Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ σ' όλη τη χώρα!

Μαχητικές συγκεντρώσεις χτες στα γραφεία του ΕΛΓΑ, και ακολουθούν αύριο Τετάρτη κινητοποιήσεις στα γραφεία της ΔΕΗ με κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ και την Παρασκευή 27/1 θα γίνουν κινητοποιήσεις στα υποκαταστήματα του ΟΓΑ και της ΑΤΕ, καθώς και σε γραφεία Περιφερειών

Στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα η μαχόμενη αγροτιά απαίτησε να καταργηθούν τα χαράτσια και αποζημιώσεις 100%
Στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα η μαχόμενη αγροτιά απαίτησε να καταργηθούν τα χαράτσια και αποζημιώσεις 100%
Με μαχητικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ξεκίνησαν, χτες, οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις, στα πλαίσια του δεκαήμερου πανελλαδικής αγωνιστικής δράσης, που αποφάσισε η ΠΑΣΥ.

Με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή τους στην χτεσινή κινητοποίηση οι μικρομεσαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι διατράνωσαν την αγωνιστική αντίθεσή τους στο βαρύ χαράτσι για τ' ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, που επιβλήθηκε με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διεκδικώντας, ταυτόχρονα, ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα καλύπτει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, αύριο Τετάρτη, με συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ, που γίνονται με κοινή πρωτοβουλία των ΠΑΣΥ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ και θα πάρουν μέρος μικρομεσαίοι αγρότες, εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες έμποροι, σπουδαστές και φοιτητές, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Θα εκφραστεί η λαϊκή άρνηση πληρωμής των χαρατσιών για τ' ακίνητα που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ - καθώς και όλων των άλλων χαρατσιών (εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης με πετρέλαιο κίνησης, αύξηση ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα αγροτικά μέσα και εφόδια, αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού και τα δημοτικά τέλη που επιβάλλουν, τώρα και τα χωριά, οι «Καλλικρατικοί» δήμοι, καθώς και στα διόδια, άδειες γεωτρήσεων, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.) και θα καταγγελθεί η νέα, μεγάλη αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος - οικιακού και αγροτικού - κατά 11% που αποφάσισε η κυβέρνηση.


Την Παρασκευή 27 Γενάρη θα γίνουν μαζικές κινητοποιήσεις στα υποκαταστήματα του ΟΓΑ και της ΑΤΕ, καθώς και σε γραφεία Περιφερειών.

Στα γραφεία του ΟΓΑ οι αγωνιζόμενοι μικρομεσαίοι αγρότες θα πάνε να διαμαρτυρηθούν για την υπέρογκη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που επιβλήθηκε από την αρχή του έτους και φτάνει στο 23%, την ώρα που η αγροτική σύνταξη παραμένει σε εξευτελιστικά επίπεδα και οι γέροντες στα χωριά δεν έχουν χρήματα ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών διαβίωσης.

Στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ, θα απαιτήσουν την επιστροφή των χρημάτων που η τράπεζα παρακράτησε, παράνομα, από τις αγροτικές επιδοτήσεις για λογαριασμό του ΕΛΓΑ (χαράτσι ασφαλίστρων), των συνεταιριστικών οργανώσεων (δηλώσεις ΟΣΔΕ), αλλά και για την εξόφληση αγροτικών χρεών από δάνεια (καλλιεργητικά κ.ά.).

Στις Περιφέρειες θα εκφράσουν την απόφασή τους να στήσουν, μαζί με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τείχος λαϊκής αντίστασης στη γενικότερη αντιλαϊκή επίθεση της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και θα δηλώσουν την ετοιμότητά τους να συγκρουστούν με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που, με τη νέα αναθεώρησή της για το 2014 - 2020, θα τους οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή. Ταυτόχρονα, θα προβάλουν το συνολικό αγωνιστικό πλαίσιο πάλης, που αφορά στις βασικές διεκδικήσεις τους, καθώς και τη διέξοδο, η οποία βρίσκεται στην εφαρμογή μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, που προϋποθέτει την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές - μαζικές συγκεντρώσεις, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, σε πλατείες πόλεων, άνοιγμα διοδίων κι αποκλεισμοί εθνικών οδών κ.ά. - ενώ αγωνιστικός σταθμός θα είναι το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στις 4 Φλεβάρη, με αφορμή την έκθεση «Αγρότικα». Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωση - κάλεσμα η ΠΑΣΥ, «μπροστά σε αυτή την κατάσταση, που οδηγεί στη μόνιμη φτώχεια και εξαθλίωση τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, είναι αναγκαία η ενίσχυση του λαϊκού αγωνιστικού μετώπου εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, νεολαίας, ανέργων της πόλης και του χωριού απέναντι στο μαύρο μέτωπο της ΕΕ, των κυβερνήσεων των κομμάτων του κεφαλαίου, των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Απαιτείται αγώνας σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής, αγώνας για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας».

Στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, μικρομεσαίοι αγρότες από τους τέσσερις νομούς της περιοχής (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Μαγνησία) κρατώντας πανό και σημαίες της ΠΑΣΥ και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, συγκεντρώθηκαν, χτες στις 11 το πρωί, έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος, στον οποίο και έθεσαν το πλαίσιο των αγωνιστικών διεκδικήσεων που αφορούν και στον ΕΛΓΑ. Ιδιαίτερα τέθηκαν τα ζητήματα που σχετίζονται με το αίτημα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στο βαμβάκι από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι και από τον περονόσπορο στ' αμπέλια, καθώς και με την απαίτηση να πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση και οι βαμβακοπαραγωγοί που, λόγω αυτών των ζημιών, δεν «έπιασαν» το στρεμματικό πλαφόν κιλών που έχει τεθεί ως προϋπόθεση.

Η κυβέρνηση αρνείται την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, ισχυριζόμενη - όπως έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση στη Βουλή - ότι ζημιές από βροχές δεν υπάρχουν, ενώ για την καταστροφή στην παραγωγή από τις φυτικές αρρώστιες φταίνε ...οι ίδιοι οι αγρότες, επειδή, τάχα, δεν πήραν μέτρα προφύλαξης και καταπολέμησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ, διέψευσε, δημοσίως, μπροστά στην αντιπροσωπεία των αγωνιζομένων αγροτών, τον ψευδή ισχυρισμό του Κ. Σκανδαλίδη, στη Βουλή, ότι δήθεν αυτό το υποκατάστημα έστειλε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν ζημιές από το σκουλήκι στα βαμβάκια της Θεσσαλίας...

Στη συνέχεια οι αγρότες μετέβησαν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αύριο, σε κάθε νομό της Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ και την Παρασκευή στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ (στη Λάρισα και στα γραφεία του ΟΓΑ.)

Επίσης, έχουν αποφασιστεί αγωνιστικά συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, την Πέμπτη, 26 Γενάρη, στην πλατεία της Αγιάς Λάρισας, και τη Δευτέρα 30 Γενάρη, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων. Στο νομό Λάρισας, για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στην περιοχή τους συζητούν, σε συσκέψεις που οργανώνονται, οι αγρότες του Τυρνάβου, και των Φαρσάλων. Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στα Τρίκαλα, έγιναν ενημερωτικές συσκέψεις στα χωριά Μεγαλοχώρι, Φαρκαδόνα και Βαλτινό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ