Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ
Τα χαράτσια πέφτουν σαν το χαλάζι

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση «τακτοποίησης» των ημιυπαιθρίων και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, σ' αυτήν εντάχθηκαν περίπου 689.000 αιτήσεις, ενώ τα συνολικά έσοδα μέχρι σήμερα από τα χαράτσια είναι περίπου 733.226.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 106 εκατ. ευρώ εισπράχτηκαν το 2010.

Σύμφωνα, επίσης, με άλλα στοιχεία που παρέθεσε το ΥΠΕΚΑ, περισσότερες από 120.000 χιλιάδες δηλώσεις ρύθμισης αυθαιρέτων κτισμάτων έχουν εισαχθεί στο σύστημα, με το μέσο ύψος του προστίμου να ανέρχεται περίπου στις 7.581 ευρώ και το μέσο ύψος παραβόλου περίπου 800 ευρώ. Τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τα χαράτσια για τις δηλώσεις αυτές ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί από παράβολα και πρόστιμα περίπου 45,5 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων που απαιτούνται για τη σύνδεση των «τακτοποιημένων» αυθαιρέτων με το δίκτυο της ΔΕΗ. Σύμφωνα με το νόμο, η σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας πραγματοποιείται μετά την καταβολή της α' δόσης του ειδικού προστίμου. Για τη σύνδεση υποβάλλεται στη ΔΕΗ η βεβαίωση που εκδίδει το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με την οποία πιστοποιείται η καταβολή της α' δόσης και περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία ταυτοποίησης της ιδιοκτησίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ