Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ
Με μεγάλη αποχή το «ναι» στην ΕΕ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

«Γλυκόπικρη» γεύση είχε για τους Ευρω-ενωσιακούς ιμπεριαλιστές το θετικό αποτέλεσμα του προχτεσινού δημοψηφίσματος στην Κροατία για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αφού «ΝΑΙ» απάντησε το 66,27% από το μόλις 43,51% του εκλογικού σώματος (περίπου 1.960.000 άνθρωποι) που προσήρθε τελικά στις κάλπες.

«ΟΧΙ» στην ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ είπε το 33,13% των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος κρίθηκε από τον Πρόεδρο της χώρας, Ιβο Γιοσίποβιτς, σαν «καθοριστικό» για την «ευρωπαϊκή ταυτότητα» της Κροατίας και το «ευρωπαϊκό μέλλον», ο οποίος απέφυγε πάντως να αναφερθεί στo μεγάλο ποσοστό αποχής...

Θετικά ήταν τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΕ με πρώτη την επικεφαλής για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον που χαιρέτισε την εξέλιξη ως «ιδιαίτερα θετική», ενώ παρόμοια αντίδραση είχαν ηγέτες της περιοχής, όπως οι πρόεδροι Σερβίας, Σλοβενίας και Μαυροβουνίου που σχολίασαν ότι πρόκειται για «βήμα με ευεργετικές συνέπειες για όλη την περιοχή».

Στο προηγούμενο δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί το 1992 στην Κροατία (με θέμα την αποχώρηση της χώρας από την πρώην Γιουγκοσλαβία και την ανεξαρτησία της χώρας) είχε συμμετάσχει το 84% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ