Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
KOΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επεξεργάζονται σχέδια για το προτεκτοράτο

ΒΙΕΝΝΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Η λεγόμενη «Διεθνής Κατευθυντήρια Ομάδα για το Κοσσυφοπέδιο» (ISG), ένα σχήμα 25 χωρών που συμμετείχαν ή υποστήριξαν τη βρώμικη επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ τη δεκαετία του '90 στην πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ανακοίνωσε χτες πως θα κλείσει, ως το τέλος τρέχοντος έτους, το γραφείο του «Διεθνούς Πολιτικού Εκπροσώπου» (ICO) στην Πρίστινα. Γιατί; Διότι θεωρεί πως το προτεκτοράτο βρίσκεται στην «οριστική φάση» της εφαρμογής της πρότασης Αχτισαάρι, με την οποία επιδιώκεται η εδραίωση της μονομερούς «ανεξαρτητοποίησης» του κρατιδίου από τη Σερβία (που έγινε το Φλεβάρη του 2008)...

Αξιωματούχοι από τη «Διεθνή Κατευθυντήρια Ομάδα» συνεδρίασαν χτες στο κτίριο όπου στεγάζεται το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη. Ανάμεσά τους ήταν ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ (που είχε τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήσει περιοδεία σε Βελιγράδι και Πρίστινα), ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο προτεκτοράτο, Φερντινάντο Τζεντιλίνι, αλλά και ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι.

Ο επικεφαλής του «ICO», Πίτερ Φέιθ, δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης πως από το τέλος του 2012, το Κοσσυφοπέδιο θα είναι «όπως μία οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα». Ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χ. Θάτσι, προέβλεψε ότι το προτεκτοράτο «εισέρχεται σε φάση ευρωπαϊκής προοπτικής».

Αν μη τι άλλο, η χτεσινή συνεδρίαση στη Βιέννη, σε συνδυασμό με την τωρινή δραστηριοποίηση της αμερικανικής «διπλωματίας» στα δυτικά Βαλκάνια, την επικείμενη απόφαση της ΕΕ για την παροχή καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία τον ερχόμενο Μάρτη και τις σερβικές γενικές εκλογές του Μάη, προδιαγράφει σημαντικές εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ