Σάββατο 7 Γενάρη 2012 - Κυριακή 8 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΛΟΣ – ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Απεργία την Πέμπτη 12 Γενάρη

Για αλληλεγγύη στους χαλυβουργούς, αλλά και ενάντια στο σύνολο της εφαρμοζόμενης πολιτικής που τσακίζει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα

Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στο Βόλο
Από την κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης στο Βόλο
Του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΚΑΤΗ

Παράλληλα με τις προετοιμασίες για την πανεργατική απεργία στις 17 Γενάρη στην Αττική, από το βράδυ της Πέμπτης 5 Γενάρη και ο Βόλος ζει στο ρυθμό της νέας απεργίας που για τη Μαγνησία έχει κηρυχτεί για την ερχόμενη Πέμπτη 12 Γενάρη, με αφορμή την έκφραση αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς, αλλά που έχει πάρει ήδη χαρακτηριστικά συνολικής απάντησης στην αντεργατική πολιτική και τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου που σιγοντάρεται από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα σχετικά καλέσματα, «είμαστε μαζί με τους χαλυβουργούς όχι απλώς για αλληλεγγύη. Μα πριν απ' όλα γιατί οι απολύσεις, η 5ωρη εργασία, η δραστική μείωση των μισθών, η ανατροπή των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για να αυγατίσουν τα καπιταλιστικά κέρδη, μας αφορούν όλους!».

Στη Μαγνησία εκτός από το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» που έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για τις 12 Γενάρη, δάσκαλοι και καθηγητές συζητούν τη Δευτέρα 9 Γενάρη τον τρόπο με τον οποίο θα μετέχουν στην κινητοποίηση (στάση εργασίας ή και απεργία). Το σωματείο των εργαζομένων στην «Κόκα Κόλα» θα εξετάσει τον τρόπο συμμετοχής στην κινητοποίηση καθώς παράλληλα εξελίσσονται και άλλες κινητοποιήσεις στον κλάδο. Αποφάσεις για έμπρακτη αλληλεγγύη έχουν πάρει επίσης οι σύλλογοι φοιτητών των σχολών Δασκάλων, Ειδικής Αγωγής, Υπολογιστών και Δικτύων, ενώ το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών μετέχει καθημερινά στις εξορμήσεις στους εργασιακούς χώρους. Θέση έχει πάρει ήδη και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Βόλου που καλεί τους μαθητές να σταθούν στο πλευρό της αγωνιζόμενης εργατικής τάξης.

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από το κάλεσμά τους:

«Εμείς, οι μαθητές του Βόλου μαζί με όλους τους συμμαθητές μας που χτυπιόμαστε από τα μέτρα του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης, τα μέτρα για να πληρώσουμε την κρίση της πλουτοκρατίας, λέμε: Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!

Βγαίνουμε στο δρόμο ενάντια στο σχολείο που εξοντώνει, το σχολείο της φωτοτυπίας, των ελλείψεων σε καθηγητές, θέρμανση, μεταφορές. Για το σχολείο και τη ζωή των αναγκών μας και όχι του κεφαλαίου. Εχουμε τη δύναμη. Μαζί με τους εργαζόμενους γονείς μας, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες. Με τη δική μας συμμαχία, το Λαϊκό Μέτωπο της αντεπίθεσης και της ανατροπής.

Η φωτιά που άναψε στη "Χαλυβουργία", να ανάψει σε κάθε σχολείο - σε κάθε γειτονιά!!».

Οι γυναίκες που συσπειρώνονται στο Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Μαγνησίας παίρνουν μέρος στις εξορμήσεις για την οργάνωση των κινητοποιήσεων πλάι στα εργατικά σωματεία. Χαρακτηριστικό το απόσπασμα με το οποίο απευθύνονται ειδικά στους εργάτες των δύο εργοστασίων του Μάνεση σε Βόλο και Βελεστίνο από το κάλεσμά τους:

«Ολοι μας - κι εσείς μαζί - έχουμε χρέος στις οικογένειες και στα παιδιά μας! Να σηκώσουμε ανάστημα, να ξεπεράσουμε το φόβο, να συγκρουστούμε οργανωμένα με την εργοδοτική τρομοκρατία, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, τα κατακτημένα με αγώνες χρόνων και να τα αφήσουμε κληρονομιά στα παιδιά μας. Να παραμερίσουμε τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που δεν μας εκπροσωπούν, τα "σωματεία" και τους μηχανισμούς του Μάνεση και του κάθε Μάνεση. Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας».

Στους εργασιακούς χώρους

Στους χώρους δουλειάς άρχισαν συζητήσεις με στόχο μέσα και από συνελεύσεις να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία και εκεί όπου ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός κρατά καθηλωμένη την εργατική τάξη, φοβισμένη απέναντι στα αφεντικά και την εξουσία τους.

Το μήνυμα - σύνθημα που περνά στους χώρους δουλειάς είναι: «Η σπίθα που άναψαν οι χαλυβουργοί του Ασπρόπυργου μπορεί και πρέπει να γενικευτεί σ' ένα οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, που θα βάλει φραγμό στα σχέδια των βιομηχάνων, κυβέρνησης και τρόικας να μας αναγκάσουν να δουλεύουμε για ψίχουλα, μισοάνεργοι και χωρίς δικαιώματα. Ενα κίνημα που θα αμφισβητεί τις επιλογές της συγκυβέρνησης, θα εμποδίζει την εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων, θα ανατρέπει όσα έχουν ήδη παρθεί. Ενα κίνημα που θα ανοίγει δρόμο στην εργατική λαϊκή αντεπίθεση ώστε να πάρουμε στα χέρια μας τον πλούτο που παράγουμε και μας ανήκει».

Στο πλευρό των απεργών έχουν ήδη σταθεί με υπογραφές κάτω από κοινό κάλεσμα πάνω από 120 συνδικαλιστές και εκπρόσωποι μαζικών φορέων, ανάμεσά τους 29 πρόεδροι συνδικάτων και άλλων οργανώσεων και 25 εκλεγμένοι σε όργανα της τοπικής διοίκησης. Υπενθυμίζεται ότι την πρωτοβουλία για τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς είχαν πάρει με αποφάσεις τους τα σωματεία: Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών, Σωματείο Τυπογράφων Βόλου, Σωματείο Εργαζομένων στην «Κόκα Κόλα», Σωματείο Εργαζομένων σε Τρόφιμα - Ποτά, Σωματείο Οικοδόμων Σκοπέλου, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας «Ρήγας Βελεστινλής», Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΒ, οι Σύλλογοι Φοιτητών στις Σχολές Δασκάλων και Ειδικής Αγωγής, ενώ το κάλεσμα συνυπογράφουν όλα τα μέλη της διοίκησης της ΕΛΜΕ Μαγνησίας.

Στα εργοστάσια του Μάνεση

Εξω από τα δύο εργοστάσια του Μάνεση σε Βόλο και Βελεστίνο οι εξορμήσεις είναι πλέον καθημερινές σ' όλες τις βάρδιες. Για να εμποδίσει την επαφή των εργατών με το ταξικό κίνημα ο Μάνεσης διέταξε τα πούλμαν να αδειάζουν πια βαθιά μέσα στο προαύλιο. Παρ' όλα αυτά κουβέντα γίνεται. Χαρακτηριστική φράση εργαζόμενου: «Μέχρι τώρα είχαμε μάθει να ακούμε μόνο ό,τι μας έλεγε το σωματείο, τώρα που έρχεστε εδώ μαθαίνουμε κι άλλα πράγματα. Κάτι πρέπει να κάνουμε κι εμείς...».

Οι εργάτες ξέρουν πως αν δουλεύουν σήμερα ακόμα 8ωρο είναι γιατί συνεχίζουν να απεργούν οι συνάδελφοί τους στον Ασπρόπυργο. Ξέρουν πως η υπογραφή του 5ωρου θα αξιοποιηθεί αργά ή γρήγορα από τον Μάνεση. Ηδη τα τσιράκια του κυκλοφορούν σαν απειλή πως τέλη Φλεβάρη θα αρχίσει η εφαρμογή του.

Ξέρουν επίσης ότι ο Μάνεσης όσο κι αν προσπαθεί να αξιοποιήσει την απεργοσπασία στο Βόλο για να σπάσει την απεργία στον Ασπρόπυργο, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί σε αδιέξοδο. Ο φούρνος χύτευσης του Βελεστίνου είναι ουσιαστικά τελειωμένος (από θαύμα δεν έχουν θρηνήσει νέα θύματα), στα «ελάσματα» στο Βόλο κανείς δεν θυμάται από πότε έχει να γίνει συντήρηση και ανανέωση εξοπλισμού.

Αυτά τα ξέρει κι ο Μάνεσης, γι' αυτό στοκάρει όσο ακόμα δουλεύουν οι μηχανές την υπερπαραγωγή των εργοστασίων του Βόλου σε μάντρες της Αθήνας.

Ολοι - και οι εργάτες και τ' αφεντικό - γνωρίζουν πως είναι θέμα χρόνου το σε ποια μεριά της πλάστιγγας θα γείρει η εξέλιξη. Οσο αντέχουν οι απεργοί του Ασπροπύργου, τόσο μπορούν να ελπίζουν και στο Βόλο ότι αυτός που θα νικήσει τελικά θα είναι στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι.

Αυτό το ξέρουν και οι άλλοι βιομήχανοι της περιοχής που έχουν βάλει λυτούς και δεμένους για να στηρίξουν τον Μάνεση. Σε μεγάλη τοπική εφημερίδα υπάρχει σχεδόν καθημερινό σχόλιο ενάντια στους απεργούς και το ταξικό κίνημα. Σε εργοστάσια που βρίσκονται σε κινητοποίηση γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα διχόνοιας με τους χαλυβουργούς.

Στον αντίποδα το ταξικό κίνημα έχει δώσει στη μάχη χαρακτηριστικά πάλης τάξης με τάξη. Σε όλες τις συζητήσεις προβάλλεται ταυτόχρονα με την πάλη των χαλυβουργών και η κατάσταση στις άλλες επιχειρήσεις. Στη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 4 Γενάρη, στην αίθουσα του ΕΚ Βόλου, από τους παρόντες συνδικαλιστές τονίστηκε ότι είναι ενιαία η επίθεση σε πολλές επιχειρήσεις στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Χαρακτηριστικά στον «Κιολεΐδη», στου «Στεφάνου», στη ΜΕΚ και τη ΒΕΚ όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Στις βιομηχανίες ΒΜΤΕ και ΚΟΝΤΙ έχει σταματήσει εδώ και καιρό κάθε παραγωγική διαδικασία και η εργοδοσία έχει προχωρήσει σε δεκάδες εκβιαστικές απολύσεις (στην ΚΟΝΤΙ ανακοινώθηκαν την Πέμπτη άλλες 18 απολύσεις). Με άμεσο ή έμμεσο τρόπο επιβάλλονται μειώσεις μισθών και σε άλλες επιχειρήσεις όπως ΑΓΕΤ, ΕΥΡΗΚΑ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ. Από την 1η του Γενάρη οι εκβιασμοί και η μείωση τουλάχιστον κατά 20% των μισθών απ' την εργοδοσία επιχειρείται να γενικευθεί παντού.

Στο κάλεσμα ενόψει της απεργίας στις 12 Γενάρη σημειώνεται: «Ο κατάλογος της επίθεσης ενάντια στα εργατικά δικαιώματα δεν έχει τελειωμό! Το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, ΕΕ και βιομήχανων μας επιτίθεται κατά μέτωπο. Θέλουν να μας γονατίσουν για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των βιομήχανων, των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. Η επίθεσή τους είναι ενιαία, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντησή μας».

Το συγκλονιστικό συλλαλητήριο, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο Βόλο με τη συμμετοχή και απεργών από τον Ασπρόπυργο, έχει βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Παράλληλα αναδεικνύονται τεράστιες οι ευθύνες της διοίκησης του τοπικού Εργατικού Κέντρου που ως τώρα έχει αρνηθεί να πάρει θέση...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ