

Παρέμβαση στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα, έκανε χτες και ο Β. Πούτιν. Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ, εκτίμησε ότι η Ελλάδα στερήθηκε τεχνητά τη δυνατότητα να εξυγιάνει την οικονομία της, λέγοντας με νόημα ότι «στην εποχή του, για να λύσει αυτά τα οικονομικά προβλήματα, ο Μέγας Αλέξανδρος πήγε και κατέκτησε την Περσία. Τώρα η Ελλάδα δεν μπορεί να κατακτήσει κανέναν, όμως πέραν αυτού τής στέρησαν και τη δυνατότητα να υποτιμήσει το εθνικό της νόμισμα, γιατί δεν έχει εθνικό νόμισμα, τής στέρησαν τη δυνατότητα αύξησης της ρευστότητας, εφόσον δε διαθέτει δικό της κέντρο έκδοσης χρήματος».

Είπε ακόμα ότι για την κρίση στην Ελλάδα «ευθύνεται η κυβέρνηση, το κόμμα, που κέρδισε στις εκλογές. Είναι αδύνατο να λάβεις αποφάσεις υπό αυτές τις συνθήκες και το εργαλείο, που θα επέτρεπε να λυθεί το πρόβλημα, το προσεκτικό εργαλείο, τους το αφαίρεσαν».

Από το Πεκίνο, τέλος, όπου πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ζήτησε από την Κίνα να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των γερμανικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως και οι γερμανικές αγορές είναι ανοιχτές σε κινεζικές επιχειρήσεις. Είπε ακόμα ότι η Κίνα μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης στην Ευρώπη χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες. Εικάζεται ότι εκτός από τις επενδύσεις στον EFSF, θα αναφερθεί και στο ενδεχόμενο αύξησης των κεφαλαίων που δίνει η Κίνα στο ΔΝΤ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσύμφωνο για δάνεια εν αναμονή του «κουρέματος»(2012-03-02 00:00:00.0)
Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα και οι ανταγωνισμοί(2012-02-25 00:00:00.0)
Παρασκηνιακά παζάρια για «κούρεμα» και νέο δάνειο(2012-02-04 00:00:00.0)
Τσάκισμα στα εργασιακά για να πετύχουν ανάκαμψη(2012-01-26 00:00:00.0)
Συζητάει σήμερα για 6η δόση και EFSF(2011-11-29 00:00:00.0)
Κορυφώνονται τα παζάρια για το «κούρεμα»(2011-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ