Σάββατο 7 Γενάρη 2012 - Κυριακή 8 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Πολυνομοσχέδιο - γέφυρα στα επόμενα «πακέτα»

Στηρίζουν τα μονοπώλια, γονατίζουν με νέας κοπής «αντικειμενικά κριτήρια» τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Φορο-ελεγκτικός μηχανισμός στις προδιαγραφές του ΣΕΒ

Με γέφυρα το νέο πολυνομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης τρόικας - πλουτοκρατίας ετοιμάζει το πέρασμα στην επόμενη φάση της βαρβαρότητας για τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, για το αλυσοδέσιμο του λαού στο άρμα των μονοπωλίων.

Προσφορές στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, χαριστικές ρυθμίσεις και για τις μερίδες της πλουτοκρατίας που έχουν φεσώσει την Εφορία με δεκάδες δισ. ευρώ, νέας κοπής εξουθενωτικά λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια» απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, παραπέρα «απελευθερώσεις» στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα» έχουν περιλάβει στις νέες κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις. Βγαλμένο μέσα από το γενικότερο πλαίσιο των καπιταλιστικών ολοκληρώσεων, με πατρόν τις τωρινές ανάγκες των μονοπωλίων, είναι και το νέο μοντέλο λειτουργίας του φοροελεγκτικού μηχανισμού, όπου και αποκτούν καλύτερη πρόσβαση ισχυρές ιδιωτικές «ελεγκτικές» εταιρείες, οι βιομήχανοι του ΣΕΒ, άλλα μονοπώλια.

Στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, που κατατίθεται αυτή τη βδομάδα για ψήφιση από τη Βουλή, περιλαμβάνονται:

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ: Μερίσματα από κέρδη εταιρειών, πρόσθετα μπόνους είτε σε μετρητά είτε σε μορφή δωρεάν διανομής μετοχών κ.λπ. φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 25%, με τον οποίο οι εμπλεκόμενοι πλουτοκράτες εξαντλούν κάθε φορολογική υποχρέωση. Στους προκλητικά ευνοημένους είναι οι ξένες μητρικές εταιρείες, τα μονοπώλια και οι μεγαλομέτοχοι, φυσικά πρόσωπα ντόπιοι και ξένοι. Με τη ρύθμιση έρχονται να τους ξαλαφρώσουν από φόρους για τα «αναμενόμενα μερίσματα ή κέρδη οικονομικού έτους 2011 (διαχειριστικής περιόδου 2010) και μετά». Είναι φανερό ότι η ρύθμιση αποτελεί κάλεσμα για κάθε είδους εξαγορές, για «επενδύσεις» και για την αποκόμιση αφορολόγητων κερδών, την ίδια ώρα που γονατίζουν το λαό με τα κάθε είδους χαράτσια και τους φόρους.

Σε επόμενη φάση, ετοιμάζουν νέα ρύθμιση για την απαλλαγή του τραπεζικού κεφαλαίου από κάθε φόρο - με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 10 χρόνια - προκειμένου να συμψηφίσουν τις «απώλειες» από το «κούρεμα» του κρατικού χρέους.

«ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ»: Είναι απόλυτα φανερές οι στοχεύσεις τους για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κλάδων της οικονομίας και δραστηριοτήτων. Φέρνουν την «αρχή της αναλογικότητας», δηλαδή προσδιορίζουν το ύψος του εισοδήματος με βάση τα γενικά κριτήρια που ισχύουν συνολικά σε κάθε κλάδο ή δραστηριότητα, ανεξάρτητα δηλαδή αν πρόκειται για μικρομάγαζο της γωνίας ή για εμπορικό κέντρο. Ακόμη, με τα ενιαία κριτήρια που τους προκύπτουν από τη «σχέση της τιμής πώλησης στο συνολικό όγκο κύκλου εργασιών», φέρνουν νέα φοροαφαίμαξη, δείχνοντας στις μικρές επιχειρήσεις, την πόρτα της εξόδου, προκειμένου να δώσουν την προσφερόμενη πίτα στους επιχειρηματικούς κολοσσούς. Στα «αντικειμενικά κριτήρια», περιλαμβάνουν και τις τραπεζικές καταθέσεις. Πρόκειται για μια ακόμη βάναυση πρόκληση και για εμπαιγμό. Ετσι κι αλλιώς, οι καταθέσεις της πλουτοκρατίας, όπως αυτές στις τράπεζες της Ελβετίας, ήταν και θα τις αφήσουν στο απυρόβλητο. Στα αντικειμενικά κριτήρια απέναντι στους μικροεπαγγελματίες εντάσσουν και τις δαπάνες τους σε μετρητά, προκειμένου να προσδιορίσουν «ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα κέρδη, τον οφειλόμενο ΦΠΑ βάσει των γενικά παραδεκτών αρχών και τεχνικών της Ελεγκτικής»...Για τα παραπάνω, θα ακολουθήσουν υπουργικές αποφάσεις που θα προσδιορίζουν «αναλυτικά τα δεδομένα και τις τεχνικές».

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ: Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία φτάνουν στα 41 δισ. ευρώ και από αυτά τα 37 δισ. ευρώ (πάνω από το 90%) είναι τα φέσια μιας μικρής δράκας πλουτοκρατών με ποσά πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας από αυτούς που ήταν και που παραμένουν στο απυρόβλητο. Με προηγούμενο νομοσχέδιο επιχείρησαν να διαγράψουν μονοκονδυλιά φέσια ύψους 24 δισ. ευρώ. Μετά τον κουρνιαχτό που ξεσήκωσαν απέσυραν τελικά τη ρύθμιση, δίνοντας καιρό πάνω από 1 χρόνο στους διάφορους επιτήδειους να «ξεγλιστρίσουν» από κάθε τυχόν εμπόδιο. Πρόκειται για ποσά που προέρχονται από φόρους, από κρατικές επιδοτήσεις λεγόμενων «αναπτυξιακών νόμων», που έγιναν καταθέσεις στους φορολογικούς παραδείσους τους. Είναι φέσια που και οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «ανεπίδεκτα είσπραξης». Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου έρχεται τώρα να δώσει απαλλαγές από προσαυξήσεις (εφάπαξ, με απαλλαγή από το σύνολο των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σε 2- 12 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή του 90%, 13-24 δόσεις με απαλλαγή του 75%, 25- 36 δόσεις με απαλλαγή του 60%, 37-48 δόσεις με απαλλαγή του 45% , 49 - 60 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή του 25%). Προκειμένου να πιάσουν τη «μαρίδα», κατεβάζουν την ελάχιστη μηνιάτικη δόση στα 100 ευρώ. Στη ρύθμιση υπάγονται όλες οι «βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές» ακόμη και οι πολύ πρόσφατες, ακόμη και αυτές που θα χαρακτηριστούν τέτοιες μέχρι τις 31 Γενάρη 2012.

Φορο-ελεγκτικός μηχανισμός

Το «δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί», μπορούν να αναθέτουν σε ιδιωτικές εταιρείες την «ενημέρωση» των οφειλετών τους. Πρόκειται για τη νέα ρύθμιση που αφορά, πρώτα και κύρια, στο κυνήγι της «μαρίδας», με πρότυπο τις μεθόδους των τραπεζών. Επίσης, ικανοποιούν πλήρως το σύνολο των «αιτημάτων» που τους υπέβαλαν οι βιομήχανοι του ΣΕΒ.

Συγκεκριμένα:

  • Αναθέτουν ρόλο φορο-ελεγκτή σε ιδιωτικές εταιρείες. Με τη συγκεκριμένη διάταξη επεκτείνουν την υποχρεωτική καθιέρωση του λεγόμενου «φορολογικού πιστοποιητικού» σε όλες τις επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο, οι μεγάλες εταιρείες (ΑΕ κ.ά.) δεν θα ελέγχονται από το φοροελεγκτικό μηχανισμό, αλλά από ιδιωτικές εταιρείες - «ελεγκτές», από τους συνεργάτες τους στην κατάρτιση των ισολογισμών τους. Οι εν λόγω εταιρείες εφόσον δε διαπιστώσουν κάτι το «μεμπτό», θα εκδίδουν «ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό» με το οποίο τους εξασφαλίζουν τη φορολογική ασυλία! Πρόκειται για μια ακόμη καραμπινάτη κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρύθμιση. Η πληρωμή των...«ελεγκτών» θα γίνεται από τις ίδιες τις εταιρείες με βάση τις ταρίφες που υπάρχουν στην επιχειρηματική πιάτσα. Στη σχετική ρύθμιση προβλέπουν «οι αμοιβές των φοροελεγκτικών εταιρειών καταβάλλονται από τις ελεγχόμενες εταιρείες, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με βάση τα δεδομένα της αγοράς, ανακοινώνονται στο Υπουργείο Οικονομικών και εκπίπτουν φορολογικά από τα έσοδα των ελεγχόμενων επιχειρήσεων».
  • Επίσης, στη «Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» του υπουργείου Οικονομικών συγκροτούν 5μελή Επιτροπή στην οποία μετέχει και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ! Ετσι για να έχουν άμεση πρόσβαση στα όποια τεκταινόμενα.
  • Με άλλη διάταξη, προβλέπουν την έκδοση υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες να καταργούν «περιφερειακές οργανικές μονάδες του υπουργείου Οικονομικών οποιουδήποτε επιπέδου».

Σύννεφο πηγαίνουν οι συμφύσεις κράτους και μονοπωλίων και στο πλαίσιο του φοροελεκτικού μηχανισμού. Ηδη σε νευραλγικές θέσεις του οικονομικού επιτελείου τους, έχει πιάσει πόστα το λεγόμενο «big 5», οι 5 ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι (Ernst & Younk, Price Water House Coopers, Delloite & Touche, Grand Thornton και KPMG). Οι συγκεκριμένοι έχουν αναπτύξει δεσμούς αίματος με τους μεγαλοπελάτες τους, άλλα μονοπώλια και ισχυρούς ομίλους (τραπεζίτες, βιομηχάνους κ.ά.) στους οποίους παρέχουν λογιστικές και άλλες υπηρεσίες.

Τα φορτηγά

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης υιοθέτησε και τροπολογία για την «απελευθέρωση» της αγοράς φορτηγών και βυτιοφόρων, σύμφωνα με την οποία το επάγγελμα «ανοίγει» ένα χρόνο νωρίτερα απ' ό,τι προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες το διοικητικό τέλος για την απόκτηση άδειας φορτηγού και βυτιοφόρου Δ.Χ. θα είναι μεγαλύτερο από τις 9.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ για τη χορήγηση νέας άδειας σε εταιρείες ή και σε φυσικά πρόσωπα, τα οχήματα του αιτούντος θα πρέπει να διαθέτουν αποκλειστικά τους σύγχρονους - και ακριβότερους - κινητήρες Euro5. Επίσης, εταιρείες χωρών εκτός ΕΕ δε θα μπορούν να αποκτούν άδεια οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Με την παραπάνω τροπολογία ολοκληρώνεται η πορεία παράδοσης του επαγγέλματος σε λίγες μεγάλες μεταφορικές εταιρείες και η εκδίωξη των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου που έτσι κι αλλιώς τα τελευταία δύο χρόνια «έπνεαν τα λοίσθια».


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org