Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ «HELLENIC STEEL» - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Μεθόδευσαν χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων

Σε υποχωρήσεις για τη «στήριξη της επιχείρησης», οδήγησε τους εργαζόμενους του Χαλυβουργείου Θεσσαλονίκης (HELLENIC STEEL) η εργοδοτική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) του σωματείου. Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, χωρίς ενημέρωση και πίσω από την πλάτη των εργαζομένων, εργοδοσία και σωματείο συμφώνησαν περικοπές. Κάτω από την τρομοκρατία των απολύσεων και τον μπαμπούλα της «αγοράς», με τη λογική ότι είναι ελάχιστα μπροστά σε όσα συμβαίνουν σε άλλες επιχειρήσεις, προχτές μέσα από τη Γενική Συνέλευση, με ψήφους 119 υπέρ και 81 κατά, εξασφάλισαν τη «συναίνεση» στην επαίσχυντη συμφωνία. Στο εργοστάσιο απασχολούνται συνολικά περίπου 300 εργαζόμενοι.

Ηδη, η εργοδοσία άρχισε να τους δίνει 1-2 μέρες άδεια το μήνα από την άδεια που δικαιούνται για το 2012 ως προάγγελο της εκ περιτροπής εργασίας που επιφυλάσσεται να βάλει σε εφαρμογή η επιχείρηση από το Φλεβάρη. Επιπλέον συμφωνήθηκε να μετατεθεί η καταβολή της αύξησης που προβλέπεται από τη διμερή σύμβαση εργασίας, από την 1/1/2012 στις 31/12/2012. Να μειωθούν οι αποζημιώσεις της υπερωριακής εργασίας από 40% στο 25%.

Το ΠΑΜΕ, έκανε παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση και κάλεσε τους εργαζόμενους να αρνηθούν τον επαίσχυντο συμβιβασμό και τους προειδοποίησε πως η συγκεκριμένη συμφωνία πέρα από την απώλεια των συγκεκριμένων δικαιωμάτων, ανοίγει διάπλατα το δρόμο, για να επανέλθει η εργοδοσία με νέες προτάσεις καρμανιόλα, για νέες υποχωρήσεις, για το πλήρες τσάκισμα όλων των δικαιωμάτων.

Με ανακοίνωση που μοιράστηκε πλατιά στους εργαζόμενους, η Γραμματεία Μετάλλου του ΠΑΜΕ σημειώνει πως η λύση δεν είναι η υποχώρηση, αλλά ο συντονισμός των εργαζόμενων ολόκληρου του κλάδου, όλης της χώρας, ενάντια σ' αυτήν τη πολιτική. «Είναι τώρα αναγκαίο να οργανωθεί από αυτούς, αλλά και από όλους τους εργαζόμενους η αντίσταση στην εργοδοσία και τα τσιράκια της μέσα στο εργοστάσιο, να σπάσει ο φόβος και η μοιρολατρία, να ανατραπούν τα σχέδια της εργοδοσίας και των συμμάχων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ