Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Σφοδρές συγκρούσεις στην Μπάνι Ουαλίντ

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ, 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας. Οι περισσότερες πηγές συγκλίνουν στο ότι η πόλη έχει περάσει στον έλεγχο ενόπλων που πρόσκεινται στο προηγούμενο καθεστώς του δολοφονηθέντος Καντάφι.

Αυτή την εκδοχή υποστηρίζει και ο Μουμπάρακ αλ Φατάμνι, επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η νέα «κυβέρνηση» της Λιβύης συνεδριάζει για να δει πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση, που αξίζει να σημειωθεί απλώς κορυφώθηκε στο Μπάνι Ουαλίντ, αλλά όπως αναφέρεται, αποτελεί κανόνα σε πολλές περιοχές της Λιβύης που οι νέοι κυβερνώντες δήθεν απελευθερωτές δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν, αφού είναι απορροφημένοι από τις, μεταξύ τους, διαμάχες για την απόκτηση περισσότερης εξουσίας. Μάλιστα, κατά ορισμένες άλλες πηγές, η όλη ιστορία στο Μπάνι Ουαλίντ δεν αφορά επίθεση ενόπλων του Καντάφι αλλά «τα γνωστά προβλήματα μεταξύ των διαφόρων ομάδων του, πάλαι ποτέ, ενωμένου μετώπου κατά του Καντάφι».

  • Δάνειο 250 εκατομμύρια δολάρια θα λάβει η νέα λιβυκή ηγεσία από την τουρκική τράπεζα Eximbank για έργα υποδομών. Η τουρκική αστική τάξη στάθηκε στο πλευρό των ιμπεριαλιστών στην πολύμηνη επέμβαση, στήριξε το αντι-κανταφικό μέτωπο και ιδιαίτερα τις ισλαμιστικές δυνάμεις, που πρόσκεινται στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», και εμφανίζεται αισιόδοξη ότι «παρά τις αντιξοότητες, τελικά η νέα ηγεσία θα καταφέρει να ελέγξει τη χώρα και να διασφαλίσει την ηρεμία».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org