Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Το ίδιο «τροπάρι » ψευτιάς

Η τελική τιμή στο βαμβάκι δε φαίνεται να ξεπερνάει τις 300 δραχμές, αν δεν παρακρατηθεί το 40άρι, αλλά η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί την ανέβασαν κιόλας στα λόγια στις 340 δραχμές

Σε εικονικό «πλειστηριασμό» της τελικής τιμής βαμβακιού προχωρούν αυτό το διάστημα βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές. Διαδίδουν ψευδώς όπου σταθούν και όπου βρεθούν ότι η τελική τιμή στο βαμβάκι θα είναι μεγάλη και κάποιοι έφτασαν να την ανεβάσουν στις 330 - 340 δραχμές. Η επιχείρηση αυτή δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων δεν είναι καθόλου τυχαία και γίνεται φανερό ότι αποσκοπεί μόνο στην κοροϊδία και τον αποπροσανατολισμό των βαμβακοπαραγωγών και ειδικά των Θεσσαλών, που αυτό το διάστημα ετοιμάζονται για νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η πραγματική τελική μέση τιμή στο βαμβάκι δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 300 δραχμές και θα είναι ίδια περίπου με την τελική τιμή με αυτήν της παραγωγής του 1996. Ομως το υπουργείο Γεωργίας έδωσε το σύνθημα, ανακοινώνοντας ότι η τελική μέση τιμή θα είναι 311 δραχμές το κιλό και οι μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ άρχισαν την αυξάνουν όσο τους αρέσει. Ομως ακόμα και η... συγκρατημένη τιμή των 311 δραχμών, που έδωσε το υπουργείο Γεωργίας, προέκυψε αφού υπολογίστηκε αυθαίρετα ως μέση τιμή του βαμβακιού που πουλήθηκε στα εκκοκκιστήρια την εμπορική περίοδο 2000-2001 το ποσό των 250 δραχμών. Σε αυτό προστέθηκαν κι άλλες 61 δραχμές που υπολογίζεται να είναι η επιστροφή της επιδότησης (πρώτη δόση 18,7 δρχ. και η δεύτερη δόση 42,5 δρχ.). Ομως η μέση πραγματική τιμή που πούλησαν οι βαμβακοπαραγωγοί δεν ξεπερνά τις 240 δραχμές και, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του Οργανισμού Βάμβακος, η τελική μέση τιμή μετά την εξόφληση της επιδότησης που θα γίνει το καλοκαίρι θα κυμανθεί το πολύ γύρω στις 295-296 δραχμές το κιλό.

Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή στο βαμβάκι φέτος εμφανίζεται συγκυριακά αυξημένη, λόγω της ανόδου του δολαρίου και επειδή οι αυξημένες διεθνείς τιμές είχαν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του δεύτερου πλαφόν των 850.000 τόνων. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης το γεγονός ότι η παραγωγή του 2000, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, είναι κατά 6% μειωμένη σε σύγκριση με την παραγωγή του 1999. Το οριστικό ύψος της εθνικής παραγωγής μαζί με την προσαρμογή βάρους έφτασε τους 1.273.000 τόνους, ενώ όπως αναφέρεται η τελική παραγωγή της Ισπανίας είναι 350.000 τόνοι.

Η παραπάνω κατάσταση σημαίνει εκτός των άλλων ότι οι βαμβακοπαραγωγοί πληρώνουν και φέτος βαρύ πρόστιμο συνυπευθυνότητας που φτάνει τις 90 δραχμές το κιλό και το συνολικό ποσό του προστίμου κυμαίνεται γύρω στα 115 δισ. δραχμές. Επιπρόσθετα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κερδίζει και χρήματα από τα 770 εκατ. ευρώ που είναι το χρηματικό πλαφόν για την κοινοτική χρηματοδότηση στο βαμβάκι. Πράγμα που καταμαρτυρούν και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, οι οποίοι αναφέρουν ότι οι ολικές δημοσιονομικές δαπάνες θα είναι κατώτερες των 770 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν ενδιαφέρονται βέβαια για την ουσία του θέματος και τη στήριξη των συμφερόντων των βαμβακοπαραγωγών. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται μόνο στο πώς θα κοροϊδέψουν τους βαμβακοπαραγωγούς για να περάσουν χωρίς αντιδράσεις τα αντιαγροτικά μέτρα της ΕΕ. Για παράδειγμα, ο υπουργός Γεωργίας έλεγε προεκλογικά ότι η τελική τιμή για την παραγωγή βαμβακιού του 1999 θα είναι 285 δραχμές το κιλό. Φέτος όμως τον διαψεύδουν τα ίδια τα στοιχεία του Οργανισμού Βάμβακος και του υπουργείου Γεωργίας, που καταγράφουν μια μέση τιμή για το 1999 220 δραχμές το κιλό. Ακόμα πρέπει να σημειωθεί ότι οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να βρίσκονται φέτος σε επαγρύπνηση, γιατί η κυβέρνηση έχει αφήσει σκόπιμα σε εκκρεμότητα το προεκλογικό 40άρι του 1999 και δεν αποκλείεται το καλοκαίρι να το πάρει πίσω. Οπότε η τελική τιμή που θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί θα είναι μικρότερη κι από τις 260 δραχμές το κιλό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ