Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο αγώνας του αγρότη

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν από τη Θεσσαλία στις 14 Φλεβάρη, εντάσσονται στα πλαίσια ενός σκληρού, μακρόχρονου και μακρόπνοου αγώνα της αγροτιάς, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την εφαρμογή άλλης, φιλοαγροτικής πολιτικής, από μιαν άλλη, φιλολαϊκή κυβέρνηση. Ο αγροτικός κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι μόνο αν πετύχει αυτόν το στόχο, θα μπορέσει να σταματήσει το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και να βάλει τις βάσεις για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδας και του λαού μας. «Εκπτώσεις» στο στόχο δε νοούνται, καθότι οι αγρότες γνωρίζουν πως, ακόμα κι αν καταφέρουν να ικανοποιηθούν επιμέρους αιτήματά τους, αν δεν ανατρέψουν την πολιτική που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους, δεν πρόκειται να δουν καλύτερες μέρες.

Ο αγώνας των αγροτών δεν αφορά μόνον όσους απασχολούνται αποκλειστικά στο χωράφι ή στην κτηνοτροφία, αλλά όλους, σχεδόν, τους κατοίκους της αγροτικής επαρχίας. Αφορά και τον οικοδόμο, τον εργατοτεχνίτη, τον μικρομαγαζάτορα, που κάνουν μερικές δουλιές παραπάνω για να συμπληρώσουν το πενιχρό αγροτικό εισόδημα. Τον δάσκαλο, τον παπά, τον απλό αστυνομικό, που ζουν στην ύπαιθρο και η ποιότητα της ζωής τους εξαρτάται από το εισόδημα του αγρότη, το οποίο και καθορίζει, εν πολλοίς, την κίνηση στην τοπική αγορά, τους όρους διαβίωσης στη μικρή κοινωνία του χωριού. Αφορά, επίσης, και τα λαϊκά στρώματα της πόλης, καθώς και η δική τους δουλιά, το δικό τους εισόδημα, η δική τους ζωή εξαρτάται και από το πόσης ποσότητας και ποιας ποιότητας προϊόντα παράγονται στο χωριό και πόσο τα αγοράζουν, τελικά.

Ας αναλογιστεί ο κάτοικος της πρωτεύουσας πόσο εξαρτάται η ζωή του από τον ξωμάχο της Θεσσαλίας. Ο αγρότης δεν είναι μόνο ο παραγωγός που τροφοδοτεί τους κατοίκους των πόλεων με αγνά και φρέσκα προϊόντα - μια προσφορά ιδιαίτερα σημαντική στις μέρες μας, που οι εισαγωγές διατροφικών προϊόντων φέρουν μαζί τους και μεγάλους κινδύνους για την υγεία. Είναι και ο πελάτης των βιοτεχνιών, των εμπορικών μαγαζιών, του γιατρού, του δικηγόρου. Είναι ο θεατής του κινηματογράφου και του θεάτρου. Ταυτόχρονα, ως γνήσιος οικολόγος, φροντίζει για το περιβάλλον και ως ακρίτας φυλάσσει την πατρίδα. Θα πρέπει, επιπλέον, ν' αναλογιστούν οι κάτοικοι των πόλεων πόσο πιο πολύ θα δυσκολευτεί η ζωή τους, αν και πολλές άλλες χιλιάδες ξεριζωμένων από τη γη τους αγροτών προστεθούν στις τεράστιες «ουρές» ανεργίας.

Είναι φανερό ότι η λύση των αγροτικών προβλημάτων θα λύσει και πολλά προβλήματα των εργατών, των ΕΒΕ, των νέων, των συνταξιούχων. Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι ο αγώνας της αγροτιάς πρέπει, κατ' αρχήν, να τύχει της πιο πλατιάς και αποτελεσματικής συμπαράστασης των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Και το αμέσως επόμενο βήμα πρέπει και μπορεί να είναι η συμπαράταξη όλων σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο. Ετσι, και καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση της πάλης θα υπάρξουν, αλλά - κι αυτό είναι το πιο σημαντικό - θα δημιουργηθούν και οι βάσεις για τη συγκρότηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου, το οποίο θα αναδείξει τη Λαϊκή Εξουσία, που θα εφαρμόσει τη Λαϊκή Οικονομία, προς όφελος, όχι μόνον των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά, γενικότερα, προς όφελος μιας Ελλάδας του λαού της κι όχι των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ