Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟ-ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Αναδιαρθρώσεις στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Μαζικά λουκέτα και συγχωνεύσεις στις Εφορίες. Ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι και ιδιώτες στα νευραλγικά πόστα του υπουργείου Οικονομικών

Μαζικά λουκέτα και συγχωνεύσεις στις Εφορίες της χώρας βάζει μπροστά το υπουργείο ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζοντας την «τεχνογνωσία» ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) προσλαμβάνει σε κρίσιμους και νευραλγικούς τομείς του φοροελεγκτικού μηχανισμού ισχυρά μονοπώλια του λογιστικού - ελεγκτικού κλάδου. Μαζί με αυτούς άλλοι ιδιώτες αναλαμβάνουν το ρόλο του «ελεγκτή», θα εφοδιάζουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες με το λεγόμενο «πιστοποιητικό» με το οποίο θα «καθαρίζουν» τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Από την ερχόμενη βδομάδα μπαίνουν τα πρώτα λουκέτα με το κλείσιμο 10 ΔΟΥ της χώρας και σύμφωνα με τις νόρμες του υπουργείου Οικονομικών από περίπου 300 σήμερα, μέχρι το 2012 θα έχουν απομείνει μόλις οι 30. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, σε κάθε περιοχή θα υπάρχει ελάχιστος αριθμός εφοριακών υπαλλήλων που πιθανόν θα στεγάζεται στα «Kέντρα Eξυπηρέτησης Πολιτών».

Το νέο μοντέλο, πέρα από τις «εξοικονομήσεις», είναι βγαλμένο μέσα από το γενικότερο προωθούμενο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που αφορά συνολικά στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το φοροελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών:

  • Σε επιτελικούς τομείς, σε ρόλο κυβερνητικού συμβούλου, έχει πιάσει πόστα το λεγόμενο «big 5», οι 5 ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι (Ernst & Younk, Price Water House Coopers, Delloite & Touche, Grand Thornton και KPMG). Οι συγκεκριμένοι έχουν αναπτύξει δεσμούς αίματος με τους μεγαλοπελάτες τους, άλλα μονοπώλια και ισχυρούς ομίλους (τραπεζίτες, βιομηχάνους κ.ά.) στους οποίους παρέχουν λογιστικές και άλλες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το έργο του «big 5» επεκτείνεται και στις δαπάνες του κράτους, κάθε υπουργείου και φορέα ξεχωριστά.
  • Στις δράσεις τους, τάχα για τη...φοροδιαφυγή, είναι η εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης για την καθιέρωση του λεγόμενου «φορολογικού πιστοποιητικού». Με αυτό τον τρόπο οι μεγάλες εταιρείες (ΑΕ κ.ά.) δεν θα ελέγχονται από το φοροελεγκτικό μηχανισμό, αλλά από ιδιωτικές εταιρείες - «ελεγκτές». Οι εν λόγω συνεργάτες τους εφόσον δε διαπιστώσουν κάτι το «μεμπτό», θα εκδίδουν «ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό» με το οποίο τους εξασφαλίζουν τη φορολογική ασυλία! Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση, που ήδη ψήφισαν, με το φορολογικό πιστοποιητικό και εφόσον δεν περιλαμβάνει «παρατηρήσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας», δεν θα διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος ! Με σχετικά πρόσφατη εγκύκλιο από το υπουργείο Οικονομικών, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα έχει άμεση εφαρμογή.
  • Είναι απόλυτα φανερό ότι και η λεγόμενη «ηλεκτρονική διακυβέρνηση», τάχα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως η υποχρεωτική, από την επόμενη χρονιά, υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσα από το διαδίκτυο δεν είναι ούτε «αθώα» ούτε και ταξικά ουδέτερη. Αντίθετα αναβαθμίζεται μόνο και μόνο για να περάσει στην υπηρεσία του νέου μοντέλου, των συντελούμενων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ