Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα προκλητική τοποθέτηση υπέρ του βιομήχανου Μάνεση

Ο Μάνεσης μπορεί να ... περιμένει τα αποτελέσματα του «κοινωνικού διαλόγου», δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας δίνοντας ουσιαστικά το σύνθημα για κλιμάκωση της εργοδοτικής επιθετικότητας

Η κυβερνητική πολιτική που προωθεί - κατ' απαίτηση του κεφαλαίου - την κατάργηση και των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από τον διάλογο - απάτη των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων, είναι το στήριγμα των βιομηχάνων τύπου Μάνεση, που επιδιώκει ακριβώς το ίδιο βρίσκοντας απέναντι την ηρωική αντίσταση των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας»! Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε με σαφήνεια από την χθεσινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Πρωτούλη, για το θέμα, αφού ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Κουτσούκος για μια φορά ακόμη στήριξε την εργοδοτική επιχειρηματολογία δηλώνοντας παράλληλα ότι ο εν λόγω βιομήχανος έχει την δυνατότητα να περιμένει το αποτέλεσμα του «κοινωνικού διαλόγου».

Ο Γ. Πρωτούλης, ήταν σαφής λέγοντας ότι οι «πλάτες» που βάζει η κυβέρνηση με την πολιτική της είναι αυτές που αποθρασύνουν βιομήχανους σαν τον Μάνεση. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «στην τελευταία 3μερή συνάντηση που κράτησε 4 ώρες οι εργαζόμενοι κατέθεσαν προτάσεις που ακυρώνουν την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας» όμως «σε ένα πράγμα επέμεναν, στην διατήρηση της ΣΣΕ και στην επαναπρόσληψη των απολυμένων χαλυβουργών», όμως - συνέχισε - «πώς να υποχωρήσει η εργοδοσία όταν η ίδια η κυβέρνηση κλείνει το μάτι σε κάθε βιομήχανο και του λένε, περίμενε λίγο ακόμα και θα φέρουμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το να μπουν οι χαλυβουργοί με 600 ευρώ στο χυτήριο»!

Θύμισε ότι οι βιομήχανοι του κλάδου «έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε κρεματόρια» αναφερόμενος και σε πρόσφατη δικαστική απόφαση για το τελευταίο θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στην «Ελληνική Χαλυβουργία» λέγοντας πως «η απόφαση είναι χαρακτηριστική, καταδικάζει την εταιρεία και τα διευθυντικά στελέχη και αναφέρει ότι "δεν υπάρχει κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας"». Συνέχισε λέγοντας, «ποιος έκανε τα στραβά μάτια και τις πλάτες ώστε να παραβιάζει ο βιομήχανος για την αύξηση των κερδών τους;» τονίζοντας ότι «αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας». Σημείωσε τέλος πως «εμείς θεωρούμε παράδειγμα τον αγώνα των χαλυβουργών για όλη την εργατική τάξη» τονίζοντας την ανάγκη «να δυναμώσει και να φουντώσει αυτός ο αγώνας» αφού «αυτά τα μέτρα αφαιρούν από την εργατική τάξη και την τελευταία γραμμή άμυνας».

Αποκαλυπτικός ήταν στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος για μία ακόμη φορά προσπάθησε να παρουσιάσει ως αναπόφευκτη την υποταγή των εργαζομένων στα εργοδοτικά σχέδια, λέγοντας πως «η εργοδοσία καλώς ή κακώς έχει στα χέρια της πάρα πολλά όπλα» και ένα από αυτά είναι .... «το να περιμένει το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου»! Πάντως είπε στην συνέχεια, «η εργοδοσία έχει δικαίωμα να κάνει πράξη την διαλείπουσα εργασία. Δεν έχει ανάγκη να περιμένει τίποτε»!

Παράλληλα ο Γ. Κουτσούκος αναφέρθηκε στην επόμενη πρωτοβουλία που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση λέγοντας: «έχουμε φτάσει σε πλήρες αδιέξοδο» και «προβληματιζόμαστε για το ποια θα είναι η επόμενη πρωτοβουλία μας» αναφέροντας ότι στόχος είναι «να παρουσιάσει ο κ. Μάνεσης το σχέδιο εξυγίανσης που έχει» και πως «εμείς θα του ζητήσουμε να παρουσιάσει το σχέδιό του, δεν έχουμε άλλες δυνατότητες». Τέλος υποστήριξε με νόημα: «οι εργοδότες έχουν άλλες ικανότητες, επενδύουν αλλού τα λεφτά» ενώ ανέφερε: «πράγματι έχει πέσει ο κατασκευαστικός κλάδος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ