Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ
Νέα εκστρατεία χειραγώγησης των εργαζομένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Επίσημη αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές της 6ης Νοεμβρίου εκ μέρους του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ήταν η χθεσινή ετήσια ομιλία του για την «Κατάσταση του Εθνους», η τρίτη από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο η ομιλία, σύμφωνα με όσα διαρρέονταν ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αναμενόταν να έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα και να στρέφεται στη λεγόμενη μεσαία τάξη, που πλήττεται από την πολύχρονη επίθεση του κεφαλαίου στα εισοδήματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμενόταν να παρουσιάσει ένα «σχέδιο δράσης για μια οικονομία» που επικεντρώνεται στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας, της εκπαίδευσης και των ...αξιών της μεσαίας τάξης. Αναμενόταν να κηρύξει μια «επιστροφή» στις αξίες που καθορίζουν την Αμερική, όπου «η σκληρή δουλειά και η υπευθυνότητα -και όχι η απερισκεψία- ανταμείβονται...». Βέβαια, αυτές οι φανφάρες κρύβουν την ουσία της βαρβαρότητας που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα. Η βαθιά καπιταλιστική κρίση απλά την έφερε πιο κραυγαλέα στην επιφάνεια.

Χαρακτηριστικά τα στοιχεία πρόσφατης έκθεσης του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα: για το 2010, 46.200.000 Αμερικανοί ζούσαν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15,1% του πληθυσμού. Ενα στα πέντε παιδιά ζει σε συνθήκες φτώχειας και σχεδόν τα μισά από αυτά (9,3%) ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Επιπλέον, 19 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σήμερα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ενώ πάνω από 50 εκατομμύρια δεν έχουν ασφάλιση.

Μετά την ομιλία αναμενόταν να αρχίσει και την προεκλογική καμπάνια. Ετσι από σήμερα ξεκινά τριήμερη περιοδεία σε πέντε πολιτείες, ανάμεσά τους η Φλόριντα από τις μεγαλύτερες πολιτείες και κρίσιμη για την έκβαση του αποτελέσματος των εκλογών. Κατόπιν αναμένεται να επισκεφτεί την Αϊόβα, την Αριζόνα, τη Νεβάδα και το Κολοράντο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ