Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΑΘΙΑ
Αντιδράσεις για τη μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών

Περιοδεία έκανε χτες ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

Την ξεκάθαρη θέση ότι το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα συμβάλουν με όσες δυνατότητες έχουν ώστε να μην υλοποιηθεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων - ΧΥΤΥ (ΜΕΑ ΧΥΤΥ) που σχεδιάζεται στο νομό, σημείωσε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, στις συναντήσεις που είχε κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στην Ημαθία.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, τη Δήμαρχο Βέροιας, τον Αντιπρόεδρο του ΝΤ Ημαθίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, με εκπρόσωπο της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας και έδωσε συνέντευξη Τύπου. Η απόφαση κατασκευής του ΜΕΑ - ΧΥΤΥ έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των φορέων του νομού και του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας τόσο εξαιτίας της χωροθέτησής του όσο και για τη σύμβαση κατασκευής και εκμετάλλευσης του έργου το οποίο θα εκμεταλλεύεται για 25 χρόνια η ΗΛΕΚΤΩΡ. Το έργο σχεδιάζεται να γίνει σε απόσταση αναπνοής από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και από τον ταμιευτήρα του ποταμού Αλιάκμονα που υδροδοτεί τη Θεσσαλονίκη από το 2003 με 160.000μ3 νερό ημερησίως.

Η κατασκευή του προϋπολογίζεται να κοστίσει 34 εκ. ευρώ και ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) του νομού αναζητά χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια. Στη σύμβαση που έχει υπογράψει με την ΗΛΕΚΤΩΡ δίνεται η εκμετάλλευση στην εταιρεία για 25 χρόνια με τη δέσμευση ότι θα τροφοδοτείται ετησίως με 42.699 τόνους ετησίως. Με βάση τη συμφωνία, προβλέπεται ότι το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων θα ανέλθει περίπου στα 200 ευρώ τον τόνο. Κόστος που θα επωμιστεί να πληρώνει ο εργαζόμενος λαός της περιοχής μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι το έργο αυτό δεν πρέπει να γίνει. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «τώρα είναι η ώρα που πρέπει να σταματήσει». Κατήγγειλε τη σύμβαση ως Λεόντεια και σκανδαλώδη τον τρόπο με τον οποίο υπογράφηκε (φωτογραφικός διαγωνισμός). Πρόσθεσε πως το αναμενόμενο αποτέλεσμα από τυχόν εγκατάσταση και λειτουργία του έργου θα είναι καταστροφικό, όχι μόνο για την περιοχή και τους κατοίκους αλλά και για τη Θεσσαλονίκη.

Κάλεσε το λαό της περιοχής να παλέψει για εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων στο πλαίσιο ενός δημόσιου φορέα. Ξεκαθάρισε όμως πως ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας, τους φυσικούς πόρους, το λαϊκό εισόδημα, μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ