Σάββατο 10 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Χάνουν το επίδομα των μεταπτυχιακών σπουδών

Οχι στη χορήγηση του επιδόματος των μεταπτυχιακών σπουδών για τους γιατρούς του ΕΣΥ λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Ειδικότερα, το Γ' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι οι γιατροί του ΕΣΥ δε δικαιούνται επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών λόγω κατοχής διδακτορικού διπλώματος, επικαλούμενο το ειδικό μισθολόγιό τους. Να σημειωθεί ότι το επίδομα των μεταπτυχιακών σπουδών περικόπτεται μόνο για του γιατρούς του ΕΣΥ τη στιγμή που το παίρνουν οι δικαστικοί λειτουργοί, οι πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου και άλλες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών.

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει 35 γιατροί του ΕΣΥ που εργάζονταν στο Νοσοκομείο «Αγία Σοφία». Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτές τις αιτήσεις και στηριζόμενο στους νόμους 1505/1984 και 1587/1986 έκρινε ότι η εξαίρεση των γιατρών του ΕΣΥ από τη χορήγηση του επιδόματος μεταπτυχιακών σπουδών συνιστά δυσμενή μεταχείριση σε βάρος τους που αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος).

Ωστόσο, το ΣτΕ απέκλεισε τη χορήγηση του επιδόματος για τους γιατρούς του ΕΣΥ στα πλαίσια του ειδικού μισθολογίου και με το αιτιολογικό ότι αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία δημοσίων λειτουργών. Σχετικά με τον αποκλεισμό των γιατρών του ΕΣΥ, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας και αυτό γιατί «οι ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται και για τις οποίες ειδικώς αμείβονται οι γιατροί του ΕΣΥ, καθιστούν επίδικη ρύθμιση συμβατή με τους ορισμούς του άρθρου 4 του Συντάγματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ