Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Διατράνωσαν την αγωνιστική τους αντίθεση

Στη Λαμία αγρότες από Βοιωτία και Φθιώτιδα έδωσαν μαχητικό «παρών» στη χτεσινή πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ
Στη Λαμία αγρότες από Βοιωτία και Φθιώτιδα έδωσαν μαχητικό «παρών» στη χτεσινή πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ
Την αντίθεσή τους στο βαρύ χαράτσι για τ' ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ διαδήλωσαν οι αγρότες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ που έγιναν χθες έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ σε Βέροια και Κοζάνη και στον ΟΠΕΚΕΠΕ Κοζάνης. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα με κεντρικό σταθμό τη μεγάλη συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο 4 Φλεβάρη στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και την πορεία προς την Agrotica.

Στο πλευρό των αγροτών, στην κινητοποίηση στη Βέροια, βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με το βουλευτή Γιάννη Ζιώγα, ο οποίος στη συνέχεια περιόδευσε και συζήτησε με τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ που βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα.

Στο μεταξύ, από το Σάββατο, οι αγρότες της Χαλκιδικής παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Ν. Τρίγλιας και ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις ενόψει της Agrotica. Διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και τη μείωση του εισοδήματός τους τουλάχιστον κατά 20%.

Τις επόμενες μέρες στη Μακεδονία και τη Θράκη, η ΠΑΣΥ προγραμματίζει:

Σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμός των γραφείων του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια συμμετοχή στη συγκέντρωση στα δικαστήρια της πόλης, όπου δικάζονται συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ύστερα από μήνυση της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ».

Από την κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια
Από την κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια
Αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ., συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στην Καστοριά και την Κοζάνη.

Την Παρασκευή 27 Γενάρη στις 11 π.μ., κινητοποιήσεις στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας και στα καταστήματα των Περιφερειών του ΟΓΑ, σε Σέρρες, Λαγκαδά, Σκύδρα, Κατερίνη, Νάουσα, Μουδανιά, Κοζάνη και Καστοριά. Την ίδια μέρα, μαζί με τις λαϊκές επιτροπές θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα γραφεία της ΔΕΗ σε Σέρρες και Λαγκαδά.

Την Κυριακή 29 Γενάρη, στις 11 π.μ., άνοιγμα των Διοδίων στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης και τη Λεπτοκαρυά Πιερίας.

Την Τρίτη 31 Γενάρη, στις 11 π.μ., συγκέντρωση στο υποκατάστημα της ΑΤΕ Ορεστιάδας.

Σε Αιτωλοακαρνανία - Ηπειρο

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο προχώρησαν χθες οι μικρομεσαίοι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας αντιδρώντας αγωνιστικά στην πολιτική των χαρατσιών και της ιδιωτικοποίησης. Στα γραφεία του ΕΛΓΑ περιόδευσε χτες και αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ μαζί με το ΠΑΜΕ στα Γιάννενα, αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής πάλης και δράσης εργατών και αγροτών. Την Κυριακή το μεσημέρι στα διόδια της Τύριας στην Ηγουμενίτσα έγινε κινητοποίηση και για 2 περίπου ώρες σηκώθηκαν οι μπάρες και επιτράπηκε η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Αύριο 25/1 θα γίνουν κινητοποιήσεις στα γραφεία της ΔΕΗ στην Αρτα στις 11 π.μ. καθώς και στην Πρέβεζα, ενώ το ίδιο θα γίνει στο Αγρίνιο μεθαύριο 26/1 στις 11 π.μ. Την Παρασκευή 27/1 θα γίνει συγκέντρωση στα γραφεία της ΑΤΕ στις 10 π.μ. στην Αρτα, ενώ ανάλογη συγκέντρωση θα γίνει και στην Πρέβεζα.

Σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας κάλεσε την φτωχή και μεσαία αγροτιά να συμμετέχει μαζικά στον αγώνα μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η παραγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών υπέστη σοβαρές ζημιές από τον παγετό διεκδικώντας την άμεση καταγραφή των ζημιών και την ολική αποκατάστασή τους. Οι συνέπειες άλλωστε από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική όπως οι αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές (τα πορτοκάλια δίνονται 11 λεπτά το κιλό και τα μανταρίνια από 15 έως 20 λεπτά), την αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών συσκευαστηρίων, βάζουν ταφόπλακα στους εναπομείναντες εσπεριδοκαλλιεργητές στην Αρτα, που όπως και τα υπόλοιπα αγροτικά νοικοκυριά βιώνουν τη ληστρική και βάρβαρη πολιτική στην πλάτη τους.

Στην Αν. Στερεά

Σε δίωρη συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ προχώρησαν χτες αγρότες από τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Πήγαν στα γραφεία με πανό και μοίρασαν την ανακοίνωση της ΠΑΣΥ στους εργαζόμενους. Αύριο Τετάρτη 25/1 θα γίνουν συγκεντρώσεις στα γραφεία της ΔΕΗ σε Λαμία και Λιβαδειά, ενώ την Παρασκευή 27/1 θα γίνει κινητοποίηση στα γραφεία της Περιφέρειας στη Λαμία και στη Λιβαδειά συγκέντρωση στο υποκατάστημα της ΑΤΕ. Επίσης την Πέμπτη 26 Γενάρη θα γίνει συγκέντρωση της ΠΑΣΥ και Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής στην Κήρινθο της Βορειοκεντρικής Εύβοιας στις 6.30 μ.μ.

Στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο έγιναν χτες κινητοποιήσεις στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Πάτρα από αγρότες του νομού που προχώρησαν και σε συμβολική κατάληψη, στην Τρίπολη από αγροτοκτηνοτρόφους των νομών Αρκαδίας, Αργολίδας και Λακωνίας, παράσταση διαμαρτυρίας έγινε στον Πύργο όπου συμμετείχαν με αποφάσεις των διοικήσεών τους πολλοί αγροτικοί σύλλογοι του νομού Ηλείας, καθώς και στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Καλαμάτα. Σε όλες τις κινητοποιήσεις μοιράστηκαν ανακοινώσεις της ΠΑΣΥ και δόθηκαν ψηφίσματα. Αύριο Τετάρτη 25/1 θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ στην Πάτρα (9 π.μ.) στον Πύργο (12μ.), στην Καλαμάτα (10 π.μ.) σε Τρίπολη και Αστρος Κυνουρίας (11 π.μ.) και στο Αργοστόλι (10 π.μ.). Την Παρασκευή 27 Γενάρη, η ΠΑΣΥ Αρκαδίας πραγματοποιεί κινητοποίηση στα διόδια στη Νεστάνη 4-7 μ.μ.

Στην Κρήτη

Μαχητικές κινητοποιήσεις έγιναν σε Χανιά και Ηράκλειο μετά από κάλεσμα της ΠΑΣΥ. Συγκεκριμένα στα Χανιά αγρότες και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν την Εφορία με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν έξω από το κεντρικό κτίριο στα Χανιά. Οι συγκεντρωμένοι απέκλεισαν την είσοδο με τα πανό των συλλόγων που συμμετείχαν και της ΠΑΣΥ παραμένοντας στο χώρο ως και τις 1.30 μ.μ. Ιδιαίτερα δυναμική και μαχητική ήταν η συμμετοχή νέων σε ηλικία κτηνοτρόφων. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις τους οι αγροτικοί σύλλογοι Μεσκλών, Παλαιών Ρουμάτων, Κάινας, Μήθυμνας, Αρμένων και Γαβαλοχωρίου καθώς και ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ν. Χανίων. Στο Ηράκλειο αγρότες απάντησαν στα νέα βάρβαρα μέτρα και χαράτσια με συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και αύριο Τετάρτη 25/1 στα Χανιά θα γίνει συγκέντρωση στα γραφεία της ΔΕΗ στις 11 π.μ. και την Παρασκευή 27 Γενάρη στις 11 π.μ. έξω από την Αγροτική Τράπεζα στην Τζανακάκη και από κει με πορεία στην αντιπεριφέρεια Χανίων (πρώην Νομαρχία). Αντίστοιχα στο Ηράκλειο την Παρασκευή 27 Γενάρη στις 10.30 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

Στη Λέσβο

Στη Λέσβο η ΠΑΣΥ προχωράει αύριο Τετάρτη 25 Γενάρη σε συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη και στη συνέχεια θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Μυτιλήνης και στην Περιφέρεια. Την Παρασκευή 27 Γενάρη και ώρα 11.30 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση στη Λάρσο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org