Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα των εργατοϋπαλλήλων

Απάντηση του Συλλόγου στις απειλές της εταιρείας «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα» που επιχειρεί να αντικαταστήσει μέρος του μισθού των υπαλλήλων με αγορές προϊόντων από τα καταστήματά της

Από κινητοποίηση του Συλλόγου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου
Από κινητοποίηση του Συλλόγου για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου
Με απειλές εναντίον του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, ακόμα και με τη χρησιμοποίηση δήθεν «αγανακτισμένων υπαλλήλων» εναντίον μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του, καθώς και με την επίκληση της ... τοπικότητας της επιχείρησης, επιχειρεί η εταιρεία «Σούπερ Μάρκετ Λάρισα» να καταστείλει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προσπάθειά της να αντικαταστήσει τις προκαταβολές προς τους εργαζόμενους με «υποχρεωτικές» αγορές προϊόντων από τα καταστήματα στα οποία εργάζονται. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων, χωρίς να υποχωρήσουμε σε πιέσεις και απειλές», δηλώνει, σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Συλλόγου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο σύλλογός μας σταθερά και αταλάντευτα πορεύεται με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα των εργατοϋπαλλήλων, ανεξάρτητα σε ποια επιχείρηση και εργοδότη δουλεύουν. Σήμερα οι εργατοϋπάλληλοι χτυπιούνται ανελέητα απ' τα μέτρα της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών ταυτόχρονα. Στις πλάτες τους φορτώνουν όλες τις συνέπειες της κρίσης. Τους έχουν κηρύξει τον πόλεμο, για να διασωθούν τα επιχειρηματικά κέρδη.

Ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων για το ποιος θα βγει κερδισμένος έναντι των άλλων μετά την κρίση, τους οδηγεί στο συναγωνισμό ποιος θα εφαρμόσει τα πιο αντεργατικά μέτρα στην επιχείρησή του.

Το σωματείο μας, υπερασπιζόμενο τους εργατοϋπαλλήλους κάθε επιχείρησης, αμέσως κατήγγειλε την προσπάθεια της εργοδοσίας στα "Σ-Μ Λάρισα" να αντικαταστήσει τις προκαταβολές με "υποχρεωτικές" αγορές προϊόντων, όπως άλλωστε αντιδρά για κάθε επιχείρηση που στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους. Το έχουμε αποδείξει σε όλη μας τη δράση μέχρι τώρα. Δεν κάνουμε πλάτες και δε στοχοποιούμε καμιά επιχείρηση, όπως συκοφαντικά τοποθετείται η εργοδοσία των "Σ-Μ Λάρισα". Παρεμβαίνουμε ενάντια σε αντεργατικές αποφάσεις, εκβιασμούς και διλήμματα των μεγαλοεπιχειρηματιών, την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων, την εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία.

Τα παραπάνω εφαρμόζονται σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις στη Λάρισα, ανεξάρτητα απ' το ποιοι και πόσοι είναι οι μέτοχοι, ανεξάρτητα αν είναι τοπικές ή παραρτήματα πολυεθνικών. Το ότι η εργοδοσία της επιχείρησης καταφέρεται ενάντια στο Σύλλογό μας, με απειλές αλλά και προσπάθειες εκφοβισμού των μελών του ΔΣ, χρησιμοποιώντας ακόμα και δήθεν «αγανακτισμένους υπαλλήλους», δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά επανάληψη των ίδιων μεθόδων και πρακτικών που ακολουθούνται από όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις. Περισσεύει η ευαισθησία των μεγαλομετόχων της επιχείρησης, όταν επικαλείται το ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους και την ίδια στιγμή έμμεσα τους βάζει το μαχαίρι στο λαιμό "ή αφήνεις τα ψίχουλα που σου δίνουμε για μισθό στη επιχείρηση αγοράζοντας τα προϊόντα μας ή αλλιώς ...". Αλλωστε, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι και αυτή η επιχείρηση το προηγούμενο διάστημα, όπως και οι υπόλοιπες του κλάδου, έχουν προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις, έχουν εφαρμόσει τετράωρα και πεντάωρα, έχουν τσεπώσει τεράστια ποσά από κρατικές επιδοτήσεις για την επέκταση της επιχείρησης (λεφτά των εργαζομένων δηλαδή), έχουν μετατρέψει το δικαίωμα στην εργασία σε αλισβερίσι με τα κόμματα εξουσίας (με τα γνωστά "χαρτάκια" από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ).

Ας μην επικαλούνται την τοπικότητα της επιχείρησης, γιατί και οι εργαζόμενοι ντόπιοι είναι. Και από πότε μια τοπική επιχείρηση αποκτά το δικαίωμα στην αυθαιρεσία και τους εκβιασμούς; Αν νοιάζονταν, θα μπορούσαν αμέσως να πάρουν την απόφαση πίσω, να συνεχίσουν να δίνουν προκαταβολές και μισθούς χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το ΔΣ του ομίλου "Σ-Μ Λάρισα" ας μην προσπαθεί να κοροϊδέψει και να αποπροσανατολίσει. Λειτουργεί με τα ίδια επιχειρηματικά κριτήρια που λειτουργούν όλες οι μεγάλες αλυσίδες του κλάδου. Μοναδικό σκοπό έχει τη συνεχή αύξηση των κερδών.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων, χωρίς να υποχωρήσουμε σε πιέσεις και απειλές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ