Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Πιο «ευέλικτη» και φονική η λυκοσυμμαχία

Ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών

Αφού ολοκλήρωσε τη φονική του αποστολή, το ΝΑΤΟ απαγκιστρώνεται τώρα από το Αφγανιστάν, ετοιμάζοντας νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε στρατηγικά μέτωπα, όπως αυτό της ευρύτερης Μέσης Ανατολής

Associated Press

Αφού ολοκλήρωσε τη φονική του αποστολή, το ΝΑΤΟ απαγκιστρώνεται τώρα από το Αφγανιστάν, ετοιμάζοντας νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε στρατηγικά μέτωπα, όπως αυτό της ευρύτερης Μέσης Ανατολής
Επιχειρησιακά ζητήματα, που αφορούν κυρίως στο Αφγανιστάν, αλλά και στην εφαρμογή του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ, με αιχμή τα σχέδια για την «αντιπυραυλική άμυνα», περιλαμβάνει η ατζέντα των διήμερων εργασιών της συνόδου των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, που ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες. Ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στη θεματολογία της συνόδου, το Αφγανιστάν, τη λεγόμενη «έξυπνη άμυνα» και τη μεταρρύθμιση της συμμαχίας, θέτοντας σαν ορόσημο για πολιτικές αποφάσεις τη Σύνοδο Κορυφής στο Σικάγο, στις 20 Μάη.

Για το Αφγανιστάν, εξετάστηκε η πορεία μετάβασης της ευθύνης της «ασφάλειας» από τη ΝΑΤΟική δύναμη ISAF στις τοπικές αρχές, που βάσει των σχεδιασμών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2014. Το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, «θα συνεχίσει το έργο του για τις λεπτομέρειες της μακροπρόθεσμης εταιρικής σχέσης με το Αφγανιστάν».

Ως προς την αποκαλούμενη «έξυπνη άμυνα» (Smart Defence), ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι το σχήμα αυτό, σε συνθήκες γενικευμένης λιτότητας στα κράτη - μέλη, στόχο έχει να εξασφαλίσει στο έπακρο την αξιοποίηση της ΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής. Εκτός από τη δομή του ΝΑΤΟ, που γίνεται πιο «σφιχτή», διαμορφώνονται και οι μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ενοποίηση όχι μόνο του ΝΑΤΟικού χώρου, αλλά και των δυνάμεων των χωρών - μελών, ακόμα και με κοινές υποδομές.

Για το σκοπό αυτό, ο Ράσμουσεν ζήτησε από «τα έθνη να επικεντρώσουν τους πόρους στις βασικές προτεραιότητες, εξειδικεύοντας σε συγκεκριμένους ρόλους και στη συνεργασία για πολυεθνικά έργα». Τα θέματα αυτά, κυρίως των «πολυεθνικών έργων», τα παρέπεμψε στη σύνοδο του Σικάγου, όπου θα επιδιωχθεί «πολιτική δέσμευση».

Συνδεδεμένο με το προηγούμενο είναι και το θέμα της μεταρρύθμισης του ΝΑΤΟ. Ο Α. Ράσμουσεν μίλησε για «εξορθολογισμό των φορέων και του ΝΑΤΟ» και «ενοποιημένη στρατιωτική δομή διοίκησης». Τελικός στόχος είναι η «συμμαχία να γίνει πιο ευέλικτη, πιο αποτελεσματική και αποδοτική», πιο ευκίνητη δηλαδή και φονική στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της. Στο περιθώριο της Συνόδου, διπλωμάτης της λυκοσυμμαχίας ανακοίνωσε ότι το κέντρο διοίκησης της «αντιπυραυλικής ασπίδας» που θα αναπτύξει το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, θα έχει τη βάση του στο Ράμσταϊν της Γερμανίας.

Σημειώνεται, τέλος, πως ο γγ του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη σε Αθήνα και Αγκυρα στις 15 Φλεβάρη, για να ασκήσει πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την «αντιπυραυλική άμυνα», τα θέματα της «ενεργειακής ασφάλειας», τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ - που αναμένεται να τεθεί στη σύνοδο κορυφής το Μάη -, τη στρατιωτική δομή και βέβαια την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή με το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ