Τρίτη 24 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Τρώγονται οι ... «απελευθερωτές»

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Με αυτοσχέδιες βόμβες, ρόπαλα και ξύλα επιτέθηκε πλήθος, απαρτιζόμενο κυρίως από «μαχητές» που συμμετείχαν στη δήθεν «απελευθέρωση της Λιβύης», στα γραφεία του «Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου» - που τώρα έχει αναλάβει την εξουσία της χώρας - στη Βεγγάζη το Σάββατο. Για αρκετές ώρες, μέσα στο κτίριο φέρεται να εγκλωβίστηκε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ (τσιράκι των ιμπεριαλιστών που ήθελαν με την επέμβαση να αντικαταστήσουν τον πρώην σύμμαχό τους Καντάφι, όταν αυτός διεκδίκησε νέα συμβόλαια για τους υδρογονάνθρακες και ανοίχτηκε σε άλλες αγορές όπως Κίνα και Ρωσία).

Οι διαδηλωτές ήταν εξοργισμένοι για τη «μη λήψη», όπως υποστηρίζουν, κανενός μέτρου υπέρ του λιβυκού λαού, τονίζοντας ότι δεν έχει φτιαχτεί καμία υποδομή, δεν έχουν δοθεί χρήματα για μισθούς, δεν έχουν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας, και καταλήγουν ότι ουσιαστικά όσοι βρίσκονται τώρα στην εξουσία «είναι καιροσκόποι και νοιάζονται μόνο για το δικό τους πλουτισμό», ενώ υπήρχαν και προτροπές για εφαρμογή του ισλαμικού νόμου της Σαρία.

Ο Τζαλίλ ζήτησε πίστωση χρόνου για τη νέα ηγεσία και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η χώρα «να κυλήσει στον εμφύλιο». Λίγες ώρες αργότερα, παραιτήθηκε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου, Αμπντέλ Καφίζ Γκχόγκα.

  • Αργά χτες το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι ένοπλοι που φέρονται να είναι πιστοί στο καθεστώς Καντάφι επιτέθηκαν σε ενόπλους που πρόσκεινται στη νέα ηγεσία στο Μπάνι Ουαλίντ.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org