Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αυξάνονται οι αποφάσεις για νέα απεργία

Η σφοδρή και ολόπλευρη επίθεση που δέχεται η εργατική - λαϊκή οικογένεια επιβάλλει την κλιμάκωση του αγώνα χωρίς αναμονή

Από την πρόσφατη παναττική απεργία
Από την πρόσφατη παναττική απεργία
Πληθαίνουν καθημερινά οι αποφάσεις για απεργία στις αρχές του Φλεβάρη. Οι κουβέντες στα συνδικάτα και στους τόπους δουλειάς αναδεικνύουν την ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα, ανάγκη που προκύπτει από τη σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης σε κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα. Η ζωή της λαϊκής οικογένειας διαρκώς επιδεινώνεται και τίθεται πλέον ζήτημα επιβίωσης. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα μια διέξοδο έχει: Την πάλη για προστασία των ανέργων, για πρόσβαση όλων στις υπηρεσίες Υγείας και στο Φάρμακο χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, για κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας κ.ά.

Απόφαση για νέα απεργιακή κινητοποίηση έχουν ήδη πάρει η Ομοσπονδία Φαρμάκου, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου καθώς και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση Λιθογράφων

Με απόφαση για 24ωρη απεργία στις αρχές Φλεβάρη και στόχο την κλιμάκωση της πάλης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου απέναντι στην άγρια αντεργατική επίθεση του μαύρου μετώπου συγκυβέρνησης, πλουτοκρατίας, τρόικας, ολοκληρώθηκε προχτές, Κυριακή, η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Η έγκριση του απολογισμού δράσης της διοίκησης και, κύρια, η μαζική προσέλευση των εργατών από δεκάδες χώρους δουλειάς, ανέδειξε το ολοένα και αυξανόμενο κύρος των ταξικών δυνάμεων που βρίσκονται στο τιμόνι του συνδικάτου. Οι αρχαιρεσίες της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων θα πραγματοποιηθούν από τις 6 μέχρι τις 18 Φλεβάρη.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, στη διάρκεια της συνέλευσης, δόθηκε στην ανάγκη οργάνωσης της πάλης των εργατών μέσα στους χώρους δουλειάς, προκειμένου ν' αποκρουστεί η εργοδοτική επιθετικότητα. Σε μια σειρά από τόπους δουλειάς η εργοδοσία επιχειρεί την κατάργηση της κλαδικής ΣΣΕ, τη μείωση μισθών, την εκ περιτροπής εργασία κλπ. Σε αυτό το πλαίσιο, οι λιθογράφοι απαντούν με οργάνωση και συντονισμό του αγώνα των εργατών απ' τα κάτω. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της πάλης των εργαζομένων στην 3Ε ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ, καθώς και στον ΚΟΣΚΙΝΙΔΗ. Ιδιαίτερα στον τελευταίο, οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα και δυναμικά στην επιχείρηση της εργοδοσίας να συστήσει Ενωση Προσώπων, κατακρεουργώντας τους μισθούς. Ταυτόχρονα, στην ίδια κατεύθυνση, οι λιθογράφοι προχωρούν στη δημιουργία Σωματειακών Επιτροπών - ήδη έχουν συσταθεί εννιά τέτοιες επιτροπές - μέσα στους τόπους δουλειάς, για την καλύτερη οργάνωση των εργατών.

Η ακόμη παραπέρα μαζικοποίηση και ισχυροποίηση του συνδικάτου, όπως τονίστηκε στη συνέλευση, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την κλιμάκωση της πάλης και την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης. Γι' αυτό, σημειώθηκε, οι επερχόμενες αρχαιρεσίες πρέπει να γίνουν υπόθεση του κάθε εργάτη. Να βοηθήσουν στη διαδικασία με όλες τις δυνάμεις τους, με πίστη στη δική τους δύναμη, όταν είναι ενωμένοι και αγωνίζονται σε ταξική κατεύθυνση. Αλλωστε, η επιτυχία των αρχαιρεσιών συνδέεται άμεσα με την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα, που θα στοχεύει όχι μόνο στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά και στο ξεδίπλωμα της αντεπίθεσής τους. Τέλος, στη γενική συνέλευση, εγκρίθηκαν και αλλαγές στο καταστατικό του συνδικάτου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ